Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Nem az Auchan épül, a földdepókat hordják

Nyerges vontatók forgolódnak a Széles-dűlőben: információnk szerint nem az Auchan építési munkálatai kezdődtek meg, hanem a 2004-es, a jövőben folytatódó ásatás földdepóit hordják el a területről.


Az elmúlt két évtizedben országosan több mint 20 millió négyzetméternyi területet tártak fel különböző beruházások miatt. Ehhez hozzájárultak a Győr környéki nagyberuházások – elsősorban a bevásárlóközpontok – is.

Hasonló ásatásra kértek engedélyt a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) Nyugat-dunántúli Irodájától, amit Figler András irodavezető azért utasított el, mert a feltárási kérelemben szereplő széles-dűlői ingatlanok egyedi régészeti védelem alatt állnak. Ezt a másodfokú hatóság, a KÖH jogerős határozattal felülbírálta és hozzájárult a feltáráshoz.

Érdeklődésünkre az irodavezető – aki egyébként civilben régész – elmondta: egyes feltételezésekkel ellentétben, tudomása szerint nem a sokat emlegetett Auchan építési munkálatai kezdődtek meg, hanem a további feltárás miatt a 2004-es ásatás földdepóit hordják el a területről.
 
A ménfőcsanaki Széles-dűlőben az egyedi régészeti védelem ellenére tovább folytatódik a régészeti feltárás, vagyis európai jelentőségű lelőhelyek pusztulnak el. Fotó: Bertleff András
A ménfőcsanaki Széles-dűlőben az egyedi régészeti védelem ellenére tovább folytatódik a régészeti feltárás, vagyis európai jelentőségű lelőhelyek pusztulnak el. Fotó: Bertleff András

– Egyébként azért utasítottam el a kérelmet, mert a jogszabályok szerint a védetté nyilvánított régészeti lelőhelyeken nem lehet olyan tevékenységet folytatni, amely a lelőhely állapotát veszélyezteti. Esetleg közösségi célt szolgáló építkezés miatt, mint például egy kórház, vagy egyéb közösségi célú beruházás esetén, mérlegelés után támogatható a védettség feloldása, de egy bevásárlóközpont nem ilyen – hangsúlyozta Figler András. – Megjegyzem, a Holt-Rába mellett húzódó dűnesor régészeti szempontból azért egyedülálló jelentőségű terület, mert földrajzi helyzete miatt az ősidőktől kereskedelmi útvonal volt, amely mentén egészen a középkorig minden előforduló népcsoport hagyott maga után valamiféle nyomot. Így a Széles-dűlő teljes feltárásával egy különleges lelőhely utolsó maradványai pusztulnak el. Megsemmisülnek azok a régészeti emlékek, amelyek akár egy évtized múlva, az időközben megszülető új módszerekkel kutatva, tovább bővíthetnék az ismereteinket, és igazolni, ha szükséges, cáfolni tudnák a mai eredményeket.

Figler András elmondta: szakmailag teljességgel indokolt ugyan az érintett lelőhely fenntartása, de az erős gazdasági érdekek olykor háttérbe szorítják a kultúrát, és ilyenkor értelmes kompromisszumra van szükség.

– Ezért javasoltam én néhány évvel ezelőtt, hogy a bevásárlóközpont mellett a multicég – kulturális kompenzációként – támogassa egy régészeti park kialakítását, ahol a feltárások leletanyagának felhasználásával bemutathattuk volna az ott élt emberek lakóhelyét, életmódját az őskortól a középkorig. Nagy attrakció lett volna, amely tavaly már a feledés homályába veszett. Mi maradt? Egy jogerős határozat arról, hogy folytatódik az ásatás.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. meir 2010. április 20. 16:20
  „Tabornok!!
  es?? azt netan TILOS kiirni hogy milyen asatasrol van szo??”
 • 21. Tabornok 2010. április 18. 20:56
  „"meir 2010.04.18. 18:59
  mit remelnek hogy talalnak ott?,arrol ugyanis melyen hallgat a cikkiro!!" Nemzeti értéket, nem érted? Én sem.”
 • 20. meir 2010. április 18. 18:59
  „"fioka"!!
  az AUCHAN Nem zsido uzlet!!!!!-(ezt jobb ha tolem tudod!!)-

  mellesleg!!mit asnak?? mit remelnek hogy talalnak ott?,arrol ugyanis melyen hallgat a cikkiro!!”
 • 19. Dr_Kriszpi 2010. április 18. 14:46
  „Kedves Tabornok

