Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Néhány postás mindig kétszer csenget?

Győr–Budapest - A Kisalföld információi szerint a Magyar Posta belső vizsgálatot indított több győri munkatárs ellen, majd feljelentést is tett, mondván, az általuk alapított kft. az elmúlt években több tízmillió forinttal megkárosította az állami céget úgy, hogy a postát megkerülve saját magának szerzett ügyfelet.

A Magyar Postán belül ugyan nyílt titok, de belső ügyként kezelik, hogy Győrben több munkatársat is felfüggesztettek azért, mert általuk állítólag sok tízmillió (a pletykák szerint százmillió) forintot is meghaladó kárt szenvedett el az állami cég. Az ügy nem olyan szimpla, mint amilyennek első olvasatban tűnik, de hogy tanulságos, az biztos.

Adott tehát a Magyar Posta Zrt., amely a nagy megrendelők kiszolgálását külön üzletágra bízta. Ám ennek egyik vezetője többedmagával ugyanerre a feladatra külön kft.-t alakított...

 A gyanú vele szemben az – természetesen a posta részéről –, hogy a postát megkerülve saját magának  szerzett  ügyfelet, a munkát az állami cég gépével és adatbázisára támaszkodva végeztette el, a haszon azonban a kft. kasszájába vándorolt. Az évek során valószínűsíthető, hogy rengeteg bevételtől eshetett el az állami vállalat.

A másik oldal, tehát a kft. alapítói – tudtunkkal – arra hivatkoznak, hogy eleve csak azokra az ügyfelekre „repültek rá", akik szerződést bontottak (vagy már arra készültek) a postával, mert nem voltak elégedettek a szolgáltatás minőségével.

Ahány ügyfél, annyi lehetőség? Akár százmillióktól is eleshetett az állami cég.

Tény és való, a kft. jól működött mint „állam az államban", s a postán belül ez éveken át senkit sem zavart, lehet, nem is tudtak róla. Nyilván azért sem ágálhattak a helyzet ellen, mert azokkal a fejlesztésekkel, amelyeket a gazdasági társaság tagjai hoztak, a posta sem járt rosszul. De mint mindenhol, itt is voltak (lehettek) házon belül ellenségeik a kft.-alapítóknak, elképzelhető, hogy ők figyelmeztették a posta vezetését az ellentmondásokra – így indult vizsgálat.

Az információinkat természetesen minden érintettől szerettük volna megerősíttetni.

A nevezett kft. győri vezetője nem kívánt egyelőre a nyilvánosság elé állni, annyit tudunk, hogy a munkavégzés alól jelenleg felfüggesztették, a gépet pedig, amelyben az ügyfelek adatai vannak, Budapestre szállították: ott vizsgálják. A Magyar Posta biztonsági vezetője betegszabadságon van, két hét múlva ígért részletesebb tájékoztatót, a szóvivő pedig azt mondta, erről az ügyről a rendőrség nyilatkozhat.

A Győri Rendőrkapitányságon a posta valóban tett feljelentést – erősítették meg lapunk információit, de azt feljelentéskiegészítésre visszaküldték. Magyarán a postának pluszadatokkal kell szolgálnia, hogy nyomozás induljon; ha ez nem sikerül, csak polgári peres úton keresheti az igazát. 

A postások hozták-vitték a küldeményeket, s éveken át senki nem nézett utána, hogy tulajdonképpen kinek  a hasznára.
Fotóillusztráció: H. Baranyai Edina

