Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Négyszeres volt a túljelentkezés a győri Audi-iskolába

Idén januárban négyszeres túljelentkezés volt a tavaly indult győri Audi Iskolába. A diákok tanulmányaik végeztével kettős, magyar és német érettségit is szerezhetnek az intézményben.


Tavaly szeptemberben ötvenhárom magyar és öt német diák kezdte meg tanulmányait a valamivel több mint egy éve alapított Audi Iskola első három osztályában.

Az első tanévet a jövő héten fogják befejezni a Szent-Györgyi-iskola kollégiumi épületében.

Az Audi Iskola "különlegességét" többek közt az adja, hogy a német diákok tanterve Baden-Württemberg tartomány és Németország közoktatási követelményeihez igazodik, míg a magyar diákok képzési rendszere a magyar közoktatás szerint történik.


(Élet)képek a győri Audi-iskolából - fotók: Marcali Gábor.

"A diákokat pozitív pedagógiai szemlélettel, szeretve neveljük"

Az első tanév tapasztalatairól és az elkövetkező évek terveiről Hegyesi-Németh Mártával, az iskola tagozatvezetőjével beszélgettünk.

"Az első év rengeteg munkával telt el, de úgy érzem, megérte a sok fáradozás.

Délután fél hatig tart nyitva az iskolánk, s boldogan mondhatom, hogy a gyerekek többsége nem akar hazamenni.

Mindebben biztos szerepe van annak, hogy a diákokat pozitív pedagógiai szemlélettel, szeretve neveljük, azaz nem a hibáikat emeljük ki a tanórák, foglalkozások során, hanem sokkal inkább az erényeikre, a jó megoldásaikra fókuszálunk" - kezdte a kisalfold.hu-nak Hegyesi-Németh Márta.

"A heti óraszám legalább 50 százalékában németül tanulnak a gyerekek"

Az Audi Iskola egyik kétségkívül legnagyobb előnye az, hogy az idegen nyelveket magas szinten sajátíthatják el a diákok itt.

"Minden szülő számára, akit komoly foglalkoztat a gyermeke jövője, úgy hiszem, elengedhetetlenül fontos, hogy a kisfia vagy a kislánya legalább egy, de inkább két idegen nyelvet jól megtanuljon.

A mi iskolánk kiemelten kezeli a nyelvoktatás kérdését, de nem csupán a német nyelv oktatását, hanem az angolét is.

A heti óraszám legalább 50 százalékában németül, illetve idegen nyelven tanulnak a gyerekek, de mint említettem az angol is hangsúlyos szerepet kap a tantervünkben: 3. és 4. osztályban fakultatívan, 5. osztálytól kötelezően történik az angol nyelv oktatása.

Az idegen nyelvek elsajátításánál a fő szempontunk az, hogy a gyerekek ne csupán nyelvvizsgát szerezzenek minél rövidebb idő alatt, hanem valóban tudják és merjék használni megszerzett nyelvtudásukat" - mondta az Audi Iskola tagozatvezetője.

Hegyesi-Németh Márta hozzátette: "az utóbbi egy év bebizonyította, hogy az a sokszínű kulturális közeg, amelyben diákjaink tanulnak, jó hatással van, s fejleszti a gyermekek toleranciáját".


Galéria kép

Négyszeres volt a túljelentkezés az Audi Iskolába idén januárban

A hamarosan egy éves születésnapját idén tavasszal ünneplő iskola népszerűségét jól bizonyítja, hogy az 1. osztályosok idei beiratkozása során négyszeres túljelentkezéssel "kellett szembe néznie" az Audi Iskola tantestületének.

Utóbbi tényt talán nem kell hosszan magyarázni: napjainkban az általános iskolák többségében az induló, elsős osztályok feltöltése évről évre komoly fejtörést okoz az igazgatóknak.

"Valóban négyszeres túljelentkezés volt a szeptemberben induló első osztályokra; rengeteg szülő szerette volna hozzánk íratni gyermekét.

Elsősorban az Audiban dolgozó szülők gyermekeit vettük fel, de tudtunk helyet biztosítani a német anyanyelvű, kétnyelvű vagy nemzetiségi szülők gyermekeinek, illetve azoknak, akiknek a testvérei már hozzánk járnak" - tudtuk meg Hegyesi-Németh Mártától.

