Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Nem hívott mentőt, nehogy leégjen a rántotta

A megyei bíróság szerint testi sértés, a magasabb rangú ítélőtábla szerint viszont emberölés kísérlete miatt kell felelnie a kimlei Tomasits Zoltánnak, aki fejszével intézett el egy vitás ügyet. A harmincnégy éves férfi 5 év börtönt kapott.

A bíróság szerint a lényeget tekintve szinte mindegy, hogy egészen pontosan merre mozdul egy fejsze, ha fokával vagy élével egy ember fejére sújtanak, az az ember így is, úgy is meghalhat. Ezért súlyosította a Győri Ítélőtábla az elsőfokú döntést, mely szerint csak három és fél év börtönt kapott volna a kimlei Tomasits Zoltán.

Ítélet – Az elítélt állítja, hogy már megbánta a tettét. Azt sem kérte, hogy arcát kitakarjuk. Fotó: K. Cs.
Ítélet – Az elítélt állítja, hogy már megbánta a tettét. Azt sem kérte, hogy arcát kitakarjuk. Fotó: K. Cs.

A megyei bíróság szerint ugyanis csupán életveszélyt okozó testi sértés bűntettét követte el a férfi, amikor édesanyjának barátja, a náluk vendégeskedő H. Gy. fejére vágott 2007. július 27-én. Mindketten ittasak voltak a tényállás szerint, Tomasits hagymát vágott a rántottához, az idősebb férfi rászólt, hogy ne az ő kenyerét egye, s adja vissza a hét elején kapott cigarettát is. ˝Nem kell a kenyered˝ – vágott vissza, de nem lehetett övé az utolsó szó, mert a másik közölte: csak azért nagyfiú, mert kés van nála. Ezt akarta cáfolni a még nagyobb fejszével? – nem tudni, de a lényeg, hogy kiment a kamrába, visszatért a félméteres aprítóeszközzel, s azzal szó nélkül sújtott rá közepes-nagy erővel a sértett fejére. H. Gy. véresen a földre zuhant, támadója pedig tovább sütögette a rántottát, nehogy odaégjen. Ezután biciklire pattant és a horgásztóhoz tekert, csak úgy szemlélni a horgászok szerencséjét, míg a vele egy házban élő édesanyja mentőt hívott a férfihez. A sértettet kórházba vitték, Tomasitsért rendőrautó jött.

A háza előtt elfogott férfi csaknem két évet ült előzetesben, mígnem a megyei bíróság szabadon bocsátotta. Szabadsága azonban nem tart sokáig: néhány hét és megkezdi letölteni az öt év börtönt – amelyből kettőt már leült, egynegyedet pedig elengedhetnek jó magaviselete esetén. A Győri Ítélőtábla azért emelte fel másfél évvel a büntetést, mert – a vádhatóság véleményével egybehangzóan – úgy látta, hogy iratellenes az elsőfokú ítélet, hiszen az orvos szakértő véleményével is szembemegy. Márpedig ha egy baltával, fejszével közepes erővel fejbe vágnak valakit, akkor a támadónak számolni kell a sértett halálával – mondták ki kedden. Az pedig, hogy jobban féltette a tepsiben sülő tojást, mint ellenlábasát, mutatja, hogy kellőképpen belenyugodott a másik sorsába.

Olvasóink írták

 • 15. meir 2010. december 09. 04:49
  „van illen!!
  ugye draga az a francos tojas!!”
 • 14. kackac 2010. december 08. 16:19
  „nagyjancsi:
  A tettes és az áldozat több jövedéki adót és áfát befizetett alkoholvásárlás címén, mint a te SZJA-d.
  Hát úgy kalkulálj! :)
  kackac”
 • 13. peet2 2010. december 08. 14:01
  „Én sajnálom az áldozatot, ha megette volna a rántották még talán ma is élne, ha nem lett volna záp a balta”
 • 12. buxa 2010. december 08. 11:45
  „9.-hez! Nem ölte meg. Igaz azóta a sértett már elhunyt. Szomorú, hogy az alkohol miatt hová jutottak mind a ketten. Rossz látni, ahogy életek mennek tönkre az ital miatt. :((”
 • 11. borospeti 2010. december 08. 11:12
  „A Rántotta túlélte? Vajon kihallgatták? Hmmmm! (gondolkodom)”
 • 10. szocdem 2010. december 08. 10:56
  „Márpedig ha egy baltával, fejszével közepes erővel fejbe vágnak valakit, akkor a támadónak számolni kell a sértett halálával

