Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

˝Nem a kistermelő a kockázatnövelő˝

A másodlagos élelmiszer-ellenőrzés keretében – nyári bevezetése óta – megyénkben csaknem száz helyszíni vizsgálatot végeztek szakemberek.


Így még azelőtt kiszűri a hatóság a külföldről érkező szennyezett, lejárt termékeket, mielőtt kikerülnek a boltok polcaira.

Kardeván Endre Fotó: Krizsán Csaba
Kardeván Endre Fotó: Krizsán Csaba
A talajtól az asztalig terjed a hatásköre Kardeván Endrének, mint a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért is felelős államtitkárának. A napokban megyénkben járva arról beszélt portálunknak, hogy szerinte nem növelik az élelmiszer-biztonsági kockázatot a hazai kistermelőknek biztosított, megélhetésüket javító könnyítések, hogy feldolgozva is értékesíthetik termékeiket, például a gyümölcsöt lekvárként. ˝Ez bizonyos mértékig eddig is így volt és nem volt ebből probléma. Ráadásul bejelentési kötelezettségük van, szúrópróbaszerűen ellenőrizzük őket, és aki ilyen vizsgálaton vagy az áru minősége miatt megbukik, komoly büntetésre számíthat, akár meg is tilthatjuk neki az élelmiszer-forgalmazást.˝

Az ˝átcímkézést˝, a fogyaszthatósági idő meghamisítását pedig az államtitkár szavai alapján a másodlagos élelmiszer-ellenőrzés hivatott meggátolni, akárcsak azt, hogy külföldről rossz minőségű áru áramolhasson hazánkba. Az élelmiszer-vállalkozóknak, ha olyan ˝első magyarországi telephelyet˝ működtetnek, ahová uniós tagállamból vagy harmadik országból származó termékeket először tárolnak be, bejelentési kötelezettségük van. Így a hatóság emberei tudnak arról, ha nagyobb tétel érkezik. Az ilyen szállítmányok kapcsán gyakoribb ellenőrzésekre számíthatnak a raktáráruházak, hűtőházak, ami a fogyasztóknak nagyobb védelmet jelent. Erre Kardeván tájékoztatása szerint elegendő szakember van jelenleg is, de nagy segítséget jelenthet, hogy januártól valószínűleg lesz fedezet országosan 160 álláshely feltöltésére.

Az élelmiszerlánc-biztonsági igazgatóság győri laborjában dr. Tóth Judit baromfihús szalmonellatesztjét végzi. Fotó: Bertleff András
Az élelmiszerlánc-biztonsági igazgatóság győri laborjában dr. Tóth Judit baromfihús szalmonellatesztjét végzi. Fotó: Bertleff András

Dr. Szabó Tamás megyei főállatorvos elmondta: a másodlagos élelmiszer-ellenőrzés első hónapjában a szállítmányozóktól, importálóktól 198 bejelentés érkezett, ennyi nagyobb szállítmányt hoztak külföldről megyénkbe. Mindegyik hivatalos papírjait átnézték és 86 esetben helyszíni vizsgálatot is végeztek. Egyéb augusztusi ellenőrzéseiket is figyelembe véve öt esetben kellett figyelmeztetéssel élnie a megyei élelmiszerlánc-biztonsági és állat-egészségügyi igazgatóságnak, négy ügyben bírságot szabott ki, összesen csaknem egymillió forintot. Emellett 800 ezer forint összértékű terméket kivont a forgalomból, főként minőségmegőrzési határidő okán.

Többmilliós húsvizsgálat

A megyei élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság tavaly 8274 élelmiszer-biztonsági ellenőrzést végzett és a társhatóságok kérésére 544 eljárásban működött közre. Ezer hatósági igazolást állított ki, csaknem 9 millió állat húsvizsgálatát végezte el.

Olvasóink írták

  • 2. pancser 2010. szeptember 16. 00:21
    „Lekvárt főzni is igen gondosnak kell lenni. Ha belepetéznek a főzésre szánt gyülöcsbe a muslicák és abből készül a lekvár, azt nem tudom hogyan mutatják ki helyszíni ellenőrzés nélkül?”
  • 1. buggyant 2010. szeptember 15. 05:55
    „Élelmiszer-vonalon csak üdvözölni tudom a fokozott ellenőrzést és szigorítást. Remélem, nem csak szalmaláng.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kegyszobor Nyalkán

Rottinger Márta, Nyalka szülötte 1900-ban egy szép Jézus Szíve-szoborral ajándékozta meg a település… Tovább olvasom