Három év múlva indulhat először a gimnáziumi oktatás


Idén szeptembertől 1.-6. évfolyamon 7 osztály diákjai tanulnak az Audi Iskolában, mely felmenő rendszerben három év múlva gimnáziumi oktatást is biztosít majd tanulóinak.

Minderre a 2011/2012-es tanévben tanuló hatodikos osztály diákjainak lesz lehetősége először.

Mint arról korábban többször is írtunk, a győri közoktatás májusi átszervezése után a Szent-Györgyi Albert Szakközépiskola jelenlegi épületébe költözik az Audi Iskola szeptembertől.

Az átszervezésekről ide kattintva olvashatnak bővebben.Kettős, magyar és német érettségit is szerezhetnek a diákok

Az Audi-iskola három partner, a bajai Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja, az Audi Hungaria Motor Kft. és a győri önkormányzat együttműködésével és közös projektjeként jött létre.

A tervek szerint a magyar diákok az iskola teljes kiépítését követően kettős érettségi keretében magyar és német érettségi bizonyítványt szerezhetnek.


Olvasóink írták

39 hozzászólás
12
 • 39. vanessa 2011. június 23. 20:27
  „szép estét!Agent ,Te jól látod, igazad van, szoci érában 8 ora helyett dolgoztak 4 et, de a nyugati cégek ezt nem engedhetik meg, ezt nevezik az itthoniak"!robot melonak"sajnos a magyar mentalitás ilyen, irigy, ha van kalapja az baj ha nincs az a baj.Ezért tart itt az Ország !tonybácsi igazad van)))”
 • 38. tonybacsi 2011. június 20. 06:47
  „Én meg azt látom,itt sokan nem jártak ISKOLÁBA”
 • 37. kisember1 2011. június 16. 14:07
  „36. lizike74 2011.06.15. 07:57 egyetértek! Mi is felvételiztünk 2 jó-kiváló tanuló gyermekemmel. Mi sem vagyunk audis szülők. Csak tisztességesen neveljük őket és legjobbat szeretnénk nekik. Legyen lehetőségük egyszer nekik válogatni, hogy mit és hol dolgozzanak és hol éljenek.”
 • 36. lizike74 2011. június 15. 07:57
  „Nem igaz, hogy csak Audis szülők gyermekei kerültek be az intézménybe. Felvételi vizsga is volt, NÉMETÜL. Kitűnő ill. nagyon jó tanulmányi eredménnyel vmint megfelelő német nyelvi tudással az én gyermekem és más auditól független szülő gyermeke is felvételt nyert az intézménybe. A felvételi követelményekből adódik ,hogy válogatottan jó képességű gyermekek kerültek be ,mivel jelentős terhet jelent a gyermeknek a megnövekedett nyelvi órák száma. Ez sokaknak fáj, vagy azért mert az ő gyermeke nem alkalmas ilyen szintű oktatásban való részvételre (Megértem őket) vagy azért ,mert pedagógusként szenved a tanulni nem akaró(ezekből van ma szép számmal)ill. nem tudó nebulóktól. Sok pedagógusnak osztályonkénti 1-2 lelkes gyermek jelenti a sikerélményt.Sok megsavanyodott életunt ember el akarja venni a kedvét és a lehetőségét a tudásra szomjas jól motivált gyermekektől. Egyébként a jól motiválhatóság is feltétele volt a bekerülésnek! Én nagyon sok sikert és kimagasló eredményeket kívánok az intézmény vezetésének és a gyermekeknek! Mutassuk meg ,hogy Győr legjobb intézménye bontotta ki vitorláit!”
 • 35. norina 2011. június 12. 08:49
  „ez az iskola nem is a túl okos gyereket keresi, és neveli, ez nem a Gárdonyi . Itt csak egy lehetőséget kap a gyerek, hogy a nyelvtudást magas szinten megszerezze. Persze emellett a hagyományos oktatás is jó. Itt is vannak gyengébb képességű gyerekek is, mint minden iskolába. De heti 5 német óra után az elsőben, még ha nincs nyelvérzéke is, megtanul a gyerek annyit, hogy meg tud szólalni németül. Igazából nem csak itt van nyelvi képzés, nem tudom miért lovagolnak rajta, mert az a neve Audi Iskola? Szerintem a Mercedes által indított iskola nem zavar senkit, akkor az Audis miért? Akinek meg nem tetszik, az nem viszi oda a gyerekét. ENNYI!”
 • 34. háté 2011. június 11. 21:40
  „32.- az audi? - az olcsó munkaerőt, az adó kedvezményeket, munkahelyteremtő támogatást /több millió/fő/ kapott.
  Munkahely? - röhögve kifizeti. egyébként semmivel sem korrupt mentesek, mint a hazai hatalmi elit.
  Semmivel sem nevel okosabb gyerekeket, mivel az nem vállalat és épület függő.
  Igaz a statisztikában-kimutatásokban tuti nyerő lesz, előre leírható.”
 • 33. Agent 2011. június 11. 05:41
  „....folytatva, bizony emeli a cég a hazai színvonalat, mivel olyan munkakultúrát, ezzel kapcsolatos know-how-t honosított meg, ami előtte itt bizony ismeretlen volt, többek között ezért is ér a munkaerőpiacon sok pozícióban pár év Audis tapasztalat sokkal többet jelenleg, mint az ilyen-olyan diploma vagy képzés.

