Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Nehéz év előtt állnak az önkormányzatok

Magyarország - Reálértékben csökken az önkormányzatok központi támogatása. Önkormányzatok megszüntetése nincs napirenden, ugyanakkor „az uniós csatlakozásunk utáni túlbuzgóságból született rendeletek" megszüntetését kezdeményezi Gyenesei István önkormányzati miniszter, aki tegnap Sopronban részt vett a 23 települést tömörítő Megyei Jogú Városok Szövetsége ülésén.

– Mekkora elvonásokkal számolhatnak az önkormányzatok 2009-ben a kedvezőtlen gazdasági helyzet miatt? – kérdeztük Gyenesei István önkormányzati minisztert.

– Elvonásokra nem számíthatnak, ugyanakkor kisebb lesz a költségvetési támogatás növekedésének mértéke a tervezetthez képest. Egy jó hónappal ezelőtt még 8,7 százalékot láttunk reálisnak az ideihez viszonyítva, ezzel szemben most 1,9 százaléknál tartunk. Mindez annyit jelent, hogy reálértékben kevesebb lesz az önkormányzatok központi forrásból származó teherbíró képessége. Ez rákényszeríti őket arra, gondolják végig, hol vannak még további tartalékaik, s egyértelműen ösztönzést ad ahhoz, hogy minél több feladatot közösen lássanak el.

– Valószínűleg felerősödik az a felismerés, hogy valósuljon meg az olcsóbb és hatékonyabb működést garantáló önkormányzati reform. A mostani helyzet a társulások, a körjegyzőségek irányába mozdítja majd el e szakterületet. Ugyanakkor át kell tekinteni az állami-önkormányzati feladatkörök megosztását, az esetleges duplázást, a túlságosan szétszabdalt hivatali rendszert. A jegyzői feladatok egy részét – a 2,5 ezerből legalább ezret – kistérségi, illetve megyei jogú városi szintre lehetne felemelni. Az ügyeket továbbra is a lakóhelyen vennék fel, de az intézés, a döntés már másutt történne. Nemrég áttekintettük az önkormányzatoknak pluszköltséget jelentő jogszabályokat, rendeleteket. Az ilyen előírások egy részének a végrehajtása felfüggeszthető, mert enélkül még működik az élet. Ha egy iskolában például megszüntetik a főállású ápolónői státuszt, ettől még az intézmény betölti szerepkörét. Másrészt számos olyan rendelet is született, amely uniós csatlakozásunkat követő túlbuzgóságnak köszönhető. Több mint száz ilyent találtunk, amelyek felülvizsgálatára vonatkozó javaslatunkat eljuttattunk a Miniszterelnöki Hivatalhoz.


– Gazdasági válság közepette van-e sarkalatos és megmásíthatatlan pont az önkormányzatokkal kapcsolatban?

– Két dolog nem sérülhet. Az egyik az önkormányzatok autonomitása. Olyan elképzelést nem támogatunk, amely önkormányzatot szüntetne meg. Másrészt feladatcsökkentés nélkül ne legyen forráskivonás az önkormányzatoktól. Amivel spórolni kell, az nem a demokrácia, hanem a bürokrácia. A rendszerben igazán nagy megtakarítási lehetőségek nem a kicsi, hanem a nagy önkormányzatoknál vannak: a fővárosinál, a megyeieknél vagy a megyei jogú városoknál.

– Mindeközben az ország több kisebb önkormányzata csődöt jelentett.
– Árnyalni kell a képet. Volt közöttük olyan, 364 lelket számláló falu, amely főfoglalkozású polgármestert tart, s fenntartanak egy olyan idősek otthonát, ahol tíz idős embert gondoz nyolc alkalmazott. Ez már a luxus  kategóriába tartozik. Ezt a feladatot társulásban lehetne hatékonyan ellátni, lényegesen kisebb létszámú gondozóval, a falut illetően pedig adott esetben társadalmi megbízású polgármesterrel. Milliókat tudna ezáltal megtakarítani az adott település.


– Mi a helyzet a korábbi elképzeléssel, miszerint a tizenkilenc megye helyett hét régió jönne létre?

 – A régióknak olyan feladatot, hatáskört és forrást kellene adni, amit ma az állam, a kormány lát el. Tehát fölülről kellene lebontani funkciókat, hatáskört, pénzt,  s nem a megyétől, a kistérségtől, településtől elvonva „felvinni" a régiókba. Úgy vélem, erős önkormányzati középszintre van szükség. Ezek lehetnének akár a megyék is, a magyar tradíciók ma ezt erősítik. Meglátásom, hogy a megyei jogú városok válhatnak a lokális autonómia központjává.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisalföld-könyvek a karácsonyfa alá

Olvasóink hosszú évek alatt megszokhatták, hogy a Kisalföld jóval több mint újság. Amikor elkezdtünk… Tovább olvasom