Olvasóink írták

 • 12. ismeretlen 2008. február 22. 18:06
  „Sajnos a postások nem kimondottan jószántukból csinálják a biztosításokat,ha nem teszik a munkahelyükkel játszanak.A lepusztult épületekről sem ők tehetnek,de minden másra jobban kell a pénz.A postákat és postásokat lehet állandóan szidni,de ki is lehet próbálni helyettük,mindig van felvétel.Sorban állni mindenhol kell,csak van ahol toleránsabbak az emberek.A bankokban is várni kell nem is keveset,sorszámot is kell húzni,mégsem fikázzák foyamatosan,pedig néhányban szintén van kivetni való.Sajnos aki dolgozik az tévedhet is.Mindenki a saját háza táján söpörjön utána máshol.Könnyű kívülállóként befelé a rosszat látni .Sok postás dolgozónak megalázást és kritikán aluli bánásmódot kell elviselni,de mindent a kedves ügyfélért,és nem szól vissza.Ez még hol megengedhető?Szerintem sehol.”
 • 11. Andici 2008. február 22. 13:19
  „Pénteki napon reggel 8 órakor feladott táviratomat következő héten kedden kapta meg a címzett. Ezt nevezem gyorsaságnak...”
 • 10. tricse 2008. február 21. 12:13
  „70 ezer forint nettó fizuért és talán kb.10 ezer borravalóért hidegben,melegben,kutyáktól és néha rablóktól fenyegetetten,szar bicikliken az eszement forgalomban,nehéz táskákkal és óriási felelősséggel,főnökök által bacogatottan és mégis van a kisemberekhez egy-két jó szavuk,dolgoznak tudásukhoz mérten,vannak köztük is gyengébb jellemek mint mindenhol
  NE BÁNTSÁTOK A POSTÁSOKAT!”
 • 9. arr 2008. február 21. 06:53
  „Érdekes hogy eddig nem szúrt szemet senkinek,pedig a csomagküldő szolgálat az csak évröl évre nőtt.Furcsa is hogy postásautó hozza a csomagot ,mégsem a posta intézi ,ha nem vagy odahaza véletlenül.És akkor ez hogy volt honnan kapták a fizetésüket,feltételezem csak 1 helyröl,nem a két cégtöl.”
 • 8. Joe 2008. február 21. 02:34
  „Postát ha lehet kerulom. Inkább telefon, fax, email és mind ez a net-n. Csomag pedig felesleges oda. Én már a mult században elhagytam az országot. Mo. manapság már annak se hazája aki ott szuletett.”
 • 7. Ati 2008. február 20. 22:27
  „Az az igazság, hogy ma Magyarországon nincs olyan ember aki ne rühellené a postákat. Állandó sorbanállás, kioktató vagy flegma kiszolgálás persze tisztelet a kivételnek. Nem tudom, hogy a postavezetés ezt miért nem veszi észre. Nem béna biztosításokat és befektetéseket kellene ajánlgatniuk, hanem pörgős kiszolgálást a levél és csomag illetve pénz feladás területén . Vajon ma az országban miért virágoznak a gyorsposták és futárszolgálatok, a postának kellene így virágozni, csak a cégek inkább másfelé mennek, mert senkinek sem hiányzik, hogy a postán ciccegjenek mögötte amikor felad 50 ajánlott levelet (miért nincs ilyenre külön ablak?). Ha a postai vezetők nem saját magukkal lennének elfoglalva, mondjuk a zsebeik tömködésével, hanem a munkájukkal, akkor nem itt lenne az egész.
  A másik dolog az alkalmazottak. A múlt hónapban elbeszélgettem egy leveles postással és leesett az állam. Éhbérért dolgoznak 40 fokban -10 fokban hordják a küldeményeket egy bazi nehéz táskában, közben baszogatják őket hogy gyorsabban kézbesítsenek és amin elájultam kössenek biztosításokat !!! Elképzeltem...... Végeredmény: A Magyar Posta az ország egyik legszarabb és legszánalmasabb vállalata.”
 • 6. Een 2008. február 20. 18:53
  „Sajnos a tapasztalataim nagyon rosszak a Postat illetoen evek ota.
