Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Nem akarnak disznófalvát Koroncón

Lakossági kezdeményezésre fórumot hívott össze Koroncó önkormányzata abban a kérdésben, hogy állattartó telep vagy lakópark létesüljön a falu közvetlen közelében. A fórumon a telep ellen hozott döntést a testület.
A koroncóiak többsége a Kisalföld szeptember 26-i és október 10-i számában megjelent írásokból tudta meg, hogy az egyik verzió szerint 1800 sertés elhelyezésére alkalmas állattartó telepet, a másik szerint lakóparkot terveznek a községből kivezető gyirmóti földút mellett a lakóházaktól vagy 900 méterre.

Aláírásgyűjtést kezdtek

Többen azonnal aláírásgyűjtésbe kezdtek a disznószállás ellen, félve lakóingatlanjaik elértéktelenedésétől, s törődve a település fejlődésével, mondván: ha állattartó telep lesz az egykori homokbánya helyén, a falu bezáródik, s nem tud Győr felé terjeszkedni. Megfelelő számú aláírás gyűlt össze, ezért az önkormányzat nem tehetett mást, összehívta a lakossági fórumot. Először este 6 órára határozta meg annak időpontját, majd fél 4-re módosította, amikor még mindenki dolgozik. Még így is nagyon sok résztvevője volt a fórummá bővült testületi ülésnek, pedig abban az időpontban két temetés is volt a faluban. Ez is bizonyította, hogy a lakosságot érdekelte, mi történik a jövőben. Mint azt az egyik résztvevő megjegyezte: „nem disznófalvát akarnak".

Ki engedélyezné?

Több felszólaló javasolta, hogy a testület gondolja át koncepcióját, különösen, hogy a településnek nincs érvényes rendezési terve, s az állattartási rendeletük is hiányzik. A javaslatok szerint a döntést népszavazás előzze meg. Egyik hozzászólásban elhangzott, hogy a lakópark és a sertéstelep egymás mellé telepítését a környezetvédelmi felügyelőség és az ÁNTSZ nem fogja engedélyezni. Ezért szükségtelen rossz döntés lenne, ha jóváhagyná a képviselő-testület, mert a sertéstelep miatt a normatív támogatásokból veszítene a falu. Emellett a már meglévő vállalkozók sem biztos, hogy itt folytatnák tevékenységüket.

Inkább a nyugalom

A tervező szakember szerint a sertéstelep és a vágóhíd okozta bűzt a megfelelő technológiával meg lehet szüntetni, de a zajterhelés, a rezgésterhelés károkat okozna. Ezzel szemben a lakópark esetében nyugodt, békés környezetről lehetne beszélni.

A fórum vagy kibővített testületi ülés végén a település polgármestere kijelentette, hogy nem az alternatívák megvitatása a rendezvény programja, hanem az, hogy az állattartási övezet helyéről már meglévő tervet elfogadják-e vagy sem. A falunak sürgősen elfogadott rendezési tervre van szüksége, mert ha nem lesz meg időben, anyagi hátrány éri az önkormányzatot és a községet.

A fórum után megtartott szavazás eredménye, hogy az adott területen ne legyen állattartó övezet. A népszavazást azonban nem tartotta szükségesnek a testület, de megállapodtak abban, hogy január 1-jéig érvényes rendezési tervet kell alkotni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A legmodernebb módszerrel

Péntektől Budapest után Győr a második hely az országban, ahol a legmodernebb módszert alkalmazzák a… Tovább olvasom