Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Nehezebb volt a középszintnél a német érettségi egyik feladatsora?

Több győri diák szerint is az idei német érettségi egyik feladatsora nehezebb volt a középszintnél. Az Oktatási Hivatal fórumán számos német szakos tanár is osztja ezt a nézetet.

"Ebben az évben is sok diák érettségizett németből. Minden pont, még a százalékok is nagyon fontosak a felvételinél, hisz egyre nehezebb bekerülni az egyetemekre.

Számos megyei diák és tanárok szerint is a harmadik feladatsor, vagyis a hallás utáni szövegértés utolsó feladata meghaladta még a B2-es nyelvvizsgával rendelkező diákok tudását is.

Sok iskola panaszt nyújtott be, a feladat értékelésére vonatkozólag - azért, hogy ne kelljen beszámítani a 3. feladatot, vagy másként vegyék figyelembe a pontozásban -, de az Oktatási Hivatal különböző kifogásokkal visszautasította ezeket, vagy például a fórumon figyelembe sem vette.


Fotónk illusztráció.
Fotónk illusztráció.


Ezt mindenki igazságtalanságnak tartja, hiszen akár egy ilyen kis feladaton is múlhat a diákok felvétele, jövője" - mondta a kisalfold.hu-nak egy idén érettségiző győri diák.

Az tény, hogy az érettségik jelenlegi rendszerében minden egyes megszerzett pontnak komoly jelentőségevan, hisz csak így nyerhetnek felvételt a diákok a kiszemelt felsőoktatási intézménybe.

Ezen kívül az idei angol érettségik kapcsán is lehetett olyan "szóbeszédeket" hallani, hogy a hallás utáni szövegértés bizony jóval nehezebb volt a középszintnél.

Ide kattintva olvashatják el az Oktatási Hivatal portálján azt a fórumot, ahol diákok, szülők és tanárok is megkérdőjelezik a német írásbeli érettségi szóban forgó feladatlapjának nehézségi fokát.

Portálunk természetesen felvette a kapcsolatot az érettségi feladatokat összeállító Oktatási Hivatallal, beszélt is több vezető titkárságával, de mint kiderült: csak a sajtóosztály megkeresése után felelnek kérdéseinkre.

Amint megérkeznek a válaszok, közzé tesszük a kisafold.hu oldalán.

Olvasóink írták

 • 10. RickCartman 2011. május 18. 23:20
  „9. meteor* 2011.05.18. 22:11
  A válasz mindegyik kérdésedre (részemről): igen.
  Most már tudod.”
 • 9. meteor* 2011. május 18. 22:11
  „Kerdezhetek valamit? Es tudtok is az adott nyelven? Ugy ertem - ugy igazan! Mert ugye, ha egy interview-n beszelgetned kell, akkor az illeto csak a miheztartashoz kepest nezi meg az "egyeb nyelvek" sort a c.v.-den. Oszinten, beszeltetek mar eloben elo emberrel (nem angollal, vagy nemettel), hanem akcentusos nemzetiseguvel? Komolyan kerdezem, er barmit is az, ha valaki m.o.-n tanul nyelvet? Meddig? A vizsga idopontjaig, aztan csak azt tudja legfeljebb a volt tanulo hangoztatni, hogy "igen, nekem kozepfokum/felsofokum van belole!" Ez fontos kerdes, mert az eletben senkit nem erdekel, hogy egy vizsgan te elertel x&y pontot. Magyar marhasag az iskolai eredmenyek fedele alatt kikialtani, hogy "tudok nemetul! / tudok angolul! Tesztelted mar magad?”
 • 8. fan 2011. május 18. 22:00
  „Én tavaly voltam előrehozva ezen a középszinten. Nem emlékszem pontosan, hogy hányszor kellett meghallgatnom a szöveget, hogy kitöltsek mindent helyesen. Kettőnél biztosan nem többször. Meghallgattam az ideit is és most kétszer hallgattam meg a szöveget,de úgy hogy amikor csak hallgatni kellett volna már írtam... (89%-os lett akkor és a "magnó" hibátlan lett.)”
 • 7. RickCartman 2011. május 18. 21:02
  „Hát én is elég okosnak érzem magam hozzá, és nem osztom a tanulók véleményét. Sajnálom, ha valaki ezzel nem ért egyet, de szakmailag semmi kifogásolni való nem volt egyik írásbeli érettségi feladatsorban sem. Ha visszaemlékeztek, minden évben akad néhány kis színes hír ebben a témában, van, hogy a magyart, van, hogy a törit veszik célba. Most a nyelvek kerültek sorra. Nyilatkozó,´"autentikus diákot" nem nehéz találni ezekben a napokban, és mindig akad néhány olvasó is, aki ráharap a hírre, a cikk sikere tehát biztos. Ügyes...”
 • 6. izéhozé 2011. május 18. 13:58
  „Griffin!
  Nem tudom, te mit olvastál a Felvi.hu-n, de ott feketén fehéren le van írva, hogy igenis valakinek az érettségi eredménye számít a továbbtanulásnál :) és lehet, hogy pont a német kéne neki az általa kiválasztott szakra...(pontok duplázása ilyesmi.. ajánlom figyelmedbe!)
  Aki meg tavaly érettségizett, kedves OldSpice, az ne ossza az észt, mert minden évben más.. az előző évi feladatsorokat 1- 2 hibával írtam meg:) és a nyelvvizsgán(középfok), ami B2 szint, tehát magasabb a középszintű érettséginél hibátlan lett a magnós feladatom, ez pedig gondot okozott.. és a cikk alapján nem csak nekem. Szóval nagyon is elképzelhető, hogy hibázott az, aki ezt a feladatot a középszinthez sorolta. (Ja és még annyi, hogy angolból is érettségiztem, ott nem több szót, esetleg tagmondatokat, hanem A B vagy C betűt kellett beírnia a vizsgázónak, idén és tavaly is a magnós feladatnál.. van különbség. Jó, hogy mindig mindenki(OldSpice,Griffin) olyan rohadtul okos mikor köze nincs az egészhez..:D )”
 • 5. sorok_közt 2011. május 18. 13:53
  „a mai francia érettségin ugyanez volt a helyzet !”
 • 4. Filtec 2011. május 18. 13:11
  „Re: #3. Griffin 2011.05.18. 12:46
  Van akinek nem négy év, hanem 2, vagy 3!!!
  A többivel egyet értek.”
 • 3. Griffin 2011. május 18. 12:46
  „igen, akik hozzászoktak, hogy egy szavas válaszokra is kettest kaptak, azok most nyávognak - ez kérem érettségi, pont négy évük(!) volt rá, hogy elsajátítsák a tananyagot, akkor kellett volna szorgalmasan dolgozni, nem pedig utólag sírni-ríni
  2. az érettségin senkinek sem múlik a felvételije (ajánlom a felvi.hu hivatalos honlapot olvasgatni)”
 • 2. gmentes 2011. május 18. 12:39
  „Micsoda logika. "Ezt mindenki igazságtalanságnak tartja, hiszen akár egy ilyen kis feladaton is múlhat a diákok felvétele, jövője". Ha nehezebb volt, akkor mindenkinek nehezebb volt. Miről beszélünk. Micsoda debil egy társadalom!!!!!!!!!”
 • 1. OldSpice 2011. május 18. 10:21
  „uhh drágák, gondolom milyen nehéz lehet :D
  1 éve ilyenkor érettségiztem angolból, de egyszerűen röhej volt:D írj egy 50 szavas levelet, kb 5 mondat. meg egy 120 szavasat is kellett ha jól emlékszem. lehet az volt a baj, hogy ecl c1,hez voltam szokva .. : , de szerintem az idei se lehetett sokkal komplikáltabb :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Liszt-vetélkedő kezdődik csütörtöktől a megyei könyvtárban

A nagy zeneszerző születésének 200. évfordulója alkalmából ötfordulós online vetélkedőt rendez a… Tovább olvasom