  Express, ajanlott levelet adtam fel San Franciscobol Magyarorszagra, amit havi rendszeresseggel teszek, es az eves atlag, ket elveszett level. A feladas utan mar egy oraval, az interneten kovetheto a level utja. Latom, hogy mikor hagyta el a postahivatalt, mikor tettek fel a repulogepre, mikor erkezett meg Nemetorszagba, es onnan mikor ment tovabb Magyarorszagra. Innen kezdve mar csak azt az informaciot adja a computer, hogy a level utja kovethetetlen. Persze , a level beerkezett a Magyar Posta teruletere, ahol teljes homaly fedi a tovabbi szolgaltatast. Ha akarjak kezbesitik, ha nem, akkor nem. Teljes a bizonytalansag.”
 • 5. Horst Tappert 2008. február 20. 17:18
  „Egy nagy kalap ... az egész posta! Nem kell túlragozni. Nem beszélve az ocsmány, ..... hivatalokról, amik 50 évvel ezelőtt sem állták volna meg a helyüket.”
 • 4. Tnd 2008. február 20. 15:43
  „Igaza van "ficsurnak"! A 13-as postan pl: valogatott anyatetük vannak. Fel nap, ha valamit el akar intezni az ember. Münchenbe, bar milyen forgalmas postara bemegy az ember, 5 perc mulva vegez. Igaz, minden pultnal van kiszolgalas, es nem egymassal beszelget a kiszolgalo szemelyzet.”
 • 3. ficsúr 2008. február 20. 11:39
  „nem rosszabb mint máshol?? egy levél innen pl. németo.-ba több mint 4 nap mire odaér! onnan ide pedig max 2 nap, nem elsőbbségivel! ugyanannyi pénzért! hogy van ez akkor? én már inkább ausztriába járok ki feladni a külföldi csomagokat, olcsóbb és sokkal megbízhatóbb!
  arról már nem is beszélve, hogy általában mennyi a várakozási idő, mert túl kevés ablak van nyitva! Az ár érték arány egyáltalán nem stimmel!”
 • 2. Virág 2008. február 20. 10:37
  „6 levél nagy tapasztalat! A posta nap mint nap több milliós nagyságrendben juttatja el a küldeményeket a címzettekhez.
  Lehet, hogy a dec 12-én feladott levél a német postánál kevergett és nem itt. Egy kézbesítő nem foglalkozott a munkájával, ezért nem kell minden postást általánosítani. A magyar posta semmivel sem rosszabb a többinél, de hát divatos azt mondani, hogy másutt sokkal jobb, pedig nem. Egyszerü fikázni, mert mindenhol mindenki csúcs szuperül dolgozik nem hibázik senki!!!!
  Csak Magyarországon.”
 • 1. mamo 2008. február 20. 09:54
  „Posta:velemenyem,s föleg tapasztalatom:2oo1-ota elek itthon ujra, ez idö alatt 6 level ami szamomra volt cimezve(föleg netorszagbol)nem erkezett meg, egy csomag, szinten nem erkezett meg, egy level a stemplizes mit bizonyitek 1honapig volt "itt" györbe!!stempli 13-as posta!!mivel en revfaluba lakok elmentem az illetekes posta hivatalba, a fönöknö lefotokopiazta, s megigerte utanna nez es jelzi nekem mi is törtent ez 2oo5-ben volt!!lattam egy szökehaju közepestermetü postasnöt aki a dozsa rakparton a garagekkel szembe elhelyezett nagy kukak egyikebe a postastaskajabol vett ki papirokat es dobta oda be!!!!!!!!!!
  a postaval föleg a myarral abszolut nem vagyok es sokan masok se megelegedve!!pl, dec, 12.en feladott leveleim januar 8,erkeztek meg nemetorszagba!!!aztan hogy most igy csalnak???? minel jobban fezet a nyom felfele, annal inkabb elkebzelhetö, hogy el lessz az ugy simitva!! ezert lett megint minden dragabb a postan, hogy az uraknak a jövedelme biztositva legyen!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Golyóálló mellények minden eshetőségre

Győr-Moson-Sopron - A megye rendőreinél megfelelő számú és a szolgálati helynek megfelelő minőségű… Tovább olvasom