Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Nem így gondolták további életüket

A lakbéremelés mértékén felháborodva igen élénk érdeklődéssel kísért megbeszélést szerveztek szerdán a győr-révfalui nyugdíjasházak lakói. Panaszaikat azonban csak részben címezték jó helyre – a történetnek így várhatóan folytatása lesz.
Nem így képzelték el további éveiket azok az idős emberek, akik annak idején a két győr-révfalui nyugdíjasházban „váltottak" lakást. A július 1-jétől életbe lépő lakbéremelésen felháborodva a levelezésen túl szerdán az „illetékesekkel" folytatott személyes megbeszélésen is szenvedélyesen elmondták panaszaikat. Ezeket azonban csak részben címezték jó helyre...

A Rónay Jácint utcában 79 lakásból álló, a Kálóczy téren pedig (ez épült korábban) 90 lakásos nyugdíjasház működik. Bérlőik annak idején úgy kerültek ide, hogy vagy előző bérlakásukat cserélték el, vagy családi házukat adták el, megvásárolták a bérleti jogot.

A szerződési feltételekkel – hogy tudniillik ők ugyanolyan bérlőnek minősülnek, mint bármely más önkormányzati bérlakásban élők, ám nem fogadhatnak albérlőt, s a bérleti jog nem örökölhető – mindenki tisztában volt. A nyugdíjasház vonzását a helyben lévő, részben „fizetős" szolgáltatások (orvosi rendelő, gyógyszertár, előfizetéses étkezés, állandó nővérfelügyelet) jelentették. Nehéz volt ilyen házba bejutni, ma is sorban állás van az esetleg megüresedő lakásokért.

Az említettek alapján gondolták úgy az idősek, itt békés, nyugodt öregkoruk lesz. Aztán a költségek folyamatosan emelkedtek, csakúgy, mint másutt. Most júliustól 80 százalékos lesz a lakbéremelés – ez volt az utolsó csepp a pohárban.

Egy idős asszony szó szerint úgy fogalmazott: arra megy ki a játék, hogy a nyugdíjasok ne tudjanak gyógyszert venni, ne tudjanak enni, minél előbb haljanak meg!

Nem házkezelési kérdés

A fórumra meghívták Janicsek Tibort, az Inszol Rt. ügyvezető igazgatóját és Szabóné Vörös Ágnest, a polgármesteri hivatal egészségügyi és szociális irodájának helyettes vezetőjét. A vendégek a lakbéremeléssel és az ehhez társuló támogatásról részletes információkkal tudtak szolgálni, ám az „alapkérdés" nyitott maradt: hogy mi lett az ideköltözés fejében fizetett tetemes összegekkel, s miért számítanak a bérleti díjat tekintve ugyanolyan bérlőnek, mint azok, akik akár albérlőt is fogadhatnak. Az Inszol műszaki kezelője, s nem tulajdonosa a házaknak, az említett kérdésekről nem dönthet. Az észrevételeket továbbíthatja a lakásirodának, jelezheti a közgyűlésnek...

A lakóknak a ház műszaki hiányosságaira vonatkozó jogos panaszait a napokban orvosolják. A lakbéremelésről minden érintett részletes, ötoldalas tudnivalókat kapott, a számítást könnyítő kalkulációval. Aki így sem tud eligazodni benne, hívhatja vezetékes telefonon ingyen a 06-80/ 204-345-ös számot.

Jövedelemhatárok

Hogyan is néz ki a nyugdíjasházaknál a lakbéremelés és a támogatás? A Kálóczy téren 26 és 49 négyzetméter közötti lakások vannak. Júliustól (tehát a 80 százalékos emeléssel) a legkisebb lakás havibére 5477 forint, a legnagyobbé 10.323 forint. Ez úgy, hogy továbbra is érvényes a házra vonatkozó 10 százalékos kedvezmény. Egy nyugdíjas esetén a jövedelmi határ 51.400 forint, két főnél 81.200 forint. Az ez alatti jövedelem esetén a lakbéremelés teljes összege támogatott, vagyis a bérlőnek nem kell többet fizetnie.

A Rónay Jácint utcai, újabb épületben hétféle méretű lakások vannak, a 25-től a 48 négyzetméteresig. A legkisebbek szintén kapnak továbbra is 10 százalékos csökkentést. Ebben a házban a legalacsonyabb új lakbér 6197 forint, a legmagasabb pedig 13.219 forint. A támogatási rendszer hasonló. Egy személy esetén a jövedelemhatár a legkisebb lakásnál 64.810 forint, a legnagyobbnál 80.415 forint, két nyugdíjas esetén 94.970, illetve 110.575 forint. Eddig az összegig a közgyűlési döntés szerint az önkormányzat támogatás formájában fizeti a lakbéremelés összegét. Fontos megjegyezni, hogy az említett jövedelemhatároknál magasabb jövedelemmel rendelkezők nem esnek el automatikusan a támogatástól, hanem meghatározott mértékben „sávosan" részesednek belőle.

Nem könyöradomány

A kiküldött kérdőíveket – s ez minden önkormányzati lakás bérlőjére érvényes – kitöltve, jövedelemigazolással az Inszolhoz kell eljuttatni, s megfelelő ellenőrzés után a polgármesteri hivatal egészségügyi és szociálpolitikai irodája dönt a támogatás mértékéről. A júliusi részszámlák már eszerint kerülnek majd a bérlőkhöz.

A nyugdíjasházi fórumon több idős ember elmondta: ők még az életükben soha nem kértek segélyt... Nos, a lakbértámogatás nem szégyellnivaló könyöradomány, hanem jár minden rászorulónak. Hiszen azért döntött úgy a közgyűlés, hogy nem a lakást, hanem szükség esetén a bérlőt kell támogatni, akiknek pedig jövedelmi viszonyai megengedik, fizessék a megemelt lakbért – amely még mindig csak kb. a fele a szabadpiaci tarifának.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csíksomlyóra készül a Palestrina

Katona Tibor számára nem munka, hanem szolgálat, élete része, hogy a hétvégi szentmiséken a győri… Tovább olvasom