Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

''Nekünk a szülőföldünk Magyarország''

23. alkalommal találkoztak Győrött a Kárpát-medencéből érkezett résztvevők a XXIII. Nemzetközi Anyanyelvi Táborba.
A XXIII. Nemzetközi Anyanyelvi Tábor programja önmagáért beszél. Filmvetítés a magyar koronázási jelvényekről, az 1956-os forradalomról, előadás – többek között – a népdalok szimbólumairól, népzenei örökségünkről, a magyar nép hagyományairól, a magyarság 1100 évéről, táncairól, az elszakított részek magyarjairól, a moldvai csángókról, anyanyelvünk szépségéről. És mindemellett idén Felvidékről, Kárpátaljáról és Erdélyből érkezett fiatalok kézműves-foglalkozáson, kirándulásokon vehettek részt.

– Az országban annak idején ez volt az első olyan tábor, ahová az elcsatolt területekről hívtunk meg magyar fiatalokat – nyilatkozta érdeklődésünkre Szabó József, az anyanyelvi tábor vezetője, a szervező Rákóczi-szövetség alelnöke. – Azzal szándékkal ajándékozzuk meg őket ezzel a tíz nappal, hogy a Kárpát-medencében szétszórtan élő fiatalok találkozhassanak egymással, hogy a programokkal erősítsük anyanyelvi jártasságukat, nemzettudatukat. Kezdetben felvidéki, burgenlandi, szlovéniai résztvevők voltak, később bővült a kör a délvidékiekkel, sőt, a szórványmagyarság is képviseltette magát, majd Kárpátaljáról, Erdélyből, Moldvából is érkeztek fiatalok. Érdekes, de talán természetes jelenség, hogy időközben – talán a jólét miatt? – a burgenlandiak és szlovéniai magyarok elmaradtak.

Az idei résztvevők közül Bíró Evelin a Felvidékről érkezett. Első alkalommal van az anyanyelvi táborban.
– Sajnos, ma a politika miatt rosszul érezzük magunkat Szlovákiában. Még az is lehet, hogy a most hatalomra került párt miatt megkülönböztetés vár ránk, magyarokra. De ez még mindig szabadság Romániához és Ukrajnához képest.

Az erdélyi Gidró Attila visszatérő vendég Győrben. Ahogy mondta: minden évben új élménnyel gazdagodva térhet haza.
– Felemelő érzés, hogy mindenkivel magyarul beszélhetünk. Még akkor is, ha néha úgy illetnek bennünket, hogy „román". Na, az egy kis folt a napsütésben. Nagyon kellemes a társaság, olyannyira, hogy a felvidékiek, akikkel itt ismerkedtünk meg, évek óta járnak hozzánk Csíkszeredára, mi pedig náluk vendégeskedünk.
Szabó István Kárpátaljáról jött a folyók városába.
– Ukrajnában mindenütt hátrányt szenvedünk, iskolában, egyetemen. Ott magyarok vagyunk, itt pedig ukránok. Ennek ellenére mi tudjuk: nekünk a szülőföldünk Magyarország.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Épülhet a győri Royal parkváros

Új építési engedélyt kapott a Royal parkváros felépítésére a NOA Investment Kft., miután elvégezték a talajvíz részletes vizsgálatát, amelyet a hatóság írt elő. A mintavételek során teljesen tisztának találták a területet. A NOA Investment Kft. 2003-ban vásárolta meg a győri önkormányzattól 682 millió forintért a volt lovassági, majd tüzérlaktanyát. Tovább olvasom