Kisalföld logö

2018. 08. 18. szombat - Ilona 18°C | 29°C Még több cikk.

Nem (csak) a Szentlélek tartja

Bakonypéterd - Tönkrement a közel 200 éves katolikus templom födémszerkezete. A sajátos megoldást – felfüggesztést – igénylő felújítás 4 és fél millió forintba kerül.
Az utolsó, igazán nagy renoválást 1888-ban végezték a közel 200 évvel ezelőtt épült, a Pannonhalmi Területi Apátsághoz tartozó bakonypéterdi római katolikus templomon. Az elmúlt század hetvenes éveiben aggasztó állapotba került az épület tetőszerkezete. Az akkori plébános, Farkas Virgil a balesetveszélyt rejtő helyzetet ideiglenesen orvosolta.

Mostanra viszont elkerülhetetlenné vált, hogy a födém felújítására hosszabb távú megoldást találjanak.

Felállványozva: Lőrincz Pál plébános reméli, hogy hamarosan megújulhat a közel 200 éves templom födémszerkezete. Fotó: Bertleff András
Felállványozva: Lőrincz Pál plébános reméli, hogy hamarosan megújulhat a közel 200 éves templom födémszerkezete. Fotó: Bertleff András

– Építésszel, faipari és műemléki szakemberekkel többször konzultáltunk, átvizsgáltuk a tetőszerkezetet. Felvetődött, hogy a régi födémet egészében ki kellene cserélni, de ezt a műemlékesek nem javasolták – nyilatkozta érdeklődésünkre Lőrincz Pál, az egyházközség plébánosa. – Sajátos terv született: álmennyezetként megmarad a régi, amelynek minden második gerendáját vas tartószerkezethez rögzítik, és arra kerül fel az új födém. Addig is a templom hajóterében speciális állványzattal alátámasztották a mennyezetet, megelőzve, hogy az esetleg leszakadjon.

Hogy a 4 és fél millió forintos költségvetésű felújítás mielőbb megkezdődhessen, először a négy, tizenkét méteres tartóvasat kellene felhelyezni a templom tengelyére merőlegesen a falakra. Ennek kivitelezése „műszakilag kockázatos feladat", amely nem kis fejfájást jelent az atyának. Úgy tűnik, most találtak egy olyan darus szerkezetet, amellyel biztonságosan helyükre kerülhetnek az 1 millió forintot érő vasgerendák, amiket egy vállalkozótól adományként kaptak a bakonypéterdiek.

– Jó érzés, hogy számos önzetlen segítőnk akad. A műemlékvédelmis, a tervező, a Kisalföldi Erdőgazdaság vezető szakembere mind-mind támogatja az ügyet. Így remélhetjük, hogy a Szent Péter és Pál tiszteletére felszentelt templom födémszerkezete hamarosan megújulhat – említette végül a bencés plébános.

Olvasóink írták

  • 1. joco 2008. szeptember 07. 10:31
    „és a "szentlélek" nem tudta megtartani a födémszerkezetet?(bocsi, de nem tudtam kihagyni)Elnézést ha valakit a vallásos "érzékenységében" ezzel megsértettem)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csövesek tűntek fel a belvárosban

Győr - Győr belvárosában a Pannon-Víz zrt. folytatja a Czuczor Gergely utcai csatornacsőcserét, a… Tovább olvasom