Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Nem elég csak jól szigetelni a lakásokat

Győr - Lehet spórolni a panelházban is a fűtési költséggel, írtuk nemrégiben egy lakásszövetkezet hároméves tapasztalatai alapján. A korszerűsítés, úgy tűnik, nem mindenkinek egyformán kedvező...
Tetemes megtakarítás is elérhető a panelházak szigetelésével és fűtési rendszerének átalakításával. A győri Zrínyi utcai Ifjúság Lakásszövetkezetnek már hároméves tapasztalatai vannak ez ügyben, ezekről írtunk lapunk január 14-i számában. Néhány, hozzánk érkezett észrevétel viszont másféle tapasztalatokról is szól.

Nem mindenkinek kellett

Egyik olvasónk például a következőket írja:
„Szüleim a Zrínyi utcában laknak (Ifjúság Lakószövetkezet). A megtakarítás nagyon jó dolog, ha nem mások rovására történik. Több lakóval beszéltem, elég sok panaszt hallottam. Az elszámolásoknál nagyon sok kérdésem felmerült, de megnyugtató válaszokat nem kaptam... Az elszámolás alapja az elfogyasztott hőmennyiség (a radiátorokra erősített, hőmérőre hasonlító szerkezet a párolgás alapján mutatja az elfogyasztott hőt). Nem a radiátor csövén bejövő hőt méri, ha pl. a nap rásüt, ez a skála a hőre reagál. A másik tényező a radiátorok műszaki paramétere. A földszinti lakásokban nagyobbak a radiátorok, mert mire a hő eléri a lakást, csökken a fűtőértéke, ezért nagyobb felület kell az azonos hő biztosításához. Amikor épültek ezek a lakások, így tervezték. Ezeket a tényezőket mint korrekciót a többletköltség csökkentésére nem vették figyelembe (én úgy látom), erre a lakóközösség nem gondolt, ezért a magasabb szinten lakók előnyösebb helyzetben vannak. A radiátorok paramétereit egy skálaszám jelzi, ez egy táblázatba van foglalva és minél nagyobb a skálaszám (1–150), azonos mm fogyasztás mellett sokkal nagyobb lehet a fűtés összege. Egy-két lakásba nem szerelték fel ezeket a mérőket, mert a lakók nem értettek egyet ezzel az elszámolással. Itt általányt határoztak meg, a számított érték az épületben mért légköbméterenkénti átlagfogyasztásnak 30%-kal növelt értéke..."

Csökkentenék, de miből?

Észrevételt kaptunk abból az Erfurt utcai épületből is, ahol erre a fűtési szezonra készült el a fűtési rendszer átalakítása, szabályozhatóvá tétele. Azt panaszolják néhányan: hiába van a radiátorokon szabályozó szelep, ha nincs mit szabályozni, mert a lakásokban jó, ha húsz fok a hőmérséklet. Akiknek pici gyerekük van, kénytelenek néha elektromos hősugárzót használni...

Tény, hogy a szigetelés vagy a fűtési rendszer átalakítása önmagában nem old meg mindent egy csapásra – sok múlik a használókon is, ahogy a bevezetőben említett cikkben is szóltunk róla. Tanulni kell, hogyan spórolhatunk, s persze aki a melegebb lakást szereti, annak bizony többe is kerül...

A lakók döntenek

A költségmegosztók felszerelését és az ezek szerinti felosztást az erre szakosodott cégek végzik a felhasználói közösségekkel történt megállapodásuk alapján, költségeik felszámítása mellett – tudtuk meg Nagy Attilától, a Győrhő kft. kommunikációs és marketingirodájának vezetőjétől. A társaságunk ilyen esetben arra vállalkozik, hogy évente egyszer, a fűtési idényt követően a társasház közös képviselője által megadott arányok alapján elszámoló számlát készít a részfizetésként megfizetett és a költségmegosztók szerint ténylegesen fizetendő hődíj különbségéről.

Az elszámolás módja, technikája a lakóközösség kezében van, ami alapján szerződést köt az erre szakosodott céggel. Ha az elszámolási rendszerrel nem elégedettek a lakók, azon csak ők tudnak változtatni, ahogyan az elszámolást végző céggel megkötött szerződésen is.

Az Erfurt utcai mintaprojekt esetében is a megoldás kulcsa a tulajdonosok, a lakóközösség kezében van. A korszerűsített fűtési rendszernek ők a tulajdonosai és ennek üzemeltetéséről is ők gondoskodnak. A Győrhő szerepe annyi, hogy az épület csatlakozási pontjához eljuttatja a lakóközösség által lekötött hőteljesítményt. Jelen esetben a korszerűsített épületnek saját hőközpontja van, ez a lakóközösség tulajdona és ennek üzemeltetéséről a korszerűsítést végző vállalkozóval (nem a Győrhő) 5 évre kötöttek szerződést. Tehát, ha a lakók fáznak a jelenleg beállított menetrend szerint, nekik kell intézkedni az üzemeltető felé és kérni a változtatást.

