Kisalföld logö

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 27°C Még több cikk.

Nem egy nyárra virágzik ki Győr

A „Virágokkal a közös Európáért" nemzetközi díjkiosztó ünnepség rendezési jogát Győr nyerte el.
Erre felkészülve a 2001-es ezüstérmes város ismét virágba borul, s a szervezők a lakosságot is szeretnék bevonni a megyeszékhely díszítésébe.

A változatos program célja, hogy a városlakók „ráhangolódjanak" a szeptemberi nemzetközi díjkiosztóra, és természetesen kulturált szórakozást, élményt nyújtson nekik.

Eredics Imre alpolgármester
Városszerte kiemelten kezeli a közterületek és épületek virágosítását, a parkok, közterületek gondozását a városvezetés, mi-
után Győr megszerezte a jogot az Entente Florale Europe nemzetközi díjkiosztó ünnepségének megrendezésére. Szeptember 9–11. között Európa tizenegy országából érkeznek vendégek, összesen háromszáz résztvevőre számítanak a szervezők. – A rendezvény szlogenje a „Virágokkal a közös Európáért", s ezért Győr már sokat tett, amikor korábban az előkelő második helyet szerezte meg a nemzetközi versenyen. Már most pénteken változatos kulturális, gasztronómiai, idegenforgalmi programsorozat kezdődik, amelyben a virág a központi téma.

A győri parkokba ősszel telepített tulipán, nárcisz, császárkorona mostanra elvirágzott, helyükre egynyáriak kerülnek. Idén a Komszol dísznövénytelepén 300 ezer egynyári virágpalántát, 50 ezer tő muskátlit neveltek. A Szent István úton az elválasztósávba mintegy 10 ezer tő előnevelt kanna virágot ültetnek.
A programsorozat első rendezvénye pénteken a kedvezményes virágpalánta-vásár lesz a Hotel Rábában és az Art Virágszalonban.
Az Európai Virágosítási és Tájépítészeti Társaság elnöke, Pollák Erika elmondta, hogy a versenyen 11 ország vesz részt. Az idei kettős jubileum, mivel a társaság 30 éve szervezi a vetélkedést, ugyanakkor Magyarország idén 15 éve vesz részt a virágosítási mozgalomban, ami huszonötezer települést és mintegy ötvenmillió embert mozgósít környezetének szépítésére, virágosítására.

A Virágos Magyarországért mozgalom szervezőbizottságának elnöke, Kokics Tibor a hungarikumok előtérbe kerülését hangsúlyozta, azt, hogy magyar nemesítésű virágfajták hirdessék a magyar kertkultúrát. – Győr nemzetközi elismerésében sokat nyomott a latban, hogy a lakótelepeken a betonházak tövében az ott lakók virágágyásokat készítettek, a családi házak előkertjei gondozottak, a szabadhegyi, révfalui társasházak zöldterületein szép parkokat alakítottak ki – mondta zárásul Kovács Barnabás, a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója.
A társaság vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a napokban Győrben kezdődött virágosításba a lakosságot is be szeretnék vonni, és nem csak ezen a nyáron.

– Az ápolt, öntözött virágok, a gondozott parkok a díjkiosztó ünnepség idején pompázatosak lesznek. A városkép szempontjából meghatározó a társaság virágosítási programja, de emellett fontos a lakóházak, üzletek díszítése is. Ezért pályázatot hirdetünk a lakóházak ablakainak, erkélyeinek, a balkonoknak virágokkal való ékesítésére, az üzletek kirakatainak, a vendéglők portáljainak, teraszainak virágos díszítésére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fűtengerrel küzd a városüzemeltető

A zöldterületeit karbantartó társaság dolgozói, küzdenek a sok esőtől gyorsan növő fű- és… Tovább olvasom