Kisalföld logö

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 11°C | 21°C Még több cikk.

Nem kell zsákbamacskát vásárolni

"Az eladó megtagadhatja-e az áru felbontását, ha szemrevételezni akarom azt, megtagadhatja-e elektronikai készülék esetén annak kipróbálását?˝ - kérdezi olvasónk.

Nem kötelező egy mintadarab bemutatása? Megfelelő árukészlet esetén kötelezhetnek-e a bemutató darab megvásárlására, ráadásul teljes áron?

˝Szintetizátort szerettem volna vásárolni, egy reklámújságban hirdetettek alapján. Gondoltam, azért előtte megnézem, ugyanis a leírásból, illetve a képből nem sok minden derült ki. Szerettem volna tudni, hogy egy jó ajánlatról van-e szó. Volt is a boltban elég szintetizátor, csakhogy nem volt belőle mintadarab, így ismét csak a képet láthattam, amely a dobozon szerepelt. Nem akartam volna kipróbálni, mert arra ott a garancia, meg úgyis kipróbáltam volna még karácsony előtt, hogy ne érjen – illetve a kisfiamat ne érje – kellemetlen meglepetés. Nem voltak tehát túlzott igényeim, viszont szerettem volna megnézni, mégis mit veszek meg. Erre meglepetésemre azt az elutasító választ kaptam, hogy nem lehet kibontani, mert akkor nem veszi meg senki, illetve én megvennék-e egy már kibontott készüléket?!˝ – panaszolta olvasónk a vele történteket és azt is hozzátette: ugyanebben az áruházban nyáron nem voltak hajlandóak egy bőröndszettet felbontani, pedig külön árulták darabjait és neki csak a legnagyobb kellett. Így meg kellett vennie a bemutatódarabot, persze teljes áron. Az viszont már össze volt fogdosva, látszott rajta, hogy többen próbálgatták, az árcsökkentésre irányuló kérdésére viszont csak lenéző mosoly volt a válasz.

– Olyan boltot, ahol az érdeklődést, a vásárlási szándékot így fogadják, nem érdemes többet felkeresni és egyáltalán nem javasolnám, hogy bárki úgy vegyen valamit, hogy azt még csak meg se nézte – szögezte le Horváth László, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület megyei szervezetének elnöke. Ennyit mindenképp megtehet a tudatos fogyasztó, de a helytelen gyakorlatot a fogyasztóvédelmi felügyelőségnek (96/329-244) is jelezheti, mert szakértőnk szerint az üzlet szabálytalanul járt el, amikor megtagadta a termék, azaz a szintetizátor megtekintését, kipróbálását. A 2005. évi CLXIV. számú kereskedelemről szóló törvény 5. paragrafusa kimondja: ˝A kereskedő köteles biztosítani, hogy a vásárló a megvásárolni kívánt termék jellegétől függően, annak méretét, súlyát, illetve használhatóságát az üzletben ellenőrizhesse.˝ Ez pedig azt jelenti, hogy senki nem köteles zsákbamacskát venni. Joga van ahhoz, hogy a terméket kipróbálhassa, közvetlenül megnézhesse, megfogja. Egy komplett házimozi-rendszer esetében pedig például az a fogyasztóbarát és kellő reklámerejű üzletpolitika, ha bemutatódarabot állítanak össze.

Mindemellett jó tudni, hogy a tartós fogyasztási cikkek jótállásáról szóló jogszabály teszi lehetővé, hogy a megvásárolt terméket, ha az meghibásodott, akkor a vásárlástól számított három munkanapon belül ki kell cserélni. Azonban ez sem kötelezi a fogyasztót arra, hogy megtekintés, kipróbálás nélkül vásároljon. Előző éveink fogyasztóvédelmi tanácsadása, olvasói panaszai alapján azt is javasolhatjuk, hogy még akkor is kérje a karácsonyi díszcsomagolásban árult termék kibontását a vevő, ha abból egy mintadarabot megnézhetett, kipróbálhatott, mert kellemetlen meglepetés érheti a fenyőfa alatt.

Bemutatódarab megvásárlására sem kötelezhető senki szakértőnk szerint. Amennyiben az adott áruból, például a bőröndből még van az üzletben becsomagolva, köteles azt kibontani a kereskedő. A mintadarabot pedig a készlet elfogyásakor általában némi árcsökkentéssel szokták értékesíteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rablással gyanúsított rendőrök házi őrizetben

Házi őrizetbe helyezte a bíróság azt a három férfit, akiket azzal gyanúsítanak, hogy negyedik társukkal raboltak ki egy házaspárt. Tovább olvasom