Győrben közel 2000 távfűtött lakásban már korszerű a fűtési rendszer. A fentiekhez hasonló problémák a hőszolgáltató tapasztalatai szerint előfordulhatnak, de nem jellemzőek, és azokat az érintett lakóközösségek megoldják.

Olvasóink írták

 • 6. mami 2008. január 29. 13:03
  „A szigetelés nagyon jó dolog ha megfelelően végzik el. De mit ér a szigetelés nekem, nekünk ha időelőtt a lógó, foszló azbesztól feldobom, feldobjuk a tutyinkat. Ez úgy néz ki, kivül jujdeszép, belüll fuj egészségtelen és életveszélyes és halálos. Spórolunk de nem az egészségünkre. Pályázatkiírók eléghamar átváltottak a szigetelésre, távhőkorszerüsítésre, pénzük hajszolására. Mert az azbesztmentesítés nem éri meg nekik., hísz ő k nem panelben laknak ugy? Hanem egészséges házikójukba. A csóró panelben lakó akinek nincs más lehetősége az dögöljön meg az azbesztes paneljébe.

  Emlékszem régen vízesen rakták fel és utána száradt meg.
  A levétele is ugyan azon az elven történik. Nem porlad. Amikor a földszinti lakásban csőtörés volt az azbeszt vízesen szinte magától levált, olyan volt mint a szivacs.
  Ezt is megkellene oldani pályáztatni”
 • 5. LacaBoy 2008. január 28. 22:20
  „...vagy akár megfelelő átmérőjű szelepet is fel lehetett volna szerelni...”
 • 4. Nagy Lajos 2008. január 28. 13:31
  „Téma, a felvetésem, a lakáskorszerűsítéssel kapcsolatos.
  Az azbesztmentesítéssel teljessen leáltak ?

  Az azbesztet mikor felrakták, milyen állapotban volt ? -nedvesen ?
  Akkor nem egyszerübb lenne újra nedvesen leszedni?
  A továbbiakban a cselekvés csak részletkérdés.
  - Számomra embertelen volt az a száraz leszedés.l”
 • 3. Maxima 2008. január 28. 13:29
  „NÁlunk is höszigetelt a panel.Én naivan azt hittem,hogy majd adják a nagy höt és én majd eldöntöm,milyen meleget akarok!A központban szépen leredukálták a küldött hőmennyiséget a felére.Gondolták: na ezt oszt be ahogy tudod!-Jelszoval.Itt állok alig meleg fűtőtestel .Ráadásul még délután,mikor a gyereket tanulnak 4-7ig még hőt sem kapunk!Nincs mit szabájozni.A kicsempézett fürdő meg egyenesen életveszélyes egy kicsi számára.”
 • 2. Krautheim Anita 2008. január 28. 12:31
  „Az Erfuti utcai épület lakói fáznak, a jelenleg beállított menetrend szerint intézkedtek, de mégsem történt változás, pedig ezt már több hónapja folyamatosan kérik... Ilyen esetben hogyan tovább?”
 • 1. Cseter János 2008. január 28. 11:24
  „A leg könnyebb a felelősség alól kibúvót találni! A jó gazda is így csinál?
  Történetesen az akinek van egy tucat kutyája és eléjük dob egy vödör csontot! Verekedjetek rajta! Ja, hogy az a csont velős-e vagy csupán értéktelen szeparált, hát azzal már nemtörödik seki? A legkönnyebb csupán a küldött értéket úgy bevasalni, hogy, akár a szállitási veszteség is a felhasználókat terhelje! Erre is jó a "közös képviselő" Jó pénzért még el is ossza a költségeket, akár íróasztal mellől is! Kit érdekel manapság az eselyegyenlőség és az igazságos elosztás a valós fogyasztás szerint? Igy volt ez a viz szolgáltatásnál is. Aki beszereltette a víz mérőt az a szerint fizetett. Aki nem az legalább hároszorosát fizette a valós fogyastásának! Honnai is tudhatta volna az a szerencsétlen bérlő vagy tulaj, hogy hogyan és kik verik át? Hisz a képviselet legtöbbször csupám olyan mint a parlamenti képviselet az átvert választóknál!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

`Beszélő` segédeszközök a kölcsönzőből

Győr - Kevés a sorstársakat foglalkoztató munkahely, egyre népszerűbb a vakok és gyengénlátók… Tovább olvasom