  Ez ugyanúgy megjelenik a képzésben, versenyhelyzetet alakít ki, amelyből egyenesen következik, hogy a versenytársaknak is igyekezniük kell felvenni a kesztyűt, ha a színen szeretnének maradni, tehát egy ilyen kezdeményezés megjelenése húzza magával az egész "oktatási piac" színvonalát, illetve kiszűri a szakbarbárokat és az életképtelen irányzatokat.

  Illetve itt van még az is, amitől a megrögzött beidegződéssel rendelkezők viszolyognak - mégpedig, hogy a cégnél dolgozók nagy többsége büszke arra, hogy ott dolgozhat, szereti azt amit csinál, mindezt annak köszönhetően, hogy a vállalati kultúra, vállalati célok nem csak papíron léteznek, hanem a gyakorlatban is, értsd: hazai viszonylatban jó fizetés, kimagasló béren kívüli juttatások, cégen belüli fejlődési lehetőségek, képzések, z mögött komoly teljesítmény áll.
  A viszolygás oka pedig sokszor az irigység, frusztráció, illetve az, hogy a szockó érában alap volt az, hogy a munkahelyen leginkább lábat lógat az ember, a fizetés így is úgy is ugyanannyi, mi baj lehetne, a rendszerváltás óta meg divat és presztizs utálni és leszólni a munkahelyet, munkaadót.

  Szóval van itt még mit rendberkni a fejekben.”
 • 32. Agent 2011. június 11. 05:22
  „31 az igaz, hogy amikor az Audi idejött, akkor a Rábának köszönhetően volt jól képzett és németül beszélő munkaerő, viszont azóta nagyot fordult a világ, mivel a hazai szakemberképzés pár kivételtől eltekintve gyakorlatilag vegetál, muszály volt közbelépni a jövő érdekében - egyszerű hasonlattal élve: a világ bármely élvonalbeli focicsapata mögött példaszerű utánpótlásnevelés áll.”
 • 31. háté 2011. június 10. 23:46
  „25. fortuna54
  -akkoriban a cigány tudta hol a helye, de ha még egyszer elolvasod az írásom, világos belőle /az egyenlő lehetőséget minden magyar gyereknek/ csak megjegyeztem egy fajt.

  Olvasom hozzászólásokban, hogy emeli a színvonalat a "cég" - a nagy túrót, a magyar mindig is képzett volt.
  Minden hol szerették-szeretik a magyar szakembert, - miért dolgozik a hozzászólok közül is "külföldön" egynéhány?
  Miért mondják a multijaitok, - ezért jövünk ide, mert képzett szakembergárda áll rendelkezésre!”
 • 30. norina 2011. június 10. 23:01
  „LÍV66-nak. Ha nyolctól 4:