Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 23°C Még több cikk.

Negyvenegy büntetőcédula kevés

Mi történik akkor, ha 41 büntetőcédula után is a tilosban áll meg a szabálytalankodó?
A kerékbilincs augusztus 1-jei bevezetése, illetve hatvanhárom parkolóhely megszüntetése a győri Belvárosban külön-külön is elég lett volna egy lakossági fórum témájául, de a kedd estébe nyúló fórumon számos egyéb probléma került még terítékre. Mindez azt mutatja, a Belvárossal kapcsolatos néhány kérdés tisztázásra vár. A kérdező lakosok mellett a városrész önkormányzati képviselői, Gergely Zoltán és Somogyi Tivadar voltak a találkozó résztvevői, de megjelent Balogh József polgármester is.

Kezdjük a parkolási helyzettel, amely több felszólalás témája volt. A helyzet adott: várhatóan október 1-jével 63 parkolóhely megszűnik a Belvárosban, a kérdés az, hogy ezeket a helyeket hogyan pótolja a város. Főképp azok számára fontos ez, akik megváltották az éves (kedvezményesen 1700 forintba kerülő) bérletüket, de az év utolsó negyedében már nem tudnak a régi helyükön parkolni....

Muszáj szabálytalankodni

A Király utcában élők panaszolták azt is, hogy bár pontosan tudják, hogy a behajtási engedélyükkel sokszor szabálytalanul parkolnak le például a Kazinczy utcában, de nem tudnak mást tenni, mert a Zechmeister utcában egyszerűen nem találnak helyet – főképp hat óra után, amikor a parkolás már ingyenes. Varga László lakos pontos számot is tudott mondani: mikor legutóbb napközben megszámolta a szabálytalanul parkoló autókat, százháromig jutott... Hogyan lehet ennek elejét venni, mert a parkolómegszüntetés biztosan nem megoldás, a kerékbilincs pedig szerintük csak papíron hatékony.

Eddig nem kellett gyalogolni

A parkolóhelyek megszüntetése tény, de Gergely Zoltán képviselő válaszában azt hangsúlyozta, a Rába Hotel előtti parkoló kinyitásával húsz helyet nyert a várost. A parkolóbérlettel rendelkező belvárosiak számára Kovács Barnabás, a Komszol (kommunális szolgáltató) igazgatója azt felelte: a közgyűlés asztalára ősszel teszik le javaslatukat, amelynek lényege, hogy a Jókai utcában, az Aradi vértanúk útján és a Bajcsy-Zsilinszky úton a most még elfogadott tervekkel szemben ne teljes tilalom vonatkozzon a megállásra, hanem korlátozott várakozási tilalom. Ezt azt jelenti, hogy a bérletesek délután hat órától kora reggelig használhatják a parkolókat.

A Komszol igazgatója ugyanis elismerte, hiába is ajánlanának mondjuk az Aradi vértanúk útján lakóknak parkolási lehetőséget mondjuk a Petőfi híd lábánál, azt nagy valószínűséggel nem fogadnák el. Azt azonban nem ismerte el Kovács Barnabás, hogy nem lehet parkolni a Zechmeister utcában, mon dván, ő is nap mint nap ott parkol az autójával. Bár könnyű lenne azt mondani a belvárosiaknak, hogy szokjanak hozzá a gondolathoz, ezentúl öt percet gyalogolniuk kell a lakásukig; mivel eddig ez nem így volt, így az érintettek ellenkezésén sincs miért meglepődni.

A szabálytalanul parkoló autósokat ezek szerint csak a kerékbilinccsel lehet rendszabályozni, a közterület-felügyelet és a rendőrség büntetőcéduláival ugyanis valóban nem mentek semmire – ezt elismerték az érintettek. Gergely Zoltán ekkor hozzátette: a kerékbilincs bevezetésétől sokat vár, nincs mese: erélyesebb fellépésre van szükség.

A külföldiekre ugyanaz vonatkozik?

