Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Negyvenmilliós mínusz a reptéren

Győr - 40 milliós veszteséggel zárta 2008-at a győr-péri reptér - erről is szó esett a városi közgyűlésen. Újra kiírják a tendert az eladásra. Kiderült az is, hogy háromnegyed évvel a bejelentés után talán megérkezik az uniós pénz – vagy legalábbis a szerződés – a Széchenyi tér felújítására.

16.48: Véget ért a közgyűlés nyílt ülése.

16.38: A közgyűlés 35 millió forintos pótbefizetést szavazatott meg a 75 százalékban a város tulajdonában álló Győr-Pér Repülőtér Kft.-be. Erre a cég 40 milliós vesztesége miatt volt szükség.

16.37: Borkai Zsolt elmondja, hogy több repülőtér-fejlesztés hiúsult meg Magyarországon és a térségben az elmúlt időszakban. Megköszöni azoknak a munkáját, akik közreműködtek a pályázat kiírásában. Bejelenti, hogy a város vagyonrendelete értelmében még egyszer kiírják a pályázatot.

16.31: Neupor Zsolt ugyancsak aziránt érdeklődik: mit tesz Győr, hogy ne maradjon le a versenyben?

16.29: A péri repülőtér a téma. Eredics Imre szerint győr gazdasági fejlődésének záloga, hogy a városnak olyan logisztikai centrummá kell válnia, ahol jelen van a közlekedési ágak mindegyike (közút, vasút, víz, repülőtér). A politikus megemlíti, hogy az elmúlt hetekben kiderült,  a repülőtér eladása meghiúsult, miközben Szombathelyen nagy szabású tervek vannak. A városvezetés terveire kíváncsi.

16.22: A képviselők megszavazták, hogy a Győri Fesztivál- és Rendezvényszervező Iroda a Családi Intézetbe olvadjon be július 1-jével. Az új név: Győri Művészeti és Fesztiválközpont. Kun András (MSZP) a gazdaságossági számításokat hiányolta az előterjesztésből. Borkai Zsolt polgármester Bári Olga (MSZP) kérdésére azt válaszolja: az összevonás nem jár elbocsátásokkal.

16.17: A képviselők döntöttek az egyházak és a társadalmi szervezetek számára elkülönített 12-12 milliós keret felosztásáról. Az előbbiből egymillió forint feletti összeget ketten kaptak: a Szent Orsolya Rend belső udvara felújítására, valamint a bácsai katolikus plébánia orgona felállítására és üzembe helyezésére.

16.14: A téma a mikro- és kisvállalkozások munkahelymegőrzését szolgáló pályázati keret felosztása. Borkai Zsolt polgármester előterjesztéséből kiderül, hogy 247 pályázat érkezett be, amelyek közül formai és tartalmi szempontból 183 volt megfelelő. Ezekben összesen 364,5 álláshelyre kértek támogatást, 125 millió 96 ezer forint értékben. Az ad hoc bizottság valamennyi támogatását kérte a testülettől. A kiírás szerint a mikrovállalkozások legfeljebb kettő, a kisvállalkozások négy álláshely megtartására kérhettek segítséget. A támogatás fejében a 2009 első negyedévében meglévő átlagos statisztikai létszámukat egy évig meg kell tartani. A testület egyhangúlag fogadja el a javaslatot.

16.10: A testület hozzájárult, hogy a helyi részönkormányzat költségvetési kerete terhére 800 ezer forintos támogatásban részesüljön a Győr-ménfőcsanaki Egységes Sportkör.

15.59: A közgyűlés gyorsan, vita nélkül döntött Széchenyi téri ügyekben. Biztosította a 393 millió forintos önrészt a projekthez, amihez európai uniós támogatás van kilátásba helyezve tavayl ősz óta. Úgy tűnik, hogy néhány héten belül a város valóban aláírhatja az erről szóló szerződést. A testület 80 millió forintot csoportosított át a tér felújítására a jelentkező többletkiadások (többek között a megelőző régészeti feltárás, a júliusi áfaemelés és a Mária-oszlop restaurálásának költségei) miatt.

15.57:  A testület elfogadta azt a határozatot, amely arról szól, hogy az önkormányzat tavaly a helyi tömegközlekedés működtetéséhez 447,8 millió, fejlesztéséhez 7,3 millió forinttal járult hozzá. Erre az állami, normatív támogatás igénylése miatt volt szükség.

15.56: A közgyűlés módosította az önkormányzati tulajdonú lakások elidegenítéséről szóló rendeletet. Ennek értelmében a Belvárosban több ingatlant levesznek a tilalmi listáról, azaz eladhatóvá teszik. Somogyi Tivadar rövid összegzást adott a lakásértékesítések állásáról. A rendeletet 2007 végén fogadta el a közgyűlés. Eddig 249 lakás értékesítésének előkészítése van folyamatban. 129 lakás eladásról már döntött a közgyűlés. 262 millió forint folyt be a városhoz. Hozzáteszi: a válság miatt lelassult az értékesítési folyamat.

