Kisalföld logö

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 5°C | 16°C Még több cikk.

Nem kap pénzt a segítőház?

Nem tudni, mikor, milyen keretből indíthatja el a hajléktalanokat segítő, téli krízisellátást a győri Segítőház.
A központi pályázaton igényelt négy és fél millió forintról nem érkezett hír, pedig máskor már szeptemberben tudni lehet az eredményt.

Bogdán János
– Nem tudok mást válaszolni: nem vagyunk felkészülve a télre – felelte Sütő Csaba arra a szokásos kérdésre, amit minden ősszel felteszünk a győri Segítőház vezetőjének. Az igazgató komolyan aggódik: egyedül a likócsi Segítőház és a Stromfeld utcai idényszálló működését lehet garantálni. Sütő Csaba elmondta: négy és fél millió forintra pályázott az intézmény a krízisellátás beindítása végett, de az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztériumtól semmiféle hír nem érkezett. Így nem tudni, hogy az elvben november elsejétől április 30-ig tartó program – vagyis az utcán telelő hajléktalanok ellátása – mikor és miből kezdődhet el.

A kitöréshez pénz kell

Probléma lehet a kedvezményes albérletekkel is, holott már többen számolnak azzal, hogy novembertől beköltözhetnek a részben pályázati pénzből támogatott hajlékokba. Ezt a lehetőséget rendszerint azok vehetik igénybe, akiknek már adott az álláslehetőség, de a szervezet segítsége nélkül az utcára kerülnének és maradnának az ördögi körben. Kitörésükhöz a Segítőház-alapítványnak is pénzre van szüksége, arról azonban egyelőre nincs hír. S ami még bizonytalan: a diszpécserszolgálat sorsa. A pályázati pénzből finanszírozott rendszer keretében Vas, Zala és Győr-Moson-Sopron megye ellátórendszerét koordinálják. Legegyszerűbben megfogalmazva: ha egy férőhely felszabadul Zalában, akkor arról az egész régió tud.

Egy példa a sok közül

Bogdán Jánosról sem sejthetjük, hogy kap-e segítséget a szociális intézménytől, amelynek vezetése még szóbeli tájékoztatásért is hiába fordult a minisztériumhoz. A férfi élettársával négy éve lakik egy áruház melletti sátorban. Öt-hat évvel mutat többet a koránál és jelenlegi súlya fele a néhány évvel ezelőttinek. Nem csak az éhezés teszi: komoly gyomorműtétje volt öt éve, ekkor adta el otthonát is, a kertvárosi fészert. János korábban Győr-

újbaráton élt, de szülei halála után az örökség testvéreinek jutott. Egy példa arra, hogy hogyan lehet valakiből hajléktalan.
– Én nem félek a téltől, kaptam egy kályhát. Az első év borzasztó volt, a feleségemmel összebújva aludtunk. Huszonkilencezer forintos nyugdíjam van, a párom alkalmi munkát végez. Nem halunk éhen, s a kutyákat is jól tartjuk – mutat a sovány állatokra a férfi.

Csak egy pulóvert

A négy eb mindent mohón felfal, amit eléraknak, most épp a vegyesboltban vett habkarika a kedvenc fogásuk. Pk sem panaszkodnak, ahogy a gazda sem. A férfi csak egy meleg felsőt kér. Nincs is semmi adminisztrációs zavar, mint a krízisellátásnál. Elbíráltuk: viszünk neki pulóvert.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fáklyás felvonulás

A Golgota-emlékműtől fáklyás felvonulás indult vasárnap a győri bazilikába, ahol '56- ra emlékeztek. Tovább olvasom