Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Nem bíznak a lakók szövetkezetükben

˝Hogyan válthatják le a lakók vagy a lakásszövetkezet tagjai a szövetkezet vezetését, ha elégedetlenek a munkájával? ˝ - kérdezi olvasónk.


Olvasói kérdés

Hogyan válthatják le a lakók vagy a lakásszövetkezet tagjai a szövetkezet vezetését, ha elégedetlenek a munkájával? Hogyan számoltathatja el – akár egy-egy konkrét kiadásról –, ha ilyen irányú kérését az elnök folyamatosan visszautasítja? Ki ellenőrizheti egyáltalán egy lakásszövetkezet jogszerű működését? Mit tehetnek a lakók, ha a rájuk rótt anyagi terheket nem tudják fizetni, vagy ha szemükben a vezető elvesztette hitelét?
Akik megválasztották, azok beszámoltathatják, visszahívhatják a lakásszövetkezet vezetőségét, azaz a tagok tehetik ezt meg. Érdemes gyűléseiken ezt szóba hozni. Egyszerű az ilyen eljárás szakértőink szerint, azonban annak bizonyítása bonyolult lehet, hogy a vezetők megszegték a szabályokat. Komoly ok kell a leváltásukhoz, jogszabályok határozzák meg, milyen indok lehet ehhez elegendő. Ha pedig bűncselekményt gyanítanak a lakók, feljelentést is tehetnek. A lakásszövetkezetekre vonatkozó törvény az irányadó ezekben az esetekben, de konkrét ügyre vonatkozó értelmezéséhez a lakóknak szükségük lehet jogi végzettségű ember segítségére. Ilyesmi ingyenes jogsegélyszolgálat keretében nem valószínű, hogy elintézhető. Azonban több ügyvéd szakosodott erre a területre megyénkben, Győrben is, róluk a megyei ügyvédi kamaránál kérhetnek információt olvasóink.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Narancs figyelmeztetés a szél miatt

Narancssárga, azaz másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a… Tovább olvasom