Kisalföld logö

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 13°C | 21°C

Nem az ár számít a protézisnél?

A győri Petz-kórház traumatológiai, ortopédiai és kézsebészeti szakmacsoportja nevében dr. Gunther Tibor osztályvezető főorvos szervezte meg a Magyar Ortopéd Társaság éves "protézis-kerekasztal" rendezvényét, amelyet a hétvégén tartottak.

A fő téma ezúttal a csontpótlás volt, amelynek elméleti alapját a győri szövetbank adta. Szendrői Miklós, a Semmelweis Egyetem tanszékvezető professzora a tumorsebészetben használatos csontpótló eljárásokról beszélt. A harmadik előadást Gunther doktor tartotta, egy ma nagyon is aktuális kérdést feszegetve.

A téma ugyan szakmai – a törések ellátása során lehetséges és szükséges csontpótló eljárások –, de a felvetés oka nem az: világszerte emelkedik ugyanis a protézisbeültetések száma.

A szakma külön szekcióban vitatta meg a "bizonyítékon alapuló" orvoslás nehézségeit, ami szintén ehhez a kérdéshez kapcsolódik: "A cement nélküli csípőprotézisek a nagy skandináv artroplasztika-regiszterek eredményei alapján nem adnak hosszabb panaszmentes műtéti eredményt, mint a cementes típusok – mondta a győri főorvos.

– A betegek körében mégis az terjedt el, hogy a cement nélküli a jobb, mert az drágább. Győrben és néhány más kórházban éppen azért használtunk az elmúlt években több cementes implantátumot, hogy a szűk anyagi keretek között is minél több beteget műthessünk meg.

Az eredményeket azonban jelentősen befolyásolja, hogy egy-egy implantátumot milyen technikával ültettek be, milyen korosztálynál használták s a páciens milyen aktivitással használja azt. Éppen ezért nagyon nehéz a különböző eredményeket korrekt módon összehasonlítani."
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kukákkal karcolták meg a kocsit?

Azt gyanítja olvasónk, hogy kukát csaptak neki autójának, de nem látta, ki tette és hogyan történt… Tovább olvasom