  kár hogy nincs precedens jellegű itélkezés.
  Vagy 20 évvel ezelőtt a bölcs magyar bíróság egy bodzavesszővel való fejre mért ütésért is gyilkossági kísérletet állapitott meg egy perlekedő kisnyugdíjas ellen, aki összeveszett a feleségével..

  Egy balta za viszont balta- az télleg ől. S csak 5 év ez a kísérlet?? A vesszőért - ami tuti hogy nem lehetett volna életet kioltó ütés - 3-at adtaka kisöregnek, amit mind egy szálig le is ültettek vele..”
 • 9. nono939 2010. december 08. 10:45
  „Azért nem semmi, hogy valaki megöl egy embert és ennyivel megússza!!!”
 • 8. annobon 2010. december 08. 09:58
  „Csak merő kíváncsiságból megnéztem volna ugyanezt az esetet mondjuk egy amerikai bíróságon!”
 • 7. Ibrox 2010. december 08. 09:41
  „<<meteor*>> Bagoly mondja verébnek... Hozzászólásodban 12 helyesírási hiba található.”
 • 6. nagyjancsi 2010. december 08. 08:11
  „mennyibe kerülnek az ilyen emberek nekünk, pl. amikor börtönben van? és eddig mennyi hasznot hajtott eddigi élete során a társadalomnak vajon?”
 • 5. miracle 2010. december 07. 22:45
  „Még szerencse, hogy nem másfél évet kapott. Kettőt leült, így a végén még 4 millió Ft kárpótlással távozott volna, a plusz fél év miatt.
  De hát persze érthető, ez egy rendkívül bonyolult, szerteágazó történet, 3 szereplővel, egy baltával és komoly 80 oldalas szakértői véleményekkel, hogy vajon tényleg odaégett volna-e az a rántotta, ezért ehhez indokolt a 3 és fél évi alapos téma körüljárás.
  Abba már bele sem merek gondolni, hogy mennyi ideig tartott volna az ügy, ha éppen disznótor alatti sütés-főzés lett volna és nem 3 szereplős, hanem mondjuk 3 és még egy macska.”
 • 4. meteor* 2010. december 07. 22:10
  „faxom! Ossze is kevertem!”
 • 3. meteor* 2010. december 07. 22:09
  „Hogy lehet az "ura" szot hosszu "u"-val irni? Ha siman xy "ur"-at akaraunk irni, akkor valoban "u", de ha valaminek az "ura" akkor az hosszu "u". Sokszor a magyar helyesirashoz eleg a sajat megerzesre hallgatni: "hat hosszu "u" mondod az "urat"? Te!”
 • 2. Mankapunka 2010. december 07. 21:54
  „Éhség nagy úra!!!! De hát,honan is tudnák ezt a bíróságon,ahol csak úgy dől a lé.

  Bírom,mikor néha mondják,hogy áttudják érezni a helyzetedet. nem hinném,hogy valaha át is kellett volna érezni a jómódú családjában.”
 • 1. accelerator 2010. december 07. 21:01
  „Nem éghetett oda a rántotta! :D Ezt miért nem értették meg a bíróságon.... ???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három győri cég: 2 milliárdos többletárbevétel és 4 új munkahely

Kétmilliárd forint többletárbevételt és négy új kutatói munkahelyet eredményezett három győri cég (Rába Futómű Kft., Borsodi Műhely Kft., HNS Kft.), valamint a Széchenyi István Egyetem közös kutatási projektje az első két évben Tovább olvasom