Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

Nem emeli a tarifákat a Kisalföld Volán jövőre Győrben - közgyűlés online

Karácsonyi ajándék: minden képviselő megszavazta az iparűzési adó csökkentését, így 2-ről 1,8 százalékra mérséklődött a legfontosabb helyi adónem.

12.12

Jó hangulatban ért véget az idei év utolsó győri közgyűlése. Ne feledjék: délután visszatérünk a Városháza dísztermébe, s online tudósítunk az idei év közmeghallgatásáról.

Minden Olvasónknak békés, áldott ünnepeket kívánunk, érezzék jól magukat!

12.07

Több közterületet "kereszteltek" el új névvel a képviselők. A legérdekesebb név a "Kránitztanya" Győrszentivánon.

Ennek apropóján kis mókázás is belefért a közgyűlésbe, s a "Neuportanya" hangzott el az alsó sorokból.

Hogy ezt kimondta ki először, nem tudjuk, de az biztos, hogy Neupor képviselő és Somogyi képviselő is mosolygott a szójátékon.

12.05

A Magyar Vöröskereszt Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezetét, a Gézengúz Alapítványt és a Segítőház Alapítványt is támogatásukról biztosították a képviselők.    

11.58

Nem eredményezett vitát, egyetlen felszólalás nélkül megszavazták a képviselők a Győr Aréna, 5 százalékos előleg fizetési előterjesztését.

Mint arról csütörtökön beszámoltunk, az önkormányzat 216 millió forintos előleget készül fizetni a multifunkcionális csarnok építésére kiírt közbeszerzés nyertesének.

11.57

Lefagyott a szavazási program, újra kellett indítani a rendszer, a közgyűlés most folytatódik.

11.41

Az Aréna tárgyalása előtt 10 perc technikai szünet: a Városháza dísztermének szavazógépe megadta magát.

11.34

A következő hét napirendi pont sok izgalmat nem ígér; a Győr Aréna a 18. pontban következik.

11.33

A több mint 10 perces beszámolót egyhangúan szavazta meg a közgyűlés.

11.29

Hegyi Zoltán, a Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás elnöke - aki egyben az MSZP közgyűlési frakciójának tagja, csak meglehetősen ritkán szólal fel - tájékoztatót tart a Győr és térsége hulladékgazdálkodási rendszer megvalósításának állásáról.

11.18

Sági Géza, a Győr-Szol vezérigazgatója szerint a rezsicsökkentés miatt a térségi hulladékgazdálkodási rendszer bevétele 200 millió forinttal csökkent, miközben az állam jelenleg semmivel sem támogatja ezt a közszolgáltatási ágazatot.

11.10

Lipovits Szilárd jegyző leszögezte: nem emel a tarifákat jövőre a Kisalföld Volán a győri buszközlekedésben, vagyis sem a bérletek, sem a jegyek nem drágulnak 2014-ben.

A képviselők megszavazták a Kisalföld Volánnak a jövő évi bruttó 550 millió forintos finanszírozási összeget - kivéve Hofbauer Sándort (Jobbik).

11.02

Megérkeztünk az idei év talán legnagyobb vitáját eredményező témához: a helyi buszközlekedéshez. Az előterjesztésről szóló elemzésünket ide kattintva olvashatják el.

Az ellenzék - Hofbauer Sándor (Jobbik), Neupor Zsolt, Kun András - továbbra is nagy hibának tartja, hogy a helyi buszközlekedésből több mint fél millió kilométert kivontak augusztus 1-től, s így jóval gyengébb a szolgáltatás minősége.

Neupor Zsolt szerint a buszok problémája folyamatosan vissza-vissza fog köszönni, egészen addig, ameddig foltozni próbálják csak a rendszert.

A győri hibrid buszok kapcsán Kun András pedig azt hiányolja, hogy kevés szám van az előterjesztésben, s például semmi hivatalosat nem tudni az üzemeltetési költségekről.

A hibrid buszok tervezett bevetése kapcsán írt októberi riportunkat itt tekinthetik meg

10.54

Kun Andrásnak akad egy nagyon jó felszólalása: ha előterjesztést vagy módosítást fogalmaznak meg, akkor próbálják meg úgy, hogy mindenki megértse, s ne a jogi szakszövegeket erőltessék.

