Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

''Nem akarunk lovardát a szomszédunkba!''

Győrladamér - Hajthatatlanok a győrladaméri Hunyadi utca lakói: számos család összefogott, s harcol a szomszédságukban felépíteni tervezett lovaspark ellen. A környezetvédelmi szakhatósági engedélyt már megtámadták, s ha kell, mondják, elmennek az Európai Bíróságig is.
Hónapok óta folyik a vita a győrladaméri Hunyadi utca számos lakója, a település önkormányzata és egy győri vállalkozó között, aki a falu határában lovas pihenőparkot építene. A lakók azt állítják, az egészséges, tiszta környezethez való joguk sérül, ha felépül a lovarda. Az öthektáros területet, amely korábban rétként „funkcionált", farmterületté minősítette át a ladaméri önkormányzat, s tíz ló tartását engedélyezte. A tiltakozó lakók szerint a település vezetői semmibe vették a jogaikat.

– Törvény mondja ki, hogy bármilyen építés, fejlesztés csak úgy történhet, ha az a környéken lakók egészségére, életminőségére nézve káros következményekkel nem jár – indokolta felháborodásuk okát az egyik ott lakó azon a fórumon, melyet több mint tizenöt tiltakozó család részvételével szerveztek a múlt hét végén. A találkozón elhangzott az is, hogy félő, a lovarda megnyitásával megnő a forgalom is a csendes utcában, s többen kifogásolták azt is, hogy állítólag nem kaptak korrekt tájékoztatást az önkormányzattól.

– Ha készült is környezeti hatástanulmány, arról semmilyen hivatalos tájékoztatást nem kaptunk, a kérdéseinkre nem válaszol az önkormányzat. Elmulasztotta az itt lakók megkérdezését, kész helyzet elé lettünk állítva – sérelmezte több utcabeli. Az önkormányzatnál ellenben azt a tájékoztatást kaptuk, hogy két közmeghallgatás is volt a rendezési terv módosítása kapcsán.

– Ezekről mindenkit egyenként kiértesítettünk, mint ahogy arról is, hogy amennyiben nem érkezik ellenvetés a tervezett módosításokkal kapcsolatban, az önkormányzat partner az új vállalkozások letelepedésében.

Az érintett terület átminősítése egyik közmeghallgatáson sem merült fel témaként...

– Mivel az utcában él a képviselő-testület egyik tagja is, nem értem, hogyhogy nem értesültek időben a tervezett változtatásról – mondta Tatai Ernő Zoltánné polgármester, hozzátéve, hogy „a rendezési terv módosításának minden lépése törvényes volt". A tiltakozók úgy vélik, egy ekkora horderejű ügyben kötelessége lett volna az önkormányzatnak külön a lovarda létesítéséről is megkérdezni őket; többek szerint az egyik önkormányzati ülésen el is hangzott, hogy ez megtörtént, pedig senki nem kérte ki a véleményüket.

„A szerves bűz rossz közérzetet, idegességet, stresszt, vagyis egészségkárosodást okoz, ha pedig a talajvíz feljön, ami gyakran előfordul, az úszó trágyalé járványveszélyt okozhat. Legyek, böglyök, patkányok hada fogja ellepni a környéket" – fogalmazták meg a tiltakozó lakók aggályaikat. Nem értik azt sem, hogy miután a képviselő-testület 3 igen, 5 nem arányban először leszavazta a terület besorolásának módosítását, néhány héttel később miért szavazta meg mégis a változtatást. A döntés ellen akkor is tiltakozott több utcabeli, kérésüket azonban, hogy változtassák meg a rendezési tervet, augusztus végén elutasította az önkormányzat. A lovardát ellenző családok levegő- és vízszennyezésről beszélnek, s megtámadták a környezetvédelmi szakhatóság állásfoglalását is.

A tiltakozó családok végső esetben bírósághoz fordulnak, és közigazgatási perben próbálnak érvényt szerezni az igazuknak, ha pedig minden más fórumon negatív döntés születik rájuk nézve, az építtetővel szemben kártérítési pert is indíthatnak arra hivatkozva, hogy „a lovaspark szomszédságában lévő ingatlanok értéke csökken a bűz miatt".


Pomaranski Luca
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

3100 gólya kezdi meg a tanulmányait a győri egyetemen

A Széchenyi István Egyetem 2007. szeptemberében induló képzéseire 3136 fő kapott beiratkozási… Tovább olvasom