Kisalföld logö

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 23°C Még több cikk.

Nem fagyott meg hajléktalan Győrött a télen

Nemcsak a hirtelen érkezett jó idővel, de a ténnyel – miszerint az utcán nem fagyott meg senki – is fellélegezhetnek némiképp a hajléktalanellátásban dolgozó munkatársak. A téli ellátás palettáját az idei szezonban az úgynevezett diszpécserszolgálat színesítette.
A régió jelzőrendszeres szolgálatát a budapesti Menhely Alapítvány koordinálta, a szociális munkások a leghidegebb hónapokban vállalták a pluszmunkát.

– A nyugat-dunántúli régió diszpécserszolgálata azért jött létre, hogy a nagyvárosokban, azok környékén a szabadban, illetve az alkalmi búvóhelyeken élő hajléktalanokat védett szállásra juttassa, meleg étellel, ruhával lássa el őket – sorolta Valastyán Mihályné projektvezető. – Még a szezon előtt beazonosítottuk azokat az embereket, akik télen-nyáron az utcán élnek.

Ez annál is inkább szükségesnek látszott, mivel csak Győrben és környékén átlagosan 150–160 olyan hajléktalanról tudunk, akik nem éltek a védett szállás, a téli krízis nyújtotta lehetőséggel.
A november elejétől működő programban a szociális munkások leginkább a lakosság és a rendőrség jelzésére támaszkodtak, együttműködtek a vasi, a zalai és a Győr-Moson-Sopron megyei utcásokkal (utcai szociális munkásokkal, a szerz.). Nem csupán regionális, de országos probléma a hajléktalanná váló családok elhelyezése.

– A 96-os körzetszámú 512-309-es éjjel-nappal hívható számon ezekben a napokban is bárki kérhet segítséget – folytatta a likócsi segítőház intézményvezető-helyettese. – Szükség esetén azonnal mentőt hívunk, illetve az utcások a helyszínre sietnek. Egy biztos: a bejelentés után nem marad fedél nélkül a hajléktalan. Problémát jelent viszont a családok hajléktalanná válása, ám krízishelyzetben őket is biztonságos helyre juttatjuk. A tényleges gondozói, szociális tevékenység csak ezután kezdődhet. A minisztérium által támogatott program tapasztalatait a közeljövőben összegzik, értékelik. Ennek alapján döntenek a folytatásról, a következő szezon legfontosabb feladatairól.

Félezren Győrben és környékén

Győrben és környékén 500–550 a hajléktalanok száma, közülük 270-en intézményben élnek. Az alkalmi bungikba, lépcsőházakba, bontásra ítélt épületekbe behúzódó hajléktalanok a hirtelen jött plusz fokokkal talán már megúszták az idei telet. A bajban lévők mindenesetre az éjjel-nappal tárcsázható (96) 512-309-es telefonszámon kérhetnek azonnali segítséget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Világnapi folyótisztítás

Egymillió forint értékű önkéntes munkát elvégezve tisztították meg a hulladéktól a sportbúvárok a… Tovább olvasom