Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Nem házasodhat a ViDaNet a Magyar Telekommal

A ViDaNet nem egyesülhet a Magyar Telekommal, mivel az összefonódással érintett földrajzi területen a vezetékes telefon-, illetve kábeltelevíziós hálózatok egy kézbe kerültek volna, s ezzel megszűnt volna az infrastruktúra-alapú verseny.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) hétfői közleménye szerint így a Magyar Telekom Nyrt. nem szerezhet irányítást a ViDaNet Zrt. felett. A fúziót a versenyhatóság annak ellenére tiltotta meg, hogy a Magyar Telekom a döntés előtt vállalásokkal igyekezett orvosolni a felmerülő versenyjogi problémákat.

A Magyar Telekom Nyrt. 2008. december 8-án opciós nyilatkozatot intézett a Kaptár Zrt.-hez, amivel a ViDaNet Zrt.-ben megszerezte a szavazati jogok 100 százalékát. Ezt követően a Magyar Telekom a részvényszerzéséhez a GVH engedélyét kérte.

A távközlési társaság szerint a tervezett összefonódás a piaci folyamatok alapján, elsősorban a mobilinternet térnyerése és a műholdas televíziós szolgáltatások előretörése révén nem hoz létre olyan helyzetet, ami korlátozná a versenyt. A Magyar Telekom jelezte: ha szükséges, akkor az összefonódás engedélyezése érdekében hajlandó kötelezettségeket vállalni.A ViDaNet Zrt. 20 településen, például Győr, Tata, Mosonmagyaróvár, Kaposvár, Pécs, illetve Budapest egyes területein nyújt elektronikus hírközlési, kábeltelevíziós műsorterjesztési, kábelnet alapú szélessávú internet-, illetve beszédcélú hangátviteli szolgáltatásokat, jellemzően lakossági felhasználóknak.

A Magyar Telekom Magyarország legnagyobb piaci részesedéssel rendelkező lakossági vezetékes telefon és szélessávú internet, valamint mobil távközlési szolgáltatója.

A GVH vizsgálata során előzetes álláspontban közölte a Magyar Telekommal, hogy a lakossági szélessávú vezetékes internet hozzáférés, a hangszolgáltatások, illetve a műsorterjesztés piacán az összefonódás előreláthatólag olyan gazdasági erőfölényt hoz létre, ami akadályozza a hatékony versenyt.

A közlemény szerint a versenyhatóság értékelte a Magyar Telekom kötelezettségvállalásra tett indítványát, ám arra jutott, hogy ezek nem oldják meg a versenyproblémákat. Ezt követően a GVH tárgyalást tartott az ügyben, amelyen a Magyar Telekom bejelentette, hogy módosítani kívánja kötelezettségvállalását, amiért a GVH második tárgyalást is tartott.

A Magyar Telekom újabb indítványában például fejlesztéseket vállalt, s azt, hogy a ViDaNet szolgáltatási területein bizonyos feltételekkel a meglevő hálózati alépítményeihez, így a föld alatti kábel-alagutakhoz, vagy a légkábelek elhelyezésére alkalmas póznákhoz hozzáférést nyújt az azt kérő vállalkozás részére.

A GVH azonban mindezek ellenére sem engedélyezte az összefonódást azért, mert a vezetékes telefon-, illetve kábeltelevíziós hálózatok a korábbi független irányítást követően egyetlen cégcsoport kezébe kerültek volna, s megszűnt volna a versenyhelyzet.

Olvasóink írták

46 hozzászólás
 • 46. elemér 2009. augusztus 12. 23:54
  „Ha az a baj hogy én magyarul nemtudok irni, az nem nagy baj, mert ti se dicsekedhettek. Nyolc-tiz forintért hivod a rokonokat az USA-bol. Igen, de oda speciál mobil telefon kell. Hypecall viszont minden mobilra jó ha SMS-t tud használni. Beszélgetsz rajt Skype áron külföldi hivásokon. Magyar-magyarázat viszont nics hozzá. Tudod miért, mert minden tudás alapja az angol. Neked már 9 év tapasztalatod van itt. Megváltozott az életed. USA-nak van a legnagyob tapasztalatja a net-n. Husz évvel megelöztük a világot, mondta Andy Grove az év embere. WIMAX-t a városokban használlják. Ruszkik is használlják meg Eu.-ban is használlják mert az amcsik bemutatták Amszterdamban a jövőt.”
 • 45. Gab2000 2009. augusztus 12. 12:32
  „Elemér az a baj, hogy te nem olvastad végig a dolgokat. Tudom, hogy a Vimax egy technológia, aminek a frekvencia sávját már 2001-ben kiosztották Magyarországon.
  Kábelen is ugyanúgy használom a Skypot.
  Tudod én meg SIP protokolon keresztül is mobilozok a mobil telefonommal ahol például WIFI hálózatot érek el, mert a telefonom támogatja ezt. És mondjuk 8-10 forintért tudok tengeren tult hívni.

