Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Nem a rapsicok villanyoznak

Győr-Moson-Sopron - Elektromos halászgéppel dolgoznak a megyei vizeken, ám nem a rapsicok.

Halászati monitoringprogram során a halállomány fajából és korából a folyókra jellemző információkhoz jutnak a vízügyi igazgatóság szakemberei.

Az idei vízkeretirányelv szerinti halászati monitoringot szeptember elején kezdte az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. A szakemberek a halállomány faj és kor szerinti szerkezetéből olyan a víztestre jellemző információkhoz juthatnak, amelyek a vízgyűjtő gazdálkodási terveit, intézkedési programjait megalapozzák. A vizsgálatokhoz a megyei szakigazgatási hivatal halászati osztályán nyilvántartásba vett – az igazgatóság tulajdonában lévő – elektromos mintavételi eszközt (halászgépet) vesznek igénybe.

A vizsgálat során kifogott halak – adataik feljegyzését követően – visszakerülnek a vízbe. Az adatokat kiértékelik és az eredmények szerint minősítik az adott víztestet. A minősítés alapján pedig már halökológiailag is alátámasztott intézkedésekre kerülhet sor, hogy a vizek elérhessék a vízkeretirányelvben megfogalmazott jó ökológiai állapotot.

Az elektromos halászat időpontjai: Kepés-Lesvári-csatorna, 85-ös főút (hansági szakaszmérnökség) szeptember 21.; Szegedi-csatorna középső szakasza (hansági szakaszmérnökség) szeptember 22.; Répce-alsó Agyagosszergénynél, Kardos-ér-alsó Agyagosszergénynél (hansági szakaszmérnökség) szeptember 28.; Kis-Rába Kapuvár alatt, Öntésmajornál (hansági szakaszmérnökség) szeptember 29.; Kis-Rába Vica–Józsefmajor és Kis-Rába Miklósmajor–Beled (rábai szakaszmérnökség) október 1.; Répce-középső Cirák (rábai szakaszmérnökség) október 2.

Több helyen a vizsgálati időpontról a későbbiekben határoznak a benőttség és a hidrológiai állapotok függvényében. Előreláthatólag a következő mintavételi helyek monitorozására majd csak november hónapban kerül sor: Lébény-Hanyi-főcsatorna Újrónafőnél, Kimlei-csatorna, Mosonszentjánosi-övcsatorna, Ottómajori-csatorna, Bordacsi-csatorna, Homok-Sarródi-csatorna a Hanság-főcsatornánál, Homok-Sarródi-csatorna Fertőszéplaknál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szakértők és tanácsadók negyvenmillióért

Néhány ezer forint híján 40 millió forintot fizetett ki szakértői és tanácsadói tevékenységre a győri önkormányzat másfél év alatt. Tovább olvasom