Kisalföld logö

2018. 08. 14. kedd - Marcell 20°C | 29°C Még több cikk.

Nem játszottak, nem játszhattak...

Az egyetlen gránittömbből kifaragott oszlopon 381 kisdiák neve, életkora emlékezteti a halandókat: soha többé! Schweitzer József nyugalmazott főrabbi jelenlétében vasárnap felavatták az 1944-ben iskolájukból elhurcolt gyermekekre emlékeztető oszlopot.
Hatvanhárom év után magyar nyelvterületen elsőként Győrött, az egykori zsinagóga udvarán állítottak emléket a holokauszt során az iskolájukból elhurcolt, elpusztított kisdiákoknak és testvéreiknek. A legfiatalabb gyermek 14 napos, a legidősebb 14 éves volt.

Itt, az egykori zsinagóga – ma a Széchenyi István Egyetem Varga Tibor Zeneművészeti Intézete – területén működött a hajdan szépszámú győri zsidó hitközség elemi iskolája. Villányi Tibor, a hitközség volt elnöke kezdeményezte a gyűjtést, és a költségeket is részben ő állta.
Az egyetem és több magánszemély ugyancsak erkölcsi és anyagi támogatással csatlakozott.

A tegnapi ünnepségen Villányi Tibor köszöntötte a megjelenteket, felidézve a fájdalmas emléket, majd Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi beszédét a bibliai idézetre – „Nem játszottam eleget" – építette fel. Szekeres Tamás, az egyetem rektora a mit sem sejtő családok utolsó napjának mozzanatait idézve magasztosította fel az ártatlan áldozatok emlékét. Tóth László főkántor hangja a mélyhegedű búgásával zokogta el a siratók énekét.

A szépszámú megemlékező között feltűnt Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke, Borkai Zsolt jelenlegi és Balogh József volt polgármester arca is. A tisztelgők a zsinagóga udvaráról a szigeti zsidó temetőbe vonultak a mártírok emlékművéhez, a hagyományos gyászünnepélyre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már gyűlik a pénz a Gaszler családnak

Továbbra is nagyon bizonytalan a sorsa a hatgyermekes, tényői családnak, jóllehet, forintszáz-ezrekben mérhető az emberi önzetlenség, amely cikkünk nyomán megmutatkozott. Tovább olvasom