  Tudod USA-t ne hasonlítsd össze Európával illetve Magyarországgal, a két országban a távolságok is meghatározzák, hogy melyik technológiát érdemes alkalmazni.

  Az a baj elemér, hogy te mindenben nagy tapasztalattal rendelkezel, csak néha meg éppen magyarul nem tudsz helyesen írni.”
 • 44. elemér 2009. augusztus 12. 10:53
  „Én itt nagy tapasztalattal rendelkezem és tudom hogy ki mit tud és mit nemtud. Aki a legkevesebbet tud, annak mindig a legnagyob a pofája és magyar szakértö.”
 • 43. elemér 2009. augusztus 12. 09:57
  „Tudod Gab az a baj hogy a Wimax egy technológia amit egy kábeles cég mint Vidanet soha nem használ. Azért nem, mert akkor nemvagy a kábelhez kötve, érted ?”
 • 42. elemér 2009. augusztus 12. 09:48
  „39. hozzászólás Gab2000

  Na akkor miről is beszélünk ? Én használom a WIMAX-t és nincsenek problémáim. Kábelt is használtam évekig mikor ti még ott legfeljeb csak olvastatok róla. WIMAX-el simán használom a Skype-t és nem fizetek telefonszámlákat. Skype-nak van egy szervisze is Hypecall, amivel a mobilon is Skype áron lehet beszélgetni. Amit ti tudtok ott a nagyvilágbol az amit nektek az angolbol leforditanak. Azok pedig gyakran elavult hirek.

  WIMAX-t használlják az USA-ban városokban, Baltimore, Las Vegas, Portland, Oregon and Atlanta, Georgia. Chicago, Charlotte, N.C., Dallas-Fort Worth, Honolulu, Philadelphia and Seattle are planned for later this year.”
 • 41. gergo04 2009. augusztus 12. 08:37
  „aprorpó a telefon meg a vidanetnél nagyon olcsó, Horvátba foglaltunk szállást és a több perces beszélgetés után is csak 150-160 FT-ot fizettünk... lehet a TV/Net nem olcsó de...”
 • 40. gergo04 2009. augusztus 12. 08:35
  „kb 2006 óta van vidanetem azóta az áron kívül nincs vele fgondom, sajnos mire a digi mindenhova elér addig még kell vagy 2 év! Amúgy meg a vidanetnél már vagy 1éve van 0FT előfizetéses telefon...”
 • 39. Gab2000 2009. augusztus 11. 18:17
  „Tudod Elemér az a baj hogy a Wimax egy technológia a Vidanet meg egy cég. A Wimax-nak meg van egy kis problémája:

  Gyakori félreértés, hogy a WiMAX 70 Mbit/s sebességgel képes az adatátvitelre több, mint 100 km távolságra. Ez mind igaz, de csak egyenként vizsgálva és meghatározott körülmények fennállása esetén, de semmiképp nem egyszerre. A WiMAX némileg hasonlít a DSL-re ebben a tekintetben, ahol a helyzet hasonló. Tehát vagy nagy sávszélességet kapunk rövid távolságon belül, vagy kisebb sávszélességet hosszabb távolságon belül, de semmiképp sem nyújtható a nagy sávszélesség hosszabb távolságokon belül. A másik figyelemreméltó tulajdonsága a WiMAX-nak, hogy a rendelkezésre álló sávszélesség megosztható a felhasználók között egy meghatározott frekvenciában. Amennyiben túl sok aktív felhasználó csatlakozik egy meghatározott frekvenciatartományban, úgy mindenki elosztva kapja meg a rendelkezésre álló sávszélességet.
  Magyarországon a WiMAX egyelőre a 3,5 GHz-es dedikált frekvenciában került kiosztásra, melyet sajnálatos módon a NHH ismét csak meghatározott szolgáltatók körében értékesített, ezzel is szűkítve azt a lehetőséget, hogy a kisebb szolgáltatók is használni tudják erre a célra ezt a frekvenciatartományt, amely a világ számos országában szabadon használható.
  Van némi kilátás az USA-ban a 700 MHz tartomány használatára a WiMAX esetén, de ez jelenleg az analóg TV szolgáltatásokra van fenntartva mindaddig, míg a digitális televíziózás körüli szabványosítás nem rendeződik, melynek várható határideje 2009.

