Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Negyven év felett nem kell a női munkaerő?

Az Uniontext győri textilvállalatnak sikerült túlélnie tavaly tavaszi összeomlását. Ám több mint száz dolgozónak távoznia kellett munkahelyéről. Az utcára került asszonyok közül többnek ma sincs állása, ők a könnyűipar válságának emberáldozatai.
A győri Uniontext kft. tavaly márciusban csődhelyzetbe került, dolgozói elkeseredésükben az utcára vonultak. Az üzem gépeinek elárverezését szándékozták megakadályozni a tüntetők, erre azonban nem volt szükség. Az utolsó pillanatban sikerült elintézni, hogy a bíróság elrendelje a cég felszámolását.

A fennmaradás ára

Múlt év júliusában a felszámolónak működőképesen sikerült értékesítenie az Uniontext készleteit, eszközeit és a Leonell márkanevet. Százmillió forintot fizetett érte a magyar magánszemélyek és a csárdaszállási Csárda-Tex Kft. tulajdonában lévő szakmai befektető, amely háromszáz alkalmazott továbbfoglalkoztatását vállalta – több mint száz dolgozónak azonban új állást kellett keresnie.

– Akik maradhattak, reménykedhetnek abban, hogy a textilgyár nem él át még egyszer hasonló válságot. A távozók számára viszont csak az jelentett jó hírt, hogy járandóságaikat, végkielégítéseiket megkapták. A felszámoló azokat kifizette, ám többen közülük – főként asszonyok – azóta is a munkakeresés keserveit nyögik – nyilatkozta a Kisalföldnek Molnárné Fertetics Brigitta, az üzemi szakszervezet vezetője.

Halvány reménysugár

Az új tulajdonos jött, a győri Bujáki Klárának pedig mennie kellett. Október óta munkanélküli, előtte 22 évig dolgozott az Uniontextnél, több beosztásban. Neki némileg derűsebbek a kilátásai, mint sorstársainak. A munkaügyi központ beiskolázta, mivel korábban adminisztrációs feladatait technikai háttér nélkül végezte.

Nemrég fejezte be a számítógépes tanfolyamot, amelyen kezelői alapismereteket szerzett. Lehetőségeit azonban így se tartja sokkal jobbnak a kora miatt. Számára a történtek tanulsága az, hogy az ember nem elégedhet meg egy végzettséggel. Ám a szakképzettség mellett szerinte nagy adag szerencsére és jó kapcsolatokra is szüksége van a munkavállalónak az elhelyezkedéshez.

Az újságok hirdetéseit folyamatosan figyeli, de tapasztalata szerint mindenhol rengeteg a jelentkező. A munkaadók válogathatnak, és az idősebbeket nem részesítik előnyben. Eddig mindenhol elutasító választ kapott, pedig nagyon kellene neki egy állás. Július közepéig kapja csak a munkanélküli-ellátást, de a tizenöt és a tizenhét éves gyermekét fel kell nevelnie. Ha élettársa, aki szintén nem keres sokat, nem segítené, válságba kerülne családja.

„ Nem kellünk sehol?"

Egy másik győri asszony szintén emiatt aggódik: 29 éven át dolgozott a textilgyárban, az volt az első munkahelye és azt hitte, onnan is megy nyugdíjba. Ám erről alkotott reményei szertefoszlottak. L. E.-né féltucatnyi munkaközvetítőnél leadta papírjait. Több helyen elbeszélgetésre, tesztkitöltésre jelentkezett. Rengeteg helyen regisztrálták is, de kedvező választ nem kapott. Úgy érzi, 48 évesen rendkívül nehéz dolga van, pedig három műszakot is elvállalna. Persze nem hivatalosan, de elárulták neki néhány helyen, hogy negyven felett nincs esélye, eladónak pedig gyakorlat híján nem vették fel.

Ennek ellenére újra meg újra telefonál, és kérdezi, akad-e számára munka. Férje maradhatott az Uniontext utódcégénél. Arra nem is mer gondolni, mi lenne, ha az ő pénzkereseti lehetősége is bizonytalanná válna.
„Mi lesz a korosztályunkkal? Nem kellünk sehol, pedig hűségesek, lelkiismeretesek vagyunk. Bizonyítottunk, mert nem váltogattuk a helyünket, és szinte soha nem hiányoztunk a munkából."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feljegyzik a kutyás rendszámokat

Ahogy a jog ismeri a cserbenhagyásos gázolás fogalmát, úgy jó lenne, ha a cserbenhagyásos… Tovább olvasom