Mindez annak kapcsán merült fel, hogy Borkai Zsolt végül módosította a szociális temetésről szóló előterjesztést.

Győr polgármestere válaszában leszögezte: pár nappal ezelőtt derült ki, hogy a kormány egy évvel eltolta a szociális temetés bevezetését.

Igaz, Borkai Zsolt a hivatal dolgozóit is megdorgálta kicsit, s kérte, hogy az aktualitásra legközelebb jobban figyeljenek oda.

Ez valóban nem ártana: a szociális temetésről szóló anyagok között az első melléklet cseréje csütörtökön történt meg, igaz, a Parlament is hét elején döntött a szociális temetés 2015-ös bevezetéséről. 

10.51

A hulladékgazdálkodásról és a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás helyi szabályairól szóló rendelet szavazzák meg éppen a képviselők.

Utóbbi tervezet 1. melléklete a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás egységes díjtételét határozza meg. A hulladékrendelet 1. melléklete szerint az összes lakossági és nem lakossági eredetű folyékony hulladék díja 2013. január 31-én nettó 2080,- Ft/m3 volt.

Tekintettel arra, hogy a törvényben meghatározott rezsicsökkentés csak a természetes személy ingatlantulajdonosokat érinti, a közszolgáltatásra az új rendeletnek már kétféle díjat kell tartalmaznia, egyrészt a természetes személy ingatlantulajdonosok esetében a rezsicsökkentésre vonatkozó szabályok alapján csökkentett díjat, valamint a nem természetes személy ingatlantulajdonosokra vonatkozó szabályok szerinti díjat.

10.49

15 perc után elfogadták az előbb említett napirendi pontot. 

10.45

Győr Településszerkezeti Tervének, valamint a Győri Építési Szabályzatról (GYÉSZ-ről) és Győr Szabályozási Tervéről szóló önkormányzati rendelet számos pontját tárgyalják a képviselők, de ezek a témák nem hangsúlyosak. 

10.34

Kun András szóbeli módosító javaslatát leszavazza a Fidesz-KDNP frakció, majd ezt követően az összes képviselő támogatta a jövő évi iparűzési adó csökkentését 2-ről 1,8 százalékra.

10.31

A magyar és uniós adójogszabályokról zajlik a vita. Neupor Zsolt szerint téves Csörgits Lajos aljegyző azon érvelése, miszerint számos nyitott kérdést vett még fel jövőre a "tiltott állami támogatásokról" szóló felmentést. Utóbbi passzus a sport és kultúra támogatását segíti. 

10.26

Kun András azt javasolja, hogy "fogadjuk el az iparűzési adó csökkentését, s vegyük ki a rendeletből a pénz visszaforgatásáról szóló részt".

10.21

Borkai Zsolt (Fidesz-KDNP) szerint "fals következtetés" egyetlen cégre kihegyezni az iparűzési adó témáját. (Győr polgármestere és előtte Neupor Zsolt is egyértelműen az Audira célzott).

Borkai Zsolt szerint a kis- és középvállalkozók eddig is fontos szerepet játszottak Győr gazdasági életében, s ezt a jövőben erősíteni kívánja az önkormányzat az iparűzési adó csökkentésével.

Mint arról korábban beszámoltunk, a győri Városháza jövőre 2-ről 1,8 százalékra kívánja mérsékelni az iparűzési adót.   

10.18

Első körben a helyi iparűzési adóról szól a vita. Kun András (MSZP) és Neupor Zsolt (DK) is azt nehezményezi, hogy a legnagyobb cégektől "elveszik" azt a lehetőséget, hogy a győri sportért és kultúráért "megpántlikázzák" plusz pénzzel az iparűzési adójukat.

Neupor Zsolt szerint így a helyi sport és kultúra éves szinten 350 millió forinttal szegényedhet.

10.15

Két képviselő hiányzik a közgyűlésről; az ülés határozatképes. A távolmaradók között van Vörös Gyula (független) is; a képviselő előzetesen benyújtott interpellációjára így értelemszerűen nem kerül sor. 

10.14

Az év utolsó közgyűlése kis csúszással indult, s helyi elismeréseket adtak át.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Brutális orvvadászok garázdálkodtak Tényőn az erdőben - fotók

A két orvvadász a süldő vaddisznókat kizsigerelte, csülkeiket és fejüket levágta, a tetemeket zsákba… Tovább olvasom