Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 18°C | 27°C Még több cikk.

Negyven éve időzített bombák

Bár a korábbi országraszóló ügyek mostanra elhalkultak, a potenciális életveszélyt jelentő úgynevezett termofor kémények ma is léteznek, negyven éve valóságos időzített bombaként üzemelnek.
A győri Mártírok útja 40. számú épületben is elkelne a veszélyes termofor kémények cseréje.
A korábbi több ezerről pár százra csökkent megyénkben a jó 40 éve épített társasházakban a termofor kémények száma, ezek szinte időzített bombaként üzemelnek, bármikor a lakásokba kerülhet belőlük a mérgező gáz.

A lakóknak drága

Ettől félnek például a győri Mártírok útja 40. számú szövetkezeti épületben. Mint az egyik lakó, Reisinger Györgyné elmondta, a kémény állapota miatt a fürdőszobai gázbojler már az egyik családtag rosszullétét is okozta. Tragédia szerencsére ezúttal nem történt, de volt már rá példa korábban másutt. A lakásszövetkezetnek nincs elég pénze a kéménycserére, a lakóknak keményen a zsebükbe kellene nyúlni. Csak sok lakást már bérbe adtak, a nem ott lakó tulajdonosoknak nem igazán érdekük, hogy száz- vagy kétszázezer forintot kifizessenek. Mi hát a megoldás a hivatalosan is veszélyesnek minősített kémények dolgában?

Már a hetvenes években...

Érdemes tisztázni, hogy a termofornak nevezett, gravitációs gyűjtőkéményekbe kötött berendezések (pl. gázbojlerek) a helyiség légteréből kapják a levegőt. Ha ez a levegő elhasználódik, vagy éppen olyan a széljárás, a mérgező égéstermék visszakerül a helyiségbe és bizony könnyen bajt okozhat.

Harnisch Róbert, a győri Kétüsz kft. igazgatója lapunknak elmondta, az igazán életveszélyes kéményeket a kéményseprő-vállalat és a ’60-as években készült házak építője, a GyÁÉV még a hetvenes években megszüntette, például az Ipar utcai épületekben, a stadion felőli oldal teljes hosszában. De meg lehet említeni a volt Munkásőr utcát, a Táncsics Mihály utcát, sok kapuvári és soproni kéményt. Azokat az átalakításokat állami pénzből (hiszen a házgyár állami vállalat volt) végezték.
Ma már bizony a tulajdonosi közösségeket terhelnék a lakásonként százezer forintot jócskán meghaladó költségek.

Műszaki megoldások (mondjuk elszívó ventilátorok beépítése) ugyanis természetesen léteznek, a kéményseprők tárgyaltak is ilyenekről például a szóban forgó lakásszövetkezettel. „Csupán" pénz kérdése... Az igazgató példaként említi Zalaegerszeget, amely éghajlati és tájolási adottságai miatt „kéményileg" a legveszélyesebb volt az országban: ott már gyakorlatilag teljesen kiváltották a termofor kéményeket.

Biztonság akár 10 ezerért

A végleges megoldásig is van több „lépcső" az életveszély elkerülésére. A legkézenfekvőbb szó szerint is a gázkészülékes helyiségek gyakori szellőztetése. Vigyázni kell arra is, ne vigyük túlzásba az ilyen lakások hőszigetelését, éppen a levegőszükséglet miatt.

Ma már a kereskedelemben 10 ezer forint körüli áron kaphatók olyan, konnektorba dugható kis készülékek, amelyek hangosan jelzik, ha a helyiségben a veszélyes felé közeledik az égéstermék mennyisége. Elfogadható ár, különösen, ha az életről van szó.

Egy másik, valamivel drágább megoldás például a régi gázbojlerek lecserélése. A modern készülékek beépített elektronikájuknak köszönhetően megakadályozzák az égéstermék visszajutását. Kikapcsolnak, ha kevésnek érzékelik az oxigén mennyiségét a helyiségben. Nyilvánvalóan rossz kémény esetén gyakrabban kapcsolnak ki, ami nem kellemes a használónak, de legalább biztonságos. A végleges, ám egyúttal legdrágább megoldás a kémények műszaki feljavítása.

Pályázati lehetőség?

Elméletileg van lehetőségük a lakóközösségeknek támogatást igénybe venniük a termofor kémények felújítására. Ha valaki a jogtárakban keresgél, akár például az interneten rábukkanhat a Belügyminisztérium egy pályázatára. (A 12/2001. I. 31. korm. rendelet 35. paragrafus [2] bekezdés.) Eszerint a támogatás célja az 1985-ig épült lakóépületekben üzemelő, gáz-tüzelőberendezések égéstermékeinek elvezetésére szolgáló egycsatornás gyűjtőkémények biztonságtechnikai felújítása, kiváltása.

A pályázat a kisebb lakossági önrész mellett feltételül határozza meg az önkormányzati támogatást, ahhoz viszont helyi rendelet kell. De ilyen rendeletről nem tudunk. (Győrött évek óta nagy sikerrel működik a hőszigetelő ajtók, ablakok cseréjére vonatkozó pályázati rendszer, sok pénzt felemésztve a helyi költségvetésből – ám ez a kéményekre nem vonatkozik.) Az említett lehetőség tehát csak elméleti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jogi asszisztenseket képeznek a Mórában

Szeptember óta jogi asszisztenseket képez a Széchenyi István Egyetem szakintézetének integrálásával… Tovább olvasom