Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Nem érhet meglepetés a pénztárnál

Győr - Az adatbiztonsági kockázatok, az internetezők számának növekedése és az energiatakarékosságra, az újrafelhasználásra vonatkozó törekvések tartják lendületben az informatikát a válságban is.

– Az informatika napjainknak is húzóágazata, ahol a legtöbb kutatás, innováció összpontosul – szögezte le Bognár Pál, az egyik legrégebbi hazai informatikai cég, a Szintézis Zrt. kereskedelmi igazgatója és hozzátette: az újabb fejlesztések hamar felülmúlják a meglévő eszközök, megoldások műszaki tartalmát e területen. Ez a tendencia gyorsul, ezért a körültekintő felhasználó – akár cég, akár magánember –, mielőtt gépet, programot vesz, az interneten vagy szakembernél tájékozódik arról, mi képviseli a legkorszerűbbet az adott témában, feltérképezi, ahhoz képest mely termék a legmegfelelőbb neki.

Az internetelérési végpontok száma továbbra is dinamikusan nő. Minél mobilabb, vezetékes kötöttség nélküli eszközökre, egyre könnyebb, kisebb notebookokra, kényelmesen használható, gyors programokra van igény. Az informatika és a kommunikáció közelít egymáshoz, a telefonokba bekerül a számítógép, ez ösztönzi a miniatürizálást, minél több funkció kis eszközbe sűrítését. Ám a válság is érezhető az informatika piacán, hisz a felhasználók gazdasági lehetőségeitől függ a kereslet. Bognár Pál tapasztalatai szerint a magánemberek egyre árérzékenyebbek, a vállalkozások jellemzően későbbre halasztják informatikai beruházásaikat. Olcsóbb üzemeltetésre törekednek, nem gépeket vesznek, hanem havi tervezhető költséget jelentő informatikai szolgáltatást.

Bognár Pál
Bognár Pál

Emellett visszaestek az állami intézmények megrendelései. Erre a Szintézis úgy reagál, hogy például a kereskedelemben használatos szoftverek terén korszerű innovatív megoldásokat fejleszt, épít be alkalmazásaiba. Ilyen a vásárlóasszisztens – a hordozható számítógépes segítőtárs, amivel a vevő többek közt már akkor összeadhatja a vásárolt termékek árát, amikor a kosarába rakta – és az elektronikus polccímke az üzletekben. Az online rendszer révén azonnal változik rajta az ár akció elején és végén is, így nem fordulhat elő, hogy más árat ütnek be a pénztárnál, mint amit a polcon láttunk.

Az internet terjedésével megnövekvő adatbiztonsági kockázatok is dinamizálják az iparág piacát. Bár a biztonság fontosságát a tapasztalatok szerint minden cég még nem érzi át, inkább csak akkor, ha káruk keletkezett. Igaz, ez ma még nem olcsó technológiákat szükségel, de erre áldozni kell. Emellett ez az ágazat se tudja, akarja kikerülni a környezettudatosságot. Környezetszennyező eljárásokat nem alkalmaznak és újrafelhasználhatónak kell lennie a gépek minden részének. Az új készülékek energiafogyasztása pedig a régiekéhez képest harmadával csökkenhet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sokba lesz a táppénz

Győr-Moson-Sopron - Mostantól 70 helyett legfeljebb a jövedelme 60 százalékát kaphatja meg az, akit… Tovább olvasom