Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Nem bírságolt a dohánykommandó

Győr-Moson-Sopon - Ilyet is ritkán írhatunk: jók az ÁNTSZ tapasztalatai a „dohánykommandó" legutóbbi vizsgálatai alapján. A megyében senkit nem kellett megbírságolni.
Száztizenöt egységet ellenőrzött négy nap alatt az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat megyei intézete, a vizsgálat tárgya a ’99-ben született, nemdohányzók védelmére szóló törvény betartását vizsgálta, s a felmérést végzőket „dohánykommandónak" nevezték el. Dr. Kiss Imre, a megyei intézet helyettes tiszti főorvosa elmondta: viszonylag pozitív tapasztalatokról számoltak be a kollégák. Az összesített adatok szerint az ellenőrzött szociális, oktatási, önkormányzati hivatali intézményekből, a vendéglátóegységekből és az egyéb jellegű, nyilvános helyekből csak minden negyediknél találtak valami apróbb szabálytalanságot, de ezek figyelmeztetésnél többet, vagyis pénzbírságot nem érdemlő hibák voltak. A legtöbb gond a kijelölt dohányzóhelyre figyelmeztető táblákkal volt – hiányoztak vagy csak rossz helyre tették őket –, ez azonban nem jelenti azt, hogy az adott egység egyáltalán ne gondoskodott volna a „füstölők" elkülönítéséről.

Tudvalévő ugyanis: a 8 éves törvény szerint az intézményekben külön helyiséget kell biztosítani a dohányzóknak, az ételt felszolgáló – de nem kizárólag melegkonyhás – vendéglátóhelyeken pedig szigorú szabályok szerint kell a külön helyiségekről és szükség esetén a füstelszívókról gondoskodni. E tekintetben tehát igen sokat javultak a viszonyok, s a vizsgált helyek így nem keveset spóroltak, mivel a bírság összege 100 és 250 ezer forint között mozog.

Betartják a szabályt: A megyei kórházat is vizsgálta az ÁNTSZ, s komoly hibát itt sem talált. Fotó: Krizsán Csaba

Természetesen a magánszemélyek is kötelesek a törvény betartására.
Aki tiltott helyen dohányzik, azt a rendőr vagy az adott hely megbízott embere előbb figyelmeztetheti, s ha az illető nem nyomja el a cigarettáját, jöhet a feljelentés, s akár a 20 és 50 ezer forint közötti bírság. Dr. Kiss Imre szerint az adott négy napban ilyesmivel nem volt dolguk az ellenőröknek, az egész év alatt pedig mintegy 10 feljelentés érkezik az ÁNTSZ-hez – például a vasúti váróteremben dohányzók miatt.

Apró finomság, hogy a „nemdohányzók védelmét" szerencsétlen dolog összekeverni a „dohányosok üldözésével", s hogy ezzel kapcsolatban tévhitek vannak, azt jelzi, hogy 1700 megkérdezett emberből csak 387 vallotta magát dohányosnak, amikor a kommandó rákérdezett. Tudni kell, hogy a felnőtt lakosság 30 százaléka cigarettázik – tudatta a főorvos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sikeresen működik a mentori hálózat

Győr - A Mentorok Napja Konferenciát idén ötödik alkalommal rendezte meg a munkaügyi központ. A… Tovább olvasom