  Úszodánk fölleg 50 méteres se a te se az én életemben nem lesz :D ez kb 15, 20 éve megy hogy majd jövöre jövöre jövöre mindig találnak valamit ezek az ostoba ásatok hogy rohadna el mind
  az én, mi, ti adotokbol baromkodnak és jáccadoznak, legyen megadva egy határidő pl 1 év ha azidő alatt
  nem birták megoldani menjenek a nénikéjükbe el lehet takarodni a területröl és ennyi vagy olyan ködbért
  rájukszabni hogy belegebedjenek, kicsit sok már az amit müvelnek a lojd nál is amit müveltek ..
  feltárták vagy 4szer amiota élek és még nekik ált fejebb legyen már ennek vége
  ha nem birták megoldani a kiszaott időn bellül vagy öket vagy a várost kell megbüntetni ha a város
  nem ad 1 másik hasonló területet legyen mér vége az önuralomnak városunkban.”
 • 18. Tabornok 2010. április 18. 06:15
  „Tudom, hogy nem értek ehhez a területhez. Nagyon, nem is akarom megtanulni, mert kevés időm van ehhez.
  "Vannak olyan esetek, amikor annyira értékes a lelet tudományos szempontból, hogy nem szabad feltárni. "
  Egy-két méterrel a föld alatt, alattunk, ott lapul több évezrednyi múltunk. Elismerem, hogy múltunk megismerése, feltárása, nagyon fontos, de nem lehet fontosabb, mint a jelenünk. Ne legyen, ne lehessen akadája a fejlődésnek, hogy alattunk van valamilyen régészeti lelet. A magyarországi jogszabályok szerint, Rómában az elmúlt évtizedekben, semmit nem építhettek volna.
  Remélem, hogy az önkormányzati képviselők egyike sem olvassa azt, amit itt leírtunk, mert akkor a következő 100 évben azért nem lesz 50 m-es uszoda építve Győrben, mert alattunk feltáratlan területek vannak.
  Kíváncsi vagyok, hány évig keres, talál, még kifogásokat a győri városvezetés, hogy ne legyen uszodánk. Ebben szuperek!”
 • 17. egy_győri 2010. április 17. 18:18
  „fogalomzavar van, kedves olvasók, hozzászólók (13-as Tábornoknál biztosan). A KÖH nem szokott feltárásokat végezni, mivel erre nincs jogosítványa. Feltárni a múzeum tud, és nagyberuházás esetén a KÖSZ nevű társaság, aki nem azonos a KÖH-hel, mint hivatallal, mert ugyanis a KÖSZ egy gazdálkodó társaság. A hivatal meg hivatal, köze egymáshoz a kettőnek ilyen szempontból nincs. Kapcsolódási pont, hogy a feltáráshoz szükséges engedélyt a hivatal adja, ami alapján a KÖSZ feltárhat. Így már érthető, ugye?
  A terület egyébként régóta végett, több ezer éves múltunk különböző korszakaiból vannak ott páratlan ritkaságok, amikből csak kevés van hazánkban. Bolygatni nem szokás "csak úgy, mert most van rá idő", ha valaki épp egy ilyen helyen szeretne építkezni, akkor előbb a feltárásra illetékes szervezettel (KÖSZ vagy múzeum) feltárathatja a területet, ha kap rá engedélyt. Vannak olyan esetek, amikor annyira értékes a lelet tudományos szempontból, hogy nem szabad feltárni.
  Akkor viszont a multi menjen pár parcellával arrébb, a területre a város meg építsen egy közparkot, elkel a zöld a sok ronda kocka áruház között....”
 • 16. vanessa 2010. április 17. 14:32
  „szép napot!aqkkor legalább rendbe tartották volna,mert csak gaztenger, és parlagfü nőtt ott,az nem zavarja senki szemét? a frigyes laktanya felujitását is majdnem 20 évig akakdályozták, addig a város szégyene volt,most meg lehet nézni milyen szép lett,”
 • 15. csompi1 2010. április 17. 14:10
  „9. Hedon 2010.04.16. 17:53
  "Figler a Te időd lejárt!"
  Azért az engem is érdekelne, hogy az ismert anyagi áldozatok árán milyen új felfedezéseket tett Figler úr a történelmi múltunkkal kapcsolatban, vagy melyek azok az értékes leletek, amelyek miatt egy fél város közérzetét megérte rontani évekig. Nagyon úgy néz ki, hogy ez az egyész cirkusz egy személyes bosszúhadjárat volt a város ellen, a hivatali hatalommal való visszaélés.(büntető kategória)
  Ennek az embernek szerintem is mennie kell!!!”
 • 14. Elefánt 2010. április 17. 08:30
  „Azt olvastam valahol, hogy ez a terület már a 90-évek óta védett. A régészek meg szerintem azért tüsténkednek ilyenkor oly hevesen, mert valaki meg akarja zavarni az ott levő dolgok nyugalmát egy ilyen nagy volumenű beépítéssel. Azért azt nem árt tudni, hogy azok a leletek már ott vannak több ezer éve nyugalomban, az építkezés meg most akar jönni..”
 • 13. Tabornok 2010. április 17. 04:01
  „Aki tudja, mondja meg, miért akkor akarnak védetté nyilvánítani különböző területeket, amikor valaki építene arra a területre. Addig a KÖH, miért nem (köhög) végez feltárást. Dicső hivataljaink csendben lapítanak, amíg valamit nem tudnak hátráltatni. Miért?