Íme erre a legszemléletesebb példa: egy kisteherautó tulajdonosát ez idáig negyvenegyszer büntette meg a közterület-felügyelet, de tulajdonosát ez a legkevésbé sem zavarja: továbbra is nap mint nap ugyanott szabálytalankodik. Ugyanennél a témánál maradva a fórumon részt vevők kérték a városvezetést, tegyenek valamit a külföldi rendszámú személygépkocsikkal és autóbuszokkal, amelyek rendre megállnak a Bécsi kapu téren. A képviselők és a polgármester is azt szorgalmazta, hogy a buszok – amint letették a térhez közeli szállókba érkező vendégeket – menjenek a Móricz Zsigmond rakpartra, ahol a buszoknak külön parkolóhelyet alakítottak ki. A kérdés persze ismét csak az, hogy ebből mennyit tartanak majd be az érintettek.

Hiába kértek rendőrt

A fórum másik vezető témája a lakók nyugalmát zavaró éjjeli randalírozások voltak, amelyek megfékezését kérték a felszólalók. Mint mondták, nem is a teraszok kiszűrődő zajára, hanem a bulik végén hazafelé tartó fiatalok éneklésére ébrednek fel éjjelente, akik jó viccnek tartják azt skandálni, hogy „Jó reggelt, Belváros!". A lakossági fórumon a rendőrség is képviseltette magát, de sok jót nem kapott. A felszólalók csaknem mindegyike ugyanis azt panaszolta, hogy ha be is jelentették a csendháborítást, vagy azt mondták nekik, hogy „a környéken nincs járőrük, mert máshol intézkedik", vagy ha ki is ment az illetékes, csaknem két óra telt el a bejelentés után, amikor már nyilván nem találhattak senkit az utcán. A rendőrség képviselője ígéretet tett arra, hogy erre figyelni fognak, de azt is hangsúlyozta, konkrét dátum nélkül nem lehet utánanézni az eseteknek.

Mi lesz a pályaudvarral?

A Nádor aluljáró, illetve a buszpályaudvar témája zárta a fórumot, az emberek azt szerették volna tudni, hogy a buszpályaudvart mikor helyezik el a mostani helyéről, illetve mi lesz a Bisinger sétányon már két éve ígért parkolóhelyek kialakításával. E kérdésre Balogh József polgármester válaszolt: „Reális lehetőség leghamarabb négy-öt éven belül lesz a Révai utcai buszpályaudvar áthelyezésére. Úgy tűnik azonban, hogy európai uniós pénzzel mégiscsak meg tudjuk csinálni, de erre támogatást csak az EU 2007–2013-as költségvetéséből remélhetünk. Mivel a pályázatunkat befogadták, ezért biztosnak vehető, hogy a milliárdos beruházásra lesz támogatás, de amíg a pénz nem érkezik meg, egyelőre csak a tervezésnek állhatunk neki. Az sem olcsó – körülbelül ötvenmillió forint –, de erre is nyertük a pénzt. Lesz tehát megoldás."

A Bisinger sétány ügye ennél cifrább, a város ugyanis már két éve határozott arról, hogy a parkolási helyzetet megoldja – ismerte el Gergely Zoltán. A képviselő elmondta: a környezetvédők megtámadták a döntést, így eddig nem tudtak semmit csinálni. Most azonban elhárult minden akadály, így reményeik szerint jövő tavaszra a Bisinger sétány parkolási helyzete is megoldódik.

(Írásunkban a fórum legfontosabb témáit emeltük ki. Számos hozzászólás egy-egy társasházi vagy egyedi panaszt fogalmazott meg, ezekre ott a helyszínen ígértek megoldást – ha lehetett –, de mert nem elsősorban közérdekű kérdésekről van szó, ezért maradtak ki tudósításunkból.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kerékbilincs csak papíron jó

Lakossági fórumot tartottak a kerékbilincs bevezetésével kapcsolatban, ahol több kérdés felmerült. Tovább olvasom