Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Negyvenegymilliárd forint a költségvetés

A tavalyinál kétmilliárd forinttal kisebb indulóösszegű győri költségvetés minden hetedik forintját fejlesztésre költik idén. A válság nem múlik nyomtalanul: kevesebb pénz várható ingatlanok bérbeadásából, személyi jövedelemadóból, illetékből.
A győri közgyűlés jövő pénteki ülésén tárgyal a város idei költségvetéséről. Borkai Zsolt polgármester előterjesztésében óvatos, takarékos büdzsére tesz javaslatot: a bevételi-kiadási főösszeg 41,2 milliárd forint, ami mintegy kétmilliárddal kevesebb a tavalyi előirányzatnál.

Mindez annak ellenére van így, hogy helyi, illetve helyiként kezelt adókból a 2010-esnél egymilliárd forinttal többet, 17,1 milliárd forintot várnak. Nőhet a vagyonhasznosítási bevétel, és ha csak szerény mértékben is, de emelkednek az államtól érkező támogatások is. A város ugyanakkor – nagyrészt a gazdasági válság hatásaként – kisebb összegre számít kamatokból, hozamokból, illetékekből, ingatlanok bérbeadásából. Mintegy 200 millió forinttal marad el a személyi jövedelemadó 8 százalékos helyben maradó része az egy esztendővel korábbitól. Győr emellett 2010-es pénzmaradvánnyal, valamint osztalékbevétellel sem kalkulál – tavaly még 600 milliót vártak ilyen jogcímen a Győri Hőszolgáltató Kft.-től. A város pénzügyi pozícióját kismértékben javítja, hogy a magas adóerő-képesség miatti állami lefölözésre a tavalyi 1,4 milliárddal szemben ezúttal "csak" 1 milliárd 281 millió forintot kell beállítani. Az indítványban 3 milliárd forintos fejlesztési hitel is szerepel, szemben a tavalyi 4 milliárdossal, amit végül nem kellett lehívni. (A hosszú lejáratú hitelek ez évi kamata és tőketörlesztése egyébként 773 millió forintra rúg.)

A fejlesztési pénzeknek kétségkívül lesz helyük, miután beruházásokra 6,3 milliárd forintot terveznek fordítani. A budapesti Csodák Palotájához hasonló Mobilis interaktív kiállítási központ felépítésére nagyrészt uniós támogatásból 1,5 milliárd, a Jedlik hídhoz kapcsolódó közlekedési átalakításokra 1 milliárd 450 millió forintot költenek idén. Az előterjesztés szerint a Dunakapu tér felújításának érdemi része ebben az évben még nem kezdődik meg, miután csupán a tervezésre és a régészeti feltárásra különítenek el 125 millió forintot. A várhatóan 7 milliárd forintba kerülő multifunkcionális csarnok – amelynek még nem jelölték ki a helyét – építése is mindössze 350 millió forinttal szerepel az indítványban. A pénzből az érintett terület megszerzésére, a tervpályázatra és a tervezésre költenek.

A ménfőcsanaki Győri út–Fekete I. utca–Horgas utca csomópontot 115 millió forintból korszerűsítik. A sárási szennyvízcsatorna-építés idei üteme 54 millió, a szentiváni főcsatorna átépítése 110 millió forintba kerül. A Móra-iskola, a Szivárvány Óvoda és a Kodály Zoltán úti bölcsőde energetikai felújítására összesen 332 millió forintot fordítanak. A már beadott, de még el nem bírált pályázatok önerejére 100 milliót tesznek félre.

A Móra-iskola energetikai korszerűsítésére 260 millió forintot költ a város. A pénzből az összes külső ajtót, ablakot is kicserélik. Fotó: H. Baranyai Edina
A Móra-iskola energetikai korszerűsítésére 260 millió forintot költ a város. A pénzből az összes külső ajtót, ablakot is kicserélik. Fotó: H. Baranyai Edina

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három ütközés, súlyos sérült az M1-esen - fotók

Három ütközés történt pénteken este az M1-es autópálya Budapest felé tartó oldalán, a soproni… Tovább olvasom