Kisalföld logö

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 23°C | 33°C Még több cikk.

Nem csökkentek az albérletek árai

Győr–Sopron - Bár országos átlagban jelentősen visszaestek az albérletárak, a megye nagyobb városaira ez nem igaz. Eközben a kereslet Győrött is, Sopronban is 20–30 százalékkal nőtt a válság miatt.

Az egyik ingatlanközvetítő cég elemzése szerint tizenöt-harminc százalékkal csökkentek – főként Budapesten kívül – az albérletárak. A hír ellenére javasoljuk, hogy nálunk ne reméljenek a hallgatók árzuhanást, mert a megye nagy részére nem igaz ez az országos adat.

Az egyetemi városokban általában véve is elég erős és tartós a kereslet ahhoz, hogy az árakat szinten tarthassák a lakástulajdonosok, térségünk pedig különösen kapós lett a válság miatt – tudatta portálunkkal Molnár Kristóf, az Openhouse Franchise ingatlanközvetítő cég egyik alapító tulajdonosa. A hallgatók most kezdenek érdeklődni kiadó lakás után, a roham az utolsó pillanatra, tehát augusztus végére várható.

Molnár Kristóf szerint Győrben továbbra is Révfalu és Győr-Sziget a hallgatók kedvence – a Széchenyi-egyetem közelsége miatt. Szigetnek Révfaluhoz eső részét azért is keresik egyre többen, mert még mindig jóval olcsóbb a kissé talán túlértékelt Révfalunál: míg ott 55–60 ezer forint plusz rezsinél kezdődik egy 50–60 négyzetméteres téglalakás bérleti díja, addig ez Szigetben egy jó tízezressel olcsóbb. Valószínű viszont, hogy a városrész felértékelődik a jövő évi tanévkezdésre, mivel a tervek szerint 2010 augusztusára készül el az összekötő Mosoni-Duna-híd. Természetesen nem csak ez a két környék  keresett, a panellakások bérleti díja 40 ezer forint körül indul. Az a csoda egyébként, hogy még mindig stagnálnak az árak, mert a kereslet körülbelül 20–30 százalékkal nőtt tavaly óta, úgy Győrben, mint Sopronban. Ennek pedig oka a válság.

Egyrészről ugyanis ott vannak azok, akik nem tudták törleszteni a hitelt és albérletbe kényszerültek. Másrészről a munkaerőpiac erősnek látszik Kelet-Magyarországról nézve, ezért százával telepednek le például miskolci, nyíregyházi dolgozók, akik – elsősorban Győrben – albérlet után néznek. S mindezen felül is ott van a keresletet meghatározó tényező Molnár Kristóf szerint: kevés a jó albérlet a megyeszékhelyen.

Ami a soproni piacot illeti, ugyanaz igaz rá, mint Győrre, jelentős árkülönbség nincs az albérleti díjak között. Varga Ákos, az Openhouse soproni irodájának vezetője elmondta: 40 ezer forint az alsó határ. Mivel Győrhöz képest Sopronban kisebbek a távolságok, minden városrész egyaránt keresett, de természetesen a legnépszerűbbek az egyetemhez és a Deák térhez közeli ingatlanok. Egyetemi hallgató természetesen soha nem vesz ki lakást egyedül, hárman-öten pedig már könnyebben megbirkóznak egy 70 ezer forintos bérleti díjjal. Ennyiért adnak ki egy 80–90 négyzetméteres lakást a soproni városközpont közelében – tudatta az ingatlanközvetítő iroda vezetője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pórul jártak az ittas állapotban lévő tolvajok Győrben

A hajnali órákban parkolt le Ford Transit tehergépkocsijával egy férfi a Dózsa György rakparton a… Tovább olvasom