Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Nem érezni a tankönyvcsúszást

Győr-Moson-Sopron - Rögtönzött körképünkből kiderül, hogy megyénk iskoláit nem érintik különösebben a több tankönyv kötelező újraengedélyeztetése nyomán jelentkező csúszások. A kötetek időben megérkeztek, a családon belüli „öröklés" azonban már nem működik.
Sajtóinformációk szerint közel félmillió tankönyv késik legalább egy hetet az iskolákból a kormány új tankönyvrendelete miatt. A Nemzeti alaptanterv tavalyi módosításához ugyanis a könyveket is hozzá kellett igazítani, többek között az eddiginél jobban a gyerekek életkorára „hangolták" a könyveket, munkafüzeteket. A baj nem a javításokkal, hanem a módosított kötetek kötelező újraengedélyeztetésével volt, amely a hírek szerint sokszor két-három hónapot csúszott – akárcsak emiatt a tankönyvek újranyomása és kiszállítása. Tölli Balázs, a soproni Berzsenyi-gimnázium igazgatója szerint a tankönyvpiacnak ez a „mozgása" egyértelműen piaci alapon történik. „Mivel az (újra)akkreditáció költségei magasak, a szabályozás változásának eredményeként a kisebb kiadók ellehetetlenülhetnek, és kiszorulhatnak a piacról, s ezáltal a pedagógusok mozgástere is csökken a felhasznált segédanyagok kiválasztásában" – mondta Tölli Balázs.

A megyében megkérdezett iskolákban a tankönyvek késése a szokásos éves „csúszáshatáron" belül van, azaz az intézményekben nem érzékelték, hogy a megszokottnál több kötetre kellene várni. Tíz százalék körüli a még meg nem érkezett tankönyvek aránya.

– 10–20 százalék még belefér, mi elsősorban a műszaki jellegű szakkönyvekre várunk. Nagyobb gond az, hogy a rendelhető tankönyvek hivatalos listája meglehetősen leszűkült, egyes műszaki területeken 40–50 százalékkal csökkent a választék – mondta Rákóczi Tibor, a győri Lukács-középiskola igazgatója. A szülőket azonban mégsem ez, hanem inkább az aggasztja, hogy a családon belüli „tankönyvöröklés" már nem működik úgy, mint korábban.

Hodován Ágnes 11/A. osztályos kazinczys diák csomagja.  Az intézményekben nem érzékelték, hogy a megszokottnál több kötetre kellene várni. Fotó: H. B. E.
Hodován Ágnes 11/A. osztályos kazinczys diák csomagja. Az intézményekben nem érzékelték, hogy a megszokottnál több kötetre kellene várni. Fotó: H. B. E.

– Az elmúlt négy évben, amióta bevezették a kétszintű érettségit, szinte az összes tankönyvünket lecseréltük, mert a régiek nem feleltek meg a követelményeknek – magyarázza Pócza József, a győri Kazinczy-gimnázium igazgatóhelyettese, aki szerint valószínűleg ez az oka a kényszerű tankönyvfrissítésnek. Alapjaiban változtak meg például a megoldandó feladattípusok; míg tíz éve csak mutatóban volt egy-egy valószínűségszámítás vagy statisztikai feladat a matematikaórákon, ma mindennaposak, történelemből pedig a száraz évszámok és tények magolása helyett a forráselemzés lett a fő csapásirány.

Többnyire 20 ezer forint fölött

Mára egyébként jelentősen csökkent a nyelvkönyvek árbeli „előnye" a többi kötethez képest – előbbiek munkafüzettel együtt 4–5 ezer forintba kerülnek –; átlagosan 1500–2000 forintba kerül egy-egy tankönyv, de van olyan középiskolás matematikai feladatgyűjtemény, amelyért 2600 forintot kérnek. A szülők így többnyire nem ússzák meg 20 ezer forint alatt a tankönyvvásárlást, sőt, a 9. osztályosoknak – függvénytáblázatostul, atlaszostul – akár 40 ezerbe is kerülhet a könyvrendelés.


 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tompa Eszter gyilkosát még mindig keresik

Győr - A megyében elkövetett, felderítetlen emberölési ügyek közül a 2003-ban Győr mellett elrabolt, majd megölt Tompa Eszter aktáját is elővették a nyomozók és azon dolgoznak, hogy a 2003. szeptemberben brutális módon megölt fiatal lány gyilkosának csuklóján is kattanjon a bilincs. Tovább olvasom