  A ..... polgármesterrel kapcsolatban megjegyzem, ez is töketlen, meg az elődje is az volt. Mindkettő megígérte az 50 m-es uszodát és egyik sem építette meg. Az élményfürdőben, egyetlen győri sem fog megtanulni úszni, de arra volt pénz. Az már csak hab a "tortán", hogy élményfüdőt építeni a városba és nem a szélére. Viccesnek mondanám, ha nem mutatná a politikusok gerinctelenségét, hogy a termál vizet először lehűtik, majd felfűtik. Még jó, hogy ezt bebukták, remélem!
  Ennyit a Győr Megyei jogú város önkormányzatának agyi kapacitásáról.”
 • 12. egy_győri 2010. április 16. 22:21
  „A Hedon által említett 4 nagy projektből három majdnem készen van. Tessék körülnézni. A negyedikre meg tudtommal nincs 2-3-4 milliárdja a városnak. Mert min. annyiba kerülne az a rengeteg "élmény", amit megálmodtak a tervezők. Szóval akkor ki vagy mi akadályoz? Nem értem.”
 • 11. SC 2010. április 16. 21:58
  „"Amelyik nép nem becsüli a múltját,nem érdemli a jövőjét!"”
 • 10. Elefánt 2010. április 16. 18:21
  „moderálva”
 • 9. Hedon 2010. április 16. 17:53
  „Figler a Te időd lejárt!
  Most már ne okoskodj, hanem csomagolj!
  Remélhetőleg nem fogsz kimaradni azok közül akiket
  el kell számoltatni Győr városának okozott anyagi
  és erkölcsi károkért. Az ámokfutásodnak hamarosan vége,
  és remélhetőleg elindulhatnak, ill. befejeződhetnek azok a fejlesztések
  amiket eddig akadályoztál vagy elgáncsoltál. (Uszoda, Frigyes laktanya,
  Széchenyi tér, Kazinczy utca stb.)”
 • 8. tricse 2010. április 16. 13:29
  „Napok óta hordják a földet ide a Mormonok által elfoglalt volt PannonVíz átemelő helyére!Nicsak!”
 • 7. elihu 2010. április 16. 12:38
  „Ez általában úgy működik, hogy az építkezésnél egyszer csak találnak valamit, majd utána KÖH lezárja az ásatás számára. Pl.:Széchenyi tér.”
 • 6. janika 2010. április 16. 10:03
  „Miért kell minden üzemet gyárat Győr köré építeni? Nincs e megyében tökös polgármester Borkain kívül?”
 • 5. bn 2010. április 16. 08:45
  „Ha jól értem, akkor 2004-óta volt 6 évük, hogy leássanak akár Kínáig is. Nem tették meg, most meg sír a szájuk, hogy példátlan kincsek vannak ott, és nem lehet csak úgy veszni hagyni őket egy áruház ráépítésével.
  Nem rémlik, hogy a túloldalon felépült Metronál, Bricostore-nál, és még vagy 5-6 bemutatóteremnél lettek volna ásatások, vagy ennyire elnyúlt volna. Vagy csak az út bécs felé menő oldalán haltak meg emberek, hagytak maguk után valamilyen nyomot...
  Én tudom, hogy kell az örökségvédelem, és a múltunk megörzése.DE miért így kell ezt csinálni? Jelen pillanatban az örökségvédelem nem partner, hanem akadályozó elem, amivel azt érik el, hogy ha bárki is talál valamit építkezés közben, azt szép csendben behajítja a kukoricásba, vagy mélyebbre ássa, mert ha a régészek odamennek kutatni, akkor ott évekig állni fog az építkezés, ráadásul a kutatások az építtető költségét terhelik.Vagyis kétszerek pénzügyi bukta. Ez nem hiányzik senkinek...
  Akkor persze nincs hiszti mikor a brazil gépsorok műemlék bérházakat laknak le (komplett Kossuth utca pl ilyen), oda miért nem megy ki senki betartatni a műemlékvédelmi törvényt?
  Széchényi tér esetében is volt 10-20 évük, akkor miért nem kotort senki? Mikor ásatásokat csinálták, akkor miért nem ástak mélyebbre? Ha akkora kincsek vannak lent, akkor miért hagyták ott?
  Szóvan nem a műemlékvédelem a rossz, hanem rosszul csinálják.
  Ezzek a huzavonával azt érik majd el, hogy az Auchan hagyni fogja ezt a területet a retekbe, és megvesznek egy telket a városréten, a régi rába területén, és megcsinálnám ott a banga nagy épületet. Ha árkád lehetett, akkor lehet ott auchan is, ráadásul jobban is fog járni...”
 • 4. fióka 2010. április 15. 16:49
  „És majd egyszercsak nini kinőlt egy auchan,,hogy dőlne össze az összes zsidó bevásárlóközpont.”
 • 3. anuvuk 2010. április 15. 14:07
  „A természetvédelmi területet, igen is kitudja egészíteni egy ilyen nagy volumenű régészeti kutatás,
  sőt annak bemutatása. A földdepókat remélem a volt szeméttelepre hordják, az északi oldala még nincs letakarva !!!!”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisalfold.hu Vasárnapi túra a Sitkei-kápolnához

A kisalfold.hu Vasárnapi-túrák második állomásán a Sitkei-kápolnához kirándul csapatunk. Tartson… Tovább olvasom