Kisalföld logö

2017. 04. 29. szombat - Péter 4°C | 14°C Még több cikk.

Nem elég az ablakcsere, a fűtést is korszerűsíteni kell

Hiába cserélték ki a nyílászárókat vagy szigeteltették a falakat a lakóközösségek, a fűtésrendszer korszerűsítése nélkül csak melegebbek lesznek a lakások, de a hődíjon nem spórolnak.
A város pályázati programmal támogatná – egyelőre kísérleti jelleggel – a korszerűsítést, a kezdeményezést a hőszolgáltató is támogatná.

Médiafórumon ültette szembe műszaki, energetikai, gazdasági szakembereit az újságírókkal a Győri Hőszolgáltató Kft. (Győrhő) vezetése, mint azt H. Szováti Miklós ügyvezető igazgató kijelentette: hogy minden felmerülő kérdésre közvetlenül választ tudjanak adni. A kérdések főként a hődíj, az energiatámogatási rendszer körül forogtak, illetve azt firtatták, hogy a lakosságnak milyen lehetőségei vannak azok mértékének csökkentésére.

Arra a kérdésre, hogy miként alakult a gázártámogatás megszűnéséből eredő hődíjváltozás, Nagy Ferenc műszaki igazgatóhelyettes vezette le a képletet:

A hődíj mértéke nem változott, hanem január elsejétől az eddig automatikusan mindenkinek gigajoule-onként járó 1381 forint támogatási összeg került ki belőle. A korábbi bruttó 1357 Ft/GJ helyett bruttó 2977 Ft/GJ lett a hődíj. Az új díjösszeg csak azokra vonatkozik, akik nem jogosultak energiatámogatásra.

Más városokkal összehasonlítva milyen szinten áll a hődíj Győrben?

A műszaki igazgatóhelyettes elmondta, országosan a legolcsóbbak között van Győr, nettó 2481 (bruttó 2977) forint a díj nagysága. Veszprémben 2624, Nyíregyházán 2805, Miskolcon 2620, míg Debrecenben 3025 Ft/GJ a hődíj összege. Megyén belül Sopronban nettó 3064, Csornán 2870, Mosonmagyaróváron 2764 Ft/GJ hődíjat fizetnek a lakók.

Mit fizetünk meg az alapdíjban?

Az alapdíj tartalmazza az amortizációt, a villamosenergia-költséget, a dolgozók járulékait, az építményadót, az iparűzési adót, a karbantartást, minden előállítási költséget. H. Szováti Miklós válaszában megjegyezte, hogy az alapdíjat 2004 novemberében állapították meg, azóta nem emelkedett.

Hogyan alakultak a győri típuslakások ez évi átlagos fűtési költségei?

Egy 48 négyzetméteres lakás bruttó éves fűtési díja 110.605 forint – ebből az alapdíj 32.870 forint, az 53 négyzetméteresé 121.863, míg egy 66 négyzetméteresé 152.108 forint. Az utóbbi kettő alapdíja 36.209, illetve 45.197 forint. Ehhez adódik hozzá a melegvíz-fogyasztás díja.

A győri lakások tulajdonosainak hány százaléka nem részesül energiatámogatásban?

Válaszában Rákosi Zsolt számviteli osztályvezető elmondta, hogy a január végi állapot szerint 59, a február végi szerint 53 százalék nem kap támogatást. Az osztályvezető megjegyezte, hogy aki még március 31-ig beadja a kérelmét, január elsejéig visszamenően megkaphatja a támogatást.

Mit tehetnek a lakók, hogy megtakarítást érjenek el?

A Győrhő főenergetikusa, Milanovich László egy vizsgálat eredményeit ismertetve válaszolt. Elmondta, 2500 lakást vizsgáltak meg, ez 10,5 százaléka a győri távfűtéses lakásoknak. Arra a következtetésre jutottak, hogy fűtésszabályozás nélkül gyakorlatilag nem volt megtakarításuk azoknak sem, akiknél volt nyílászárócsere, illetve hőszigeteltették a falakat. Az épületek vesztesége csökkent ugyan, a lakások melegebbek lettek, de a hőt nem szabályozták.

Hol volt mérhető megtakarítás?

Azokban a lakótömbökben, ahol fűtéskorszerűsítést is végeztek az ablakcsere és a falszigetelés mellett, 30 százalékot spórolhatnak a lakók. Még ott is 14 százalék a megtakarítás, ahol megoldható a hőközponti szabályozás.

Miért nem oldja meg a Győrhő a fűtéskorszerűsítést?

A cég ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy a tulajdonosoknak, a fogyasztói oldalnak kell összefogni, mert a társaság nem tulajdonos, nincs joga beavatkozni, s a törvény sem biztosítja azt számára. A házig, hőközpontig elszállítják a hőt, de azon belül a tulajdonosoké a berendezés. Azonban a Győrhő szívesen ad tanácsot vagy mond véleményt megoldásokról.

Milyen pénzügyi lehetőségekhez juthatnak a lakók?

Április végére jelenik meg az új támogatási rendszer fűtéskorszerűsítésre. Nagy Ferenc válaszában megjegyezte, eddig is volt paneltámogatási program, amelyben a fűtésrendszert is korszerűsíteni lehetett volna. Több közösség azonban csak ablakcserére használta fel. Az új pályázatoknál ismét lehetőség lesz a komplex korszerűsítésre.

A városvezetés milyen támogatási programot tervez?

A médiabeszélgetésen jelen lévő Németh Zoltán alpolgármester elmondta, dolgoznak egy programon, a kidolgozása során a szakmai szempontokat egyeztetik a Győrhővel. A program pénzügyi lehetőségeit a következő közgyűlésen tervezik tárgyalni. Az elképzelés szerint pályázat útján juthatnak majd támogatáshoz a lakóközösségek. A program egy évig kísérleti jelleggel indul, annak tapasztalatai alapján folytatják tovább.
Az alpolgármester válaszához H. Szováti Miklós hozzátette, hogy a város programot támogató alapítványához a Győrhő is hozzájárulna.

Mennyibe kerül egy lakás fűtéskorszerűsítése?

Egy lakásra jutó átlagos fűtéskorszerűsítési költség egycsöves, átfolyós rendszereknél nettó 80–110 ezer forint között van. Kétcsöves rendszereknél a radiátorok számától, az alkalmazott anyagok minőségétől függően elérheti a 250–440 ezer forintot.

Tóth Gyula
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem lesz diszkó Szabadhegyen

Az elmúlt hét csütörtökjén adott hírt a Kisalföld arról, hogy Szabadhegyen lakossági tiltakozás kezdődött, mivel a lakóházak környezetében hatszáz személy befogadására alkalmas diszkót akar felépíteni egy vállalkozás. A Reflex Környezetvédő Egyesület több száz aláírást gyűjtött össze, a győri városháza pedig példamutató módon gyorsan lakossági fórumot hívott össze. Tovább olvasom