15.48: Kovács Barnabás, a Komszol ügyvezetője szerint a hulladékgyűjtő pontok sokat javítottak a helyzeten. Úgy véli, mostanra nagyjából állandó az évi 500-600 köbméter illegális hulladék lerakása, ami egy szintén állandó "renitens" körhöz kötődik. A testület egyhangúlag elfogadta az előterjesztést.

15.38: Sághy Zsolt (MSZP) jelzi, hogy elfogadja a beszámolót. Ezt teszi Bárány István (Pro Urbe) is.

15.31: Kalmár Ákos (Fidesz) elmondja, hogy Újvárosban két olyan "gazdátlan" ingatlan is van (Festő u. 61, Liget u. 12.), amelyeket egyesek szemétlerakónak használnak. Miután nem közterületről van szó, nehezebb a fellépés. A képviselő határozott intézkedést kér dr. Lipovits Szilárd jegyzőtől.

15.27: Sík Sándor (KDNP) a likócsi, Ecker Gyula (Fidesz) a győrszentiváni panaszokat sorolja. Utóbbi úgy véli, a helyzet tavaly nem javult, és a törvények szigorítására lenne szükség. Szerinte a szemétlerakáson kapott embereknek akkor is legalább 50 ezer forintot kellene fizessenek, ha eltakarítják a hulladékot.

15.19: A közgyűlés az illegális szemétlerakó helyek felszámolására tett tavalyi intézkedésekről tárgyal. A Győri Kommunális Szolgáltató Kft. arról tájékoztatja a képviselőket, hogy lakossági jelzés, vagy a társaság tapasztalatai alapján 510 köbméter ilyen hulladék került be a Pápai úti telepre az elmúlt évben. A Szentivánon, Bácsán, Újvárosban, Kismegyeren, Gyárvárosban, valamint a Pápai úti telepen kijelölt gyűjtőpontokra összesen 28 ezer köbméter hulladékot vittek be. A közterület-felügyelet egy köztisztaságot ellenőrző járőrpárt alkalmaz. Ők 111 azonnali megszüntetésre irányuló felszólítással éltek az elmúlt évben. Helyszíni bírságot 10 esetben szabtak ki, emellett 21-szer feljelentést tettek. Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséghez 11 ízben érkezett illegális hulladéklerakás, illetve elhagyott hulladékra vonatkozó panaszbejelentés. A polgármesteri hivatal környezetvédelmi csoportjánál ez a szám félszáz volt.

15.15: Borkai Zsolt polgármester városrészért díjakat adott át. DR. Németh Máriaának (Belváros), Horváth Tibornak (Gyárváros), Késmárki Gyulának (Pinnyéd), dr. Szalai Gyulának (Révfalu) és a Bartók-iskolának (Sziget) ítéltek oda ilyen elismerést.

15.09: Elkezdődött a közgyűlés. A jelenlévők egyperces néma felállással adóztak a nemrégiben elhunyt, Szent László-érmes Baross Károly emlékének.

Olvasóink írták

 • 5. palvata 2009. május 22. 13:04
  „Somogyi úr "elemzése" még egy hályogkovácsot is megszégyenítene. A "válságra" fogni a győri "privatizációból kimaradt" lakások eladásának elmaradását komolytalan indokolás. Be kellene ismerje, hogy nem értve a lakáspolitikához írányított (vagy félrevezetett?) egy szakterületet Győrött. Az igazi ok, roppant egyszerű: Azért nem veszik (nem tudják!) meg bérlakásaikat a győriek, m ert az országosnál többszörösen hátrányos feltételekkel próbálták azokat rájuk tukmálni. Valaki már végre észre kellene vegye, hogy egy sarlatán (nem orvosi tevékenységére értve) vitte zsákutcába Győrött ezt a "történetet".”
 • 4. okostojas007 2009. május 22. 10:44
  „cak negyven millió ......
  ennyiért ki és hova fog repülni pérről ..................”
 • 3. Táncos 2009. május 22. 08:44
  „Kérdezném: a korábban beharangozott, a tömegközlekedés fejlesztésére és modernizálásra nyert támogatással illetve a projekttel mi van?!”
 • 2. Primax 2009. május 21. 21:47
  „Szendvics nem is volt ?”
 • 1. urbaniastapista 2009. május 21. 18:57
  „A nagy forgalmú reptér elszállt a válság és nagyravágyó ingatlanmogul ex. gazd. biz. vezér szárnyán.
  A pár száz méterre lakó périek nem biztos, hogy ezt nagyon bánják.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Passzív irodaház épül Győrben

Az előzetes becslések szerint az éves fűtési díj mindössze 40 ezer forint körül alakul majd abban az… Tovább olvasom