Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

`Nem a kerekesszékért, hanem annak ellenére érdemelte ki az ösztöndíjat´ a tehetséges győri zenész

Balog Zoltán miniszter első ízben a Széchenyi-egyetem végzős hallgatójának, Hegedüs Petrának adta át a Vásáry-ösztöndíjat. A fiatal, mozgássérült nő fellépett az Öt Templom Fesztiválon is.

Olvasóink közül biztosan sokan emlékeznek Hegedüs Petrára, arra az egyetemista kerekesszékes nőre, akinek szemszögéből bemutattuk az akadálymentesítésre évek óta váró győri vasútállomást tavaly ősszel.

Első ízben a győri klarinétos vehette át a Vásáry Tamásról elnevezett díjat  

Cikkünkben megemlítettük, hogy Hegedüs Petra tavaly ősszel a Széchenyi-egyetem klasszikus klarinétművész mesterszakos hallgatója volt.

Arról azonban nem esett szó, hogy személyében az egyik legtehetségesebb fiatal művésznek örülhetünk a magyar komolyzenében. Idén tavasszal elsőként nyerte a világhírű zongoraművész és karmester, Vásáry Tamás tiszteletére alapított, több mint egymillió forintos ösztöndíjat.

"Óriási érzés volt, hogy első ízben nekem szavaztak bizalmat a díj alapítói. Ennél már csak az esett jobban, amikor az átadó ünnepségen Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere hangsúlyozta: ezt az ösztöndíjat olyan embereknek szeretnék ítélni most és a jövőben, akik valamilyen formában adni tudnak az embereknek" - elevenítette fel a minisztériumi ünnepség legszebb pillanatát Hegedüs Petra.

Egy barátom pedig az mondta: "nem a kerekesszékért, hanem annak ellenére érdemeltem ki az ösztöndíjat".

Vásáry Tamás Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész és karmester, az ösztöndíjbizottság elnöke gratulál Hegedűs Petrának - fotó: MTI
Vásáry Tamás Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész és karmester, az ösztöndíjbizottság elnöke gratulál Hegedűs Petrának - fotó: MTI


Fellépés az Öt Templom Fesztiválon népes közönség előtt


Az év eddigi másik csúcspontját az Öt Templom Fesztiválon való fellépés jelentette. "Nagyon megtisztelő volt, hogy a győri Zsinagógában kétszáz ember előtt tarthattam a diplomahangversenyemet.

Egy évek óta nívós rendezvényen Mozart klarinétversenyét előadni úgy, hogy közben a Győri Egyetemi Zenekar kísért: ennél szebben talán nem is búcsúzhattam volna az iskolától.

Mozart az egyik nagy kedvencem. Pedig a könnyednek ható műveit, különösen a klarinétversenyt, a nehéz technikai megoldások és a súlyos gondolatok, érzelmek miatt óriási feladat előadni" - mondta Hegedüs Petra.


Diplomakoncert az Öt Templom Fesztiválon
Diplomakoncert az Öt Templom Fesztiválon

Irány Brno és Újvidék!

"A diplomaosztó után igyekszem kicsit feltöltődni, majd nyáron szeretnék felkészülni két nemzetközi versenyre. Az egyiket a csehországi Brnóban, a másikat Újvidéken rendezik.

Mindkettő fontos megmérettetés, melyeket komoly műhelymunkák előznek meg. Az itt szerzett szakmai kritikákból sokat meríthetek, a díjak is értékesek. Mégis ami talán a leglényegesebb: szeretem a kihívásokat, az olyan helyzeteket, amikor a legtöbbet tudom magamból kihozni" - búcsúzott a tehetséges győri zenész.

Hegedüs Petra nagy álma, hogy zenekarban mutathassa meg tehetségét
Hegedüs Petra nagy álma, hogy zenekarban mutathassa meg tehetségét

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri közlekedés: új sáv lesz az első lépés az Ipari Parkban

Szerepel a tervekben a Hűtőházi út és a Reptéri út felújítása és több fontos csomópont átalakítása. Tovább olvasom