Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

Nem jön a megyébe az Apollo Tyres

„Több mint egy tucat magyarországi város azért versenyez, hogy az indiai Apollo Tyres őket válassza: köztük Kapuvár és Mosonmagyaróvár is" – adta hírül a kisalfold.hu augusztus közepén. Az elmúlt egy hónap alatt azonban még mindig nem derült fény arra, hová költözik az indiai multi, de az szinte biztosnak tűnik: nem megyénkbe.
Az indiai DNA üzleti hírportál értesülését átvéve a napokban több magyarországi újságban is megjelent, miszerint az Apollo Tyres európai gyárának továbbra is lehetséges helyszíneként tartja számon Gyöngyös városát.

Az Apollo egyik képviselője azonban cáfolta ezt, tudatva: tőlük senki nem adott ilyen információt a portálnak. Egyúttal megerősítette: magyarországi és szlovákiai helyszíneket vizsgálnak, s még nem választották ki európai gyártási és fejlesztési központjuk helyét. Az Apollo magyarországi kommunikációs cégének vezetője pedig úgy nyilatkozott: a korábbi híradásokkal ellentétben a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Ügynökség egyelőre nem is adta át az indiai társaságnak a potenciálisan versengő települések listáját. Ugyancsak sajtóértesülések szerint Szlovákia nagy erőkkel szállt be a gyöngyösi fiaskó után ismét nyílt versenybe, az ottani fejlesztési ügynökség tíz lehetséges helyszínt javasolna a beruházónak.

45 hazai, négy megyei település

A jelek szerint tehát továbbra is több tucatnyi település rágná az Apollo-gumicsontját, köztük négy megyei is. Konkrétan:
eddig negyvenöt hazai település jelezte mostanáig, hogy szívesen látná az Apollo Tyres eredetileg Gyöngyösre tervezett gumigyárát.
Rétfalvi György, a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Ügynökség elnöke szerint „az Apollo olyan helyszínt keres, ahol rendelkezésre áll a tulajdonilag és besorolásilag is rendezett, megfelelő méretű ipari park, a szakképzett munkaerő, illetve amely autópályán legfeljebb egy óra alatt elérhető a fővárosból". Utóbb adat kilométerekre lefordítva: legjobb esetben is maximum 100 kilométer lehet a távolság.

Töltéstava szóba jöhet?

Ennek tükrében a négy megyei aspiráns közül Mosonmagyaróvár, Kapuvár és Fertőendréd eleve kiesik. Mosonmagyaróvár több mint 150 kilométerre fekszik a fővárostól, míg Kapuvár és Fertőendréd legalább ilyen távolságra, de utóbbiak esetében az autópálya is hiányzik. Így egyedüliként marad: Töltéstava. A 81-es főút mentén elhelyezkedő parányi település kis jóindulattal ugyan elérhető egy óra alatt Budapestről, az esélyeit viszont nyilvánvalóan csökkenti, hogy az ilyen megaberuházások nagyobb infrastruktúrát követelnek, s e téren nehéz felvenni a versenyt a városokkal.

Félnek a népszavazástól

Jelenállás szerint arra sincs garancia, hogy az indiai vállalkozás vezetői végül nem döntenek úgy: nem kockáztatják meg még egyszer, hogy az üzemépítési terveket keresztülhúzza egy népszavazás, s így Magyarország helyett máshová telepítik üzemüket. Hiszen ha az önkormányzati magyar vezetés kormányoldali és ellenzéki képviselői közös nyilatkozatban állnak is ki a beruházás mellett, a népszavazás állampolgári jog, vagyis azt bármely lakos kezdeményezheti.


Olvasóink írták

 • 5. 126 2008. szeptember 15. 19:55
  „/joco1-az igazi
  szar lehet neked hogy itt akarsz haverokat gyüjteni
  de ne ess kétségbe, találsz majd barátokat, talán,
  bár ez nem biztos,
  hamár igy belelendültél a hülyeségeidbe, nem ismersz magadra amikor témátol függetlenül szidod a másik oldalt? Vagy Nálad csak ez a két"fajta" hozzászolás" van elmentve?
  hozzászolásoddal az értelmed- bocsi annak hiányát- mutattad meg.”
 • 4. /joco1-az igazi 2008. szeptember 15. 05:53
  „a 126+1 :hozzászolásoddal az értelmed- bocsi annak hiányát- mutattad meg.Tudod haver lehet nem szeretni az SZDSZ-t- én sem szeretem öket-de hüly(j)eségnek tartom az olyan "reagálásokat" melyek a témátol függetlenü szidják öket.Vagy Nálad csak ez a két"fajta" hozzászolás" van elmentve?”
 • 3. 126 2008. szeptember 14. 11:42
  „/joco1-az igazi
  mi a gond? megbántottalak?
  megkaptad már a vörös csillagos nagy kitűzödet?”
 • 2. /joco1-az igazi 2008. szeptember 14. 11:17
  „ez volt a 126-dik hüly(j)eséged?”
 • 1. 126 2008. szeptember 14. 08:24
  „Ajánlom a kóka villa környékét a helyszinválasztáshoz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bolognai rendszer: Szegény tanárt az ág is húzza

2006-ban vezették be hazánkban az új felsőoktatási rendszert, amelynek lényege szerint az addigi… Tovább olvasom