  Na akkor miről is beszélünk eza feeki 2001-ben lett kiosztva éls itt meg is találod, hogyan is zajlik ez Magyarországon: http://www.nhh.hu/index.php?id=talalat”
 • 38. elemér 2009. augusztus 11. 17:33
  „Primax már párszor elmagyaráztam itt, hogy a spanyolviaszt nem Mo.-n találták fel. Aztán a kábellel se kell sietni mert a jövö az WIMAX és nem Vidanet.”
 • 37. Primax 2009. augusztus 11. 15:53
  „elemér #28 !
  Köszönjük, elemér...”
 • 36. vagyongy 2009. augusztus 11. 12:13
  „Speciel engem nem érdekel, hogy házasodik-e a VidaNet, vagy nem. Az viszont jobban érdekel, hogy mikor bírják már megoldani pl. Móvár környékén a kábeltv minőségét, mivel a 21. sz.-ban ez egyszerűen katasztrofális! Már legalább 1-másfél éve kínlódnak, de D.kilitin élvezhetetlen a szolgáltatás! Egyszer az egyik adó, másszor a másik nézhetetlen! A hanghibákról nem is beszélve! Kik vannak a cégnél? Szakemberek?!
  Azt csodálom, hogy az előfizetők még fizetnek, mert ez a "szolgáltatás" egy fillért sem ér!
  Tehát ne a házasságon gondolkodjanak, hanem a hibák kiküszöbölésén, hogy a pénzünkért megkapjuk a XXI. sz.-nak megfelelő minőséget!”
 • 35. p.pablowsky 2009. augusztus 11. 12:13
  „<moderálva off>”
 • 34. AHA.. 2009. augusztus 11. 12:08
  „tosa2
  Vidanetnél váltottál, vagy átmentél a digihez?”
 • 33. esgégé 2009. augusztus 11. 11:53
  „moderálva off”
 • 32. kovacsgeri 2009. augusztus 11. 11:28
  „moderálva off”
 • 31. p.pablowsky 2009. augusztus 11. 11:10
  „moderálva off”
 • 30. reaxol 2009. augusztus 11. 10:52
  „Sok jelentősége nincs ennek, mert így is 100%os részesedése van a cégben a MTnak, így azt csinálnak amit csak akarnak vele. Az egyetlen szívás nekik, hogy feleslegesen fenn kell tartaniuk egy plusz vezetői apparátust. A szívás az előfizetőknek meg az, hogy a fejlesztések a Vidanethez később érnek oda és a T-Home Tripla kedvezmény és Kapcsolatkártya kedvezményeket nem nagyon tudják igénybe venni. Ez ugyanaz a sztori, mint amilyen az Emitel<->MT viszony volt, csak ott engedélyezték a beolvadást, bár ahogy én a MT befolyásosságát ismerem, lesz itt még beolvadás, csak most játszottak egyet a GVHval, hogy hivatalosnak tűnjön, meg megmutassák, hogy van itt hatalma a GVHnak...”
 • 29. elemér 2009. augusztus 11. 09:18
  „Slingbox az ugy müxik hogy a T.V.-t ép ugy látom a net-n bárhol a világon mint otthol. Ezt egy ismerösnek kell adni akivel meglehet osztani a T.V. szolgáltatás költségeit.”
 • 28. elemér 2009. augusztus 11. 09:06
  „26. hozzászólás vanessa

  Hogy milyen házak vannak falun az csak pár kattintás. Hogy milyen internet van falun az meg nevetséges, és a Városi nem az internetér költözik falura. Kedves mindenki, nemkell menni sehova, csak kattintani és olvasni.

  http://www.vidanet.hu/szolgaltatasaink/kombinalt_csomag

  Aki tud angolul annak nemkell semilyen kombinált csomag, csak internet. Aki a W.C.-t tudja megnézni a szótárban, az még nem jelenti hogy tud angolul.

  Csomag hátránya ha baj van, akkor se internet, se T.V., se telefon. Igen ez is elöfordulhat pláne Mo.-n, amiröl nem beszélnek. Ezért kell melléje egy mobiltelefon is.”
 • 27. tosa2 2009. augusztus 11. 08:22
  „Kedves mindenki ! Én most válatottam aVidanetnél, ami nekem havi 6000,- ft megtakaritást
  eredményezett !! Menjetek el és kérdezzetek! / A telefon hálózaton belül ingyenes és más
  hálózati hívás sem kerül többe, mint eddig. A vétel sokkal jobb a tévén.”
46 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új helyen a hallássérültek

Győr - Új helyre, a Kisfaludy utcából az Árpád út 65. szám alá költöztek a siketek és nagyothallók,… Tovább olvasom