Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 1°C Még több cikk.

Nem adta át a pénzt a csalónak a taxis

Újból próbálkoznak a csalók, akik idős embereket hívnak fel telefonon, bajba jutott unokaként pénzt kérve tőlük. Az elmúlt két hétben tíz ilyen eset volt, három alkalommal sikerült becsapni a "nagyszülőt". Volt, hogy a taxis vitte vissza a pénzt az idős nőnek, mert gyanús volt neki a "címzett" fizimiskája.

A győri rendőrség két évvel ezelőtt három csaló társaságot is elfogott, akik idős embereket csaptak be, bajba jutott unokájuk nevében csaltak ki pénzt tőlük.

Az elmúlt két hétben tíz eset jutott a győri nyomozók tudomására, ebből három alkalommal eljutott a pénz a csalókhoz.

A kapitányság gazdaságvédelmi alosztályvezetője, Rátkai Károly alezredes elmondta, a módszer ugyanaz, a csaló telefonon felhívta a "nagyszülőjét", hogy bajban van, adjon neki pénzt. Ő a "baja miatt" nem tud érte menni, taxist küld érte.

– Szerencsére az idős emberek nagyobb része nem dőlt be a telefonáló trükkjének, nem hitte el a mondottakat, s volt, aki felhívta a fiát, hogy mi van a gyerekkel. Ekkor kiderült: egyáltalán nincs bajban. Három esetben azonban átadták a pénzt a becsapottak – mondta Rátkai Károly.

Egyik alkalommal azért nem valósult meg a bűncselekmény, mert a taxisnak gyanús lett, hogy a nagydarab, sötét bőrű férfi nem lehet a néni unokája. Ezért visszafordult és visszaadta a bankókat tartalmazó borítékot az asszonynak. Csak a fuvardíjat kérte el, háromezer forintot. Mondhatni a nagymama megúszta ennyivel a hiszékenységét.

– Általában a taxit rendelő nem mondta meg, hogy pénzt kell elhoznia a sofőrnek, s volt olyan „nagyszülő", aki nem közölte, hogy pénz van a borítékban. Így a gépkocsivezető az iratokat leszállította a "megrendelőnek". Előfordult, hogy a taxis nem vállalta a fuvart, amikor megtudta, hogy pénzt kellene elvinnie – részletezte Rátkai Ká-
roly.

Abból a három alkalomból, amelyeknél megvalósult a bűncselekmény, kétszer 50 ezer, egyszer 300 ezer forint volt a kicsalt összeg. Ez utóbbi esetben az ismeretlen telefonáló egy 87 éves nőt hívott fel telefonon, az asszonyt mamának szólította.

Elhitette vele, hogy szerződés miatt kellene neki pénz, az anyukájával megbeszélték, hogy azt majd ő adja vissza a nagymamának. Mivel most nem tud elmenni a pénzért, egy ismerősét küldi, aki tíz perc múlva a ház előtt várja a mamát. Az asszony 300 ezer forintot átadott az ismeretlennek.

A gazdaságvédelmi alosztály üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt indított eljárást. Folyik az adatgyűjtés, zajlanak a tanúkihallgatások. A büntetési tétel a 300 ezres összegnél elérheti az 5 éves szabadságvesztést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A C-Zero nyergében: elektromos autót teszteltünk a Szigetközben - videó

Szigetközi túránkkal megmutatjuk Olvasóinknak, milyen elektromos kocsikkal közlekedünk a kőolaj korszak vége, de még Mad Max színre lépese előtt a jövőben. Szavazással. Tovább olvasom