Kisalföld logö

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Nem Abdán lesz a piac a bácsai helyett

Abda - A Bácsáról Kiskútra költözött, majd engedélyek hiányában bezárt győri olcsó piac helykeresésén felbuzdulva az abdai képviselő-testület ülésén tárgyalta a befogadás lehetőségét. A gyorsan született frappáns ötlet azonban gyorsan hamvába holt.
Bácsán tulajdonosváltozás miatt zárt be a népszerű győri olcsó piac, majd Kiskútra, az állatkert mellé költözött, de ott csak pár alkalmat ért meg. Nemrégiben feloszlatták, mert a működtető vállalkozó a polgármesteri hivataltól nem szerezte be a szükséges engedélyeket. Ennek kapcsán pattant ki Abdán többek fejéből is egyszerre az ötlet, miszerint a huzavonából a falu profitálhatna. Befogadhatná ezt a vasárnapi vásárt, hiszen a legtöbb látogatójának nem is kellene többet utaznia miatta, mint eddig egyik városrészből a másikba.

A Kisalföld már többször írt az olcsó piac utóbbi hónapokban, hetekben tapasztalható helykereséséről. A cikkekből az is kiderült, sokan fájlalták bezárását, mindig több száz árus jött össze és rengeteg érdeklődő, törzsvásárló látogatta. A nézelődés élménye és az alacsony árak miatt is sokan ragaszkodnak hozzá. Épp erre hivatkozva mondta el piacnyitási javaslatát Szabó Zsolt polgármester az abdai képviselő-testület szerdai ülésén késő este. Tervei szerint akár más most vasárnap a község Győr felőli végén, a lovaspálya és a főút közötti részen lehetett volna a „bácsai piac". Az önkormányzat maga működtethetné, saját tulajdonában lévő – a faluvezető szerint erre alkalmas – területen. „Rögtön hozná a pénzt, az a falunak több célra is jól jönne, legalább kipróbálni érdemes lenne" – szólt a polgármester érve.

Az ötletet támogató képviselő véleménye alapján is ritka lehetőségük nyílt ráfordítás nélküli rendszeres bevételszerzésre: „olyan alkalom, ami többet nem lesz". A magyarázat szerint a készet vehetnék át, árusokból, látogatókból biztos nem lenne hiány és ez szerény becslések szerint is több százezer forint hasznot jelenthetne hetente. A bevételből javíthatnák a körülményeket, hogy az a piacozóknak és a helybelieknek is minél megfelelőbb legyen.

A testület felszólaló tagjai azonban felhívták arra a figyelmet, hogy ugyan a falu szélére költözne az olcsó piac, de néhány közelben lakó családot mégis zavarna vasárnaponként a korai zaj, a sok autó. A tervet néhányan a vásár után maradó rendetlenség miatt ellenezték és az esetlegesen romló közbiztonságra, a település imázsára, károkozásokra hivatkoztak, még a hajdani bazársor rossz emlékét is megemlítették. „Megéri-e a bevétel a kényelmetlenséget? Elég lenne-e a parkolóhely?" – tették fel kérdéseiket a kétkedők. Bár a polgármester szerint, ha nem válik be az ötlet, a piacot azonnal meg lehet szüntetni, elég a következő vasárnap nem kinyitni – ahogy erre mostanában Győrben többször is volt példa –, néhányan attól tartanak, ezt nem lehetne ilyen egyszerűen megtenni. Egy képviselő leszögezte: érti a szándékot, azt is, hogy erre a ritka lehetőségre most lehetne gyorsan lecsapni, de úgy véli, a lakosok nem értenék meg, neki pedig őket kell képviselnie. Végül négy igen, hét nem arányban szavazta le a testület a piactervet.

Rimányi Zita
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bécsi magyarok a ravazdi erdőben

Ravazd - A Kisalföldi Erdőgazdaság és a Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai kara a ravazdi… Tovább olvasom