Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Néhány nap a húsvéti csúcs

Magyarország - A dekorációk későbbi kihelyezésében persze az is szerepet játszik, hogy idén egy nap híján a lehető legkorábbi időpontban van húsvét (az időpont meghatározásának mikéntjéről keretes írásunkban olvashatnak). Rádi Balázs, a Rossmann Magyarország Kft. marketingvezetője éppen ezért arra számít, hogy az igazán nagy forgalom az utolsó napokra koncentrálódik.
A drogérialánc üzleteiben a parfümök eladása már most is megugrott, feltehetőleg összefüggésben a locsolkodásra való készülődéssel, azonban sokan az olcsóbb kölniket keresik.

A tavaszi ünnep emellett hagyományosan a sonkák és az édességek iránt növeli meg a keresletet. A GfK Hungária Piackutató Intézet adatai szerint 2004 és 2007 között ezekben a hetekben a füstölt-főtt-kötözött sonkából 30 százalékkal többet vásároltak a fogyasztók az év többi időszakához képest. Ebből a kategóriából minden harmadik kiló a hipermarketekben talált gazdára tavaly, 2 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

 Húsvétkor feleannyi csokifigura fogy, mint Mikuláskor. Felvételünkön Mayer Máté az egyik győri üzletben. Fotó: H. Baranyai Edina
Húsvétkor feleannyi csokifigura fogy, mint Mikuláskor. Felvételünkön Mayer Máté az egyik győri üzletben. Fotó: H. Baranyai Edina

Hasonló tendenciát tapasztaltak a csokifigurák esetében is. Míg 2004-ben ezen termékek 28, tavaly már 37 százaléka fogyott a legnagyobb bolttípusban. A GfK szerint a háztartások 2006-ban összesen 18 százalékkal többet, 2007-ben pedig 12 százalékkal kevesebbet vásároltak a szezonális édességből. A tavaly mért visszaesés azzal magyarázható, hogy ezen áruféleségek átlagára 12 százalékkal nőtt, ami a megelőző évben mért 4 százalékos csökkenéshez képest számottevőnek mondható.
Halbritter Mátyás, az Édességgyártók Szövetségének volt elnöke a Kisalföld kérdésére elmondta, Mikuláskor kétszer annyi csokifigura fogy, mint húsvétkor.

A győri szakember felhívta a figyelmet arra a tendenciára, hogy a márkás, jó minőségű csokinyulak, -tojások és -csibék részesedése emelkedik a bevonómasszából készültek rovására. Utóbbiaknál a drága kakaóvajat más, olcsóbb anyagokkal helyettesítik a gyártók, így azonban az édesség állaga, illata, táplálkozási és élvezeti értéke sokkal rosszabb lesz.

152 évig nem lesz ilyen korai húsvét
A keresztény egyház az első niceai zsinaton, 325-ben döntött úgy, hogy a húsvétot a tavaszi napéjegyenlőség (március 21.) utáni első holdtöltét követő vasárnapra teszi. Emiatt húsvétvasárnap március 22. és április 25. között 35 különböző napra eshet. Az utóbbi négy évszázadban 1693-ban, 1761-ben és 1818-ban esett március 22-re húsvétvasárnap, legközelebb pedig 2285-ben lesz erre példa. Az ünnep az elmúlt évszázadban csak 1913-ban volt március 23-án, a legközelebbi ilyen esetre 2160-ig kell várni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Műemlék lehetne a kismegyeri emlékmű

Győr-Kismegyer - Nagyszabású ünnepséggel, nemzetközi hadijátékkal készül Győr a kismegyeri csata… Tovább olvasom