Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Nem a legdrágább a legjobb

Győr-Moson-Sopron - Átgondoltabb gyógyszerválasztással és az egyes osztályok tevékenységének szigorításával próbálja csökkenteni a gyógyszerköltségeket a megyei kórház, amelynek vezetése a jövőben nem kívánja kiegészíteni az OEP szabta beszerzési keretet.

A kórház eddig saját bevételeiből – többek között bérleti díjakból és patológiai szolgáltatásokból – minden hónapban 100 millió forinttal pótolta ki az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által gyógyszer- és gyógyászatisegédeszköz-beszerzésre biztosított keretet. Dr. Varga Gábor főigazgató most „bekeményített": a jövőben nem egészíti ki a büdzsét, helyette az egyes osztályokat szorítja rá a racionálisabb gyógyszergazdálkodásra.

A szigorítás azért is aktuális, mert a győri kórház öt százalékkal lépi túl számos más, hasonló intézmény gyógyszerfelhasználását. 28-ból 20 osztály belül tud maradni az OEP szabta (szűkös) kereten, máshol azonban havi 10–12 millió forint mínuszt jelent a kerettúllépés. (Összehasonlításul: ez két ultrahang-berendezés vagy két használt mentőautó ára.)

A főigazgató néhány hónapja tanácsadókat kért az érintett szakmai kollégiumoktól, hogy vizsgálják felül a gyógyszergazdálkodást a legkritikusabb osztályokon. Elsősorban az onkológián, itt fogy el ugyanis a kórház teljes gyógyszerkészletének 55–60 százaléka, de jelentős többletköltség jelentkezett a pulmonológián és a hematológián is. Nem véletlenül, ezeken végeznek ugyanis a legdrágább gyógyszeres kezelésnek számító kemoterápiát: egyetlen kezelés gyógyszerköltsége 300–800 ezer forint, de 1 millió 200 ezer forintért is rendeltek már ampullát az egyik rákellenes szerből...


– Két és félszer többet költünk onkológiai gyógyszerekre, mint például Zalaegerszegen, Kecskeméten vagy Miskolcon, azonos betegszám mellett – indokolta a felülvizsgálatot a főigazgató, aki már eredményekről is beszámolt. Az onkológián például havi 40-ről 28 millióra sikerült visszafogni a gyógyszerköltségeket (az országos átlag 25 millió körül van), s hónapok óta sikerül is tartani ezt a szintet, ellentétben a korábban rendszeres több mint tízmilliós túllépéssel.

S mielőtt bárki arra gondolna, hogy a spórolásnak a betegek isszák meg a levét, dr. Varga Gábor leszögezi: nem a gyógyszerek mennyiségén vagy „hatásosságán" spórolnak, de a kórházban is igaz, hogy nem mindig a legdrágább szer a legjobb. „Sok orvos mégis automatikusan ezeket írja fel, az egy már bevált szer alapján készülő, azonos hatóanyagú és hatékonyságú, úgynevezett generikus gyógyszerek helyett, pedig az árkülönbség akár tízszeres is lehet" – érzékelteti a különbséget. Becslései szerint csak a gyógyszerválasztással havi több tízmillió forintot takaríthat meg az intézmény, de néhány orvos szemléletének is változnia kell.

– A kifogástalan szakmai munka már nem elég, gazdálkodni is tudni kell. Van ugyan egy húszszázalékos tartalék a rendkívüli, indokolt gyógyszerbeszerzésre, de ha mindig azoknak az osztályoknak jut a pluszösszeg, amelyek nem tartják szem előtt a saját lehetőségeiket, azoktól kell elvenni, akik lelkiismeretesen számolnak. S bár emiatt a kórházban rendszeresek a feszültségek, a betegek nem érezhetnek meg semmit – mondta a főigazgató.

Mindenki a maga dolgát

Gondot okoz az is, hogy az egyes osztályok „profiltisztítása" még nem zajlott le tökéletesen. Hiába nevezték ki például a szombathelyi kórházat a tüdődaganatos betegek regionális ellátóközpontjának, a győri kórház tüdőosztálya elhivatottságból számos esetben mégis felvállalja a kezelést. Ezzel együtt pedig a jelentős költségtúllépést...


Olvasóink írták

  • 1. nane 2008. december 18. 11:16
    „A drága gyógyszerek kiknek készülnek?????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindenáron kell a megye?

Győr-Moson-Sopron - A megyei közgyűlés pénteken várhatóan saját maga mellett tesz hitet –… Tovább olvasom