Kisalföld logö

2016. 10. 26. szerda - Dömötör 8°C | 15°C

Néhány faluban álom az internet

„ Elegem van abból, hogy nálunk nem lehet internetezni. Mikor változik a helyzet?” A térség három települése nem rendelkezik még vezetékes telefonhálózattal.
Évekkel ezelőtt, először 1999-ben írtunk arról, hogy a sokorói településeken Bell a legnépszerűtlenebb személyiség. A telefon folyamatosan szétkapcsolt, a sistergés, a visszhang, a „kagylózúgás" hozzátartozott az ott lakók hétköznapjaihoz. A Matáv mintegy öt éve lecserélte az analóg rádiós (RRL) rendszert sok helyütt vezetékes hálózatra, de számos településen úgynevezett digitális GSM-

rendszerű terminálokra. Azóta Bellt már nem szidják sem Gyarmaton, sem Csikvándon, sem Tényőn, csak az internetet, bár az sem volna csoda, ha sokan, azt sem tudnák, mi fán terem. A világhálóhoz ugyanis elvileg nehéz, gyakorlatilag lehetetlen hozzáférni, alig néhány ember – Sokorópátkán öt, Csikvándon egy magánszemély – rendelkezik internettel. Furcsa belegondolni ebben a világban, ahol már a szakdolgozat elkészítésétől az álláskeresésen át a vásárlásig mindent a neten végez a civilizált világ nagy része.

Mecséri Lajos, Sokorópátka polgármestere elmondta: körülbelül harminc előfizető akad a faluban, akiknek még a rendszerváltás előtt bekötötték a vezetékes telefont, így például a hivatal és az iskola rendelkezik internet-hozzáféréssel. Említettük, hogy ez még öt magánszemélyre is igaz, de ha elgondoljuk, hogy a településen 1102-en laknak, képünk lesz az elmaradottság mértékéről. A polgármester szerint Sokorópátka Szerecsennyel és Csikvánddal közösen pályázott tavaly az informatikai minisztériumnál, amely támogatta az ISDN és a széles sávú internet kiépítését az úgynevezett „üzletileg kevésbé vonzó" településeken. A magát megszólítottnak érzett három község azonban hiába pályázott, Sokorópátkán körülbelül huszonöten jelezték igényüket. Mecséri Lajos hozzátette, tisztában van azzal, hogy üzletileg nem éri meg szerződést kötni olyan faluval, ahol egyrészt alacsony a népsűrűség, vagy ami még fontosabb: nincs egy nagyobb üzem, amely jelentősebb bevételt hozna a szolgáltatónak. Az önkormányzat ettől függetlenül nem adta fel a reményt, éppen most tárgyal egy szolgáltatóval, hogy milyen egyéb lehetőségek merülhetnek még fel az internet-hozzáféréshez, szükség esetén a kábeltévé-hálózatot is igénybe venné a község. Csikvándon sajnos ez a lehetőség sem adott, ugyanazért, amiért egyelőre szennyvízhálózata sincs a falunak: kevés az ember és nagy a település.
A térség egy-két községében élők tehát telefonálni már tudnak, mégis megint hátrányban érezhetik magukat. A Magyar Telekom sajtóosztályát levélben arról faggattuk, tervez-e változtatást ezeken a településeken.
A válasz ez volt: „Az elektronikus hírközlési törvény az egyetemes távközlési szolgáltatás kötelező biztosításáról rendelkezik. Mivel a fix GSM-rendszerű kapcsolat eleget tesz a törvényben előírt műszaki és törvényi kötelezettségeknek, a vezetékes hálózattal gazdaságosan el nem érhető területeken az ilyen igényeket ezzel elégítjük ki. A fix GSM-rendszerű előfizetői hozzáférések kiváltását általában nem tervezi a Magyar Telekom."

A válasz tehát: nem. Arról, hogy a magasabb szintű megoldásokról, mint az ISDN vagy az ADSL, lehet-e beszélni, a sajtóosztály úgy nyilatkozott: ezeket a Magyar Telekom üzleti meggondolások és a műszaki lehetőségek függvényében építi ki és az ellátott területeket folyamatosan bővíti.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tisztes ipar szolgálói

Munkájuk, nevük védjegy, a jó iparosmesterhez ma is visszatér a kuncsaft. Tovább olvasom