Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 1°C Még több cikk.

Nehéz teher: Milliók köszönhetik az életüket az inzulinnak

Győr - A negyedik Országos Diabétesz Napnak Győr adott otthont, ahová az ország minden részéből több mint 160 családot vártak. A diabétesz ma is nehéz teher, némi túlzással a gondozottak inzulintól-inzulinig élnek.

Országosan 3-4 ezer cukorbeteg gyermekről tudnak a szakemberek, a győri gondozóhoz több mint 160-an tartoznak.

A most ötéves Bindics Dávidról még bölcsisként derült ki, hogy cukorbeteg. Sokat ivott és pisilt, fogyott, anyukája orvostól-orvosig vitte, mire megállapították, hogy a legényke diabéteszes, kezelésre szorul. Dávid a felnőtteket megszégyenítő módon beszél állapotáról, a jó és rossz értékekről és megmutatja, hogyan méri meg a vércukor-szintjét. Ahhoz, hogy ezt ne súlyos betegségként, hanem állapotként fogja fel, feltétlenül szükség volt anyukája és az Apor óvoda (ide jár Dávid) óvó nénijeinek együttműködésére.

- Beállíthatós tollal adjuk be az inzulint, de ezt még nem bízom rá - így Vörös Magdolna, az anyuka. - A vércukorszint-mérést viszont már ügyesen elvégzi, s erősítem benne azt, hogy ez nem betegség, sokkal inkább egy olyan állapot, amellyel együtt kell élni. (A 17,8 az izgalomra és a túl sok evésre utal, ilyenkor plusz inzulint kell adni, ahogyan megtudom. Az Apor óvodában odafigyelnek a kisfiú állapotára, az inzulinbeadásra, így Dávidnak ez nem okoz problémát.) Vörös Magdolna bízik benne, hogy gyermeke idővel már önállóan kezeli a "pent", azaz a beállíthatós tollat, amivel együtt kell élnie.

Az Audi ETO női kézilabda csapat játékosainak beszámolóját nagy érdeklődéssel fogadták a jelenlévők. Felvételünkön Vérten Orsolya, Pálinger Katalin, Herr Orsolya és Tomori Zsuzsanna.
Az Audi ETO női kézilabda csapat játékosainak beszámolóját nagy érdeklődéssel fogadták a jelenlévők. Felvételünkön Vérten Orsolya, Pálinger Katalin, Herr Orsolya és Tomori Zsuzsanna. Fotó: Harcsás Judit


A hétvégi, sokféle program közül mindenképpen figyelemre méltó volt az Audi ETO női kézilabda csapat sztár játékosaival, Kroó Ádám színésszel és a Ferjancsik Domonkos világbajnoki bronzérmes kardvívóval való találkozás. A színházigazgató és a kétszeres Világkupa győztes sportoló is diabéteszes, közvetlen hangnemben osztották meg a saját, az állapotukkal kapcsolatos tapasztalataikat, nehézségeiket a jelenlévőkkel.

- Örültem a meghívásnak, hiszen nekem is van két gyermekem, s a cukorbetegség elkíséri az életemet - hallottuk az élsportolótól. - Az első sokkhatást követően átgondoltam és újra felépítettem az életemet, s épp úgy élek, mint bárki más: családom van, dolgozok, a diabétesz kezelése semmiféle hátrányt nem jelent a mindennapjaimban. Az elmúlt hat évben a pen helyett már inzulinpumpát használok, ami könnyebbséget jelent.

Bindics Dávid, az Apor óvoda Szivárvány csoportosa már gyakorlottan kezeli a vércukorszint-mérőt, édesanyja segítségére azonban bármikor számíthat.
Bindics Dávid, az Apor óvoda Szivárvány csoportosa már gyakorlottan kezeli a vércukorszint-mérőt, édesanyja segítségére azonban bármikor számíthat. Fotó: Harcsás Judit.

Dr. Niederland Tamás gondozó vezető főorvos, főszervező arról tájékoztatott, ma is napi küzdelmet jelent a diabétesz kezelése, ám - a jelenlegi eszközökkel, gyógyszerekkel és kezeléssel - összehasonlíthatatlanul könnyebb a helyzet. A Magyar Gyermekdiabétesz Szekció titkára elmondta, hazánkban 3-4 ezer cukorbeteg gyermeket kezelnek, a megyei gondozóval 160-180 család tartja a kapcsolatot. Az országos találkozóval az 1922. január 11-i dátumra is emlékeztek: Kanadában az inzulin beadásával ekkor mentették meg az életét egy, már majdnem halálosan beteg diabéteszes fiúnak. A találkozó győri "ízét" a szervezők a kézilabdások és élsportolók élménybeszámolójával, ünnepi műsorral, termékbemutatóval és a támogatóként is jelenlévő Audi-bemutatóval tették még emlékezetesebbé.

A megelőzésre nincs tanács

Az orvostudomány jelenlegi állása szerint a megelőzésre nincs recept, de a bevezető tünetekre, így a fogyásra, a sok folyadékivásra és pisilésre mindenképpen érdemes odafigyelnie a szülőnek. Nem mindegy, ki milyen állapotban kezdi a cukorbetegségét, mert a tünetegyüttes következménye akár életveszélyes, sőt halálos is lehet.


 

Olvasóink írták

 • 2. Primax 2009. január 13. 06:48
  „Teher, de nem "nehéz".
  Ez van, el kell fogadni és ennek megfelelően kell élni. Megfelelő étrenddel és állandó kontrollal szépen kordában tartható.
  Én tíz éve vagyok cukros...”
 • 1. Georg 2009. január 11. 13:55
  „A megegelőzésre nincs tanács????A nem örökölt,hanem szerzett cukorbetegségről :


  ".........az az igazság a természetben nincs cukor. a hasnyámirigy nem tud mit kezdeni ekkora menyiségű cukorral amit az átlagember bevisz. pakolja is zsírba rendesen, már akinél, mert van aki simán cukorbeteg lesz. a cukor-liszt fogyasztás az egyik fő oka a cukorbetegségnek. 200 éve alig voltak cukorbetegek és semmilyen természetben élő állat nem cukorbeteg."”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

El kell adni a kultúrát is

Győr-Moson-Sopron - Régiónkban többek között a kulturális turizmusnak szán a jelenleginél sokkal… Tovább olvasom