Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Négyszeresen idősbarát falu

Kunsziget - Egymillió forintot kapott a szakminisztériumok „Idősbarát önkormányzat" díjával együtt a napokban Kunsziget. Ezt a címet most negyedszer érdemelte ki a falu, s nyugdíjas lakóinak nyilatkozatai szerint is ráillik ez a jelző.
„Rá is illik" – mondta Szalai Józsefné, mikor arról kérdeztük, mit szól ahhoz, hogy faluja megint elnyerte az idősbarát címet. A nyugdíjas asszony úgy érzi, minden szükséges gondoskodást megkap. Szerinte ajándék az a szemlélet, ami Kunszigeten az öregkorúakat szeretettel, tisztelettel veszi körül. Mindez hozzájárul jó kedélyéhez, és biztos benne, hogy így könnyebben is gyógyul. Példaként megemlítette a kulturális rendezvényeket, amikre rendre külön is meghívják, segítik odajutását, pedig már nehezen mozog. Jó érzéssel tölti el az is, ha a hagyományokról faggatják, a tapasztalatait meghallgatják.


Bővülő szolgálat

Hasonló okok miatt tartja helytállónak az idősbarát minősítést egy házaspár is. „Kunszigeten jó idősnek lenni, itt nem érzi kevesebbnek magát az ember nyugdíjasan" – összegezte Virág István felesége. A fekvő beteg társa ellátásához kapott segítséget pedig nagyra becsüli. Erről a házi segítségnyújtó szolgálat gondoskodik, amelynek vezetője, Bíró Andrásné elmondta: hétvégén is látogatják a rászorulókat. Az elkövetkezőkben pedig még több helyre juthat el az ilyesfajta segítség rendszeresen, mert kettővel gyarapodik az ellátók száma a támogatás révén, amit az önkormányzat pályázaton nyert.


A családok segítése

Több helyen is működnek persze hasonló szolgálatok, ez még önmagában valószínűleg nem indokolná az elismeréssorozatot. Pedig Kunsziget korábban a megyei önkormányzattól már kétszer megkapta az idősbarát címet. Két éve a polgármesternek adományozta a Pannon Nyugdíjas Szövetség az idősekért kitüntető címet. Tavaly a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége találta példamutatónak a falut ugyanazért, amiért most az egészségügyi, szociális és családügyi miniszter és a belügyminiszter alapította „Idősbarát önkormányzat" díjat kapta meg a parlamentben. Ez a kategóriában a legrangosabb elismerés. Lendvai Ivánné polgármesternek a díjra írt pályázata árulja el, hogy a kitüntetések hátterében az áll: átfogóan gondolkodik az idősek segítéséről. Szerinte a fiatalok helyben tartása, a letelepedés támogatása, az üzemek letelepítése, a munkahelyteremtés is áttételesen ezt a célt szolgálja. Ha ugyanis a családjukkal egy településen laknak az öregek és a fiatalabbaknak nincsenek megélhetési gondjaik, akkor eleikkel jobban tudnak törődni. Lendvainé szerint a település más fejlesztései is az időseket szolgálják, például a közvilágítás, az útépítés, mert könnyebben közlekedhetnek. S teszik is, a faluban több mint húsz elektromos háromkerekűt használnak, ezért az önkormányzat igyekezett erre a szokatlan járműre felkészíteni az autósokat, hogy senkinek se essen baja.


Kamerák, csengők

Mindemellett a faluvezető számít a nyugdíjasok munkájára, tapasztalataira, a hagyományokról őrzött ismereteikre, úgy véli, azoknak hasznuk van a falu fejlődése szempontjából, segítik a fiatalabbakat. Minderre a kreatív időskor fogalmat használja, de hozzátehetjük, talán a legnagyobb segítség lehet a beteggondozás, -ellátás mellett, ha az idős ember érezheti, szükség van rá, a tudására.

A képviselő-testület Kunszigeten nemcsak az idősek életminőségének javítását tartja céljának, hanem azt is, hogy a korosabbakat megbecsülés, tisztelet övezze. A különböző generációk közti kapcsolatokat a faluban számos program fűzi szorosabbra. Ebben szinte minden helybeli példamutató, ezért szól mindenkinek, a civil szervezeteknek is a parlamentben kapott elismerés. És persze olyan eredményeket is idesorolhatunk, mint a házak falán elhelyezett csengők, amelyekkel az idősek segítséget hívhatnak, a csuklóra szerelt gombok, azaz a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, a térfigyelő kamerák, az önálló orvosi körzet, a nagyiknak tartott internetes szolgáltatás. A nyugdíjasoknak kirándulásokat, sportlehetőséget szerveznek, segítik ügyintézéseiket, kórusuk előadását már lemezeken is megörökítették. Mire költik a megnyert egymilliót? Arról a nyugdíjasokkal együtt akar dönteni a faluvezetés.

Rimányi Zita

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lakópark, ahol minden a kényelemé

Győrújfalu - Élénk visszhangra talált az a nemzetközi kiadvány, amely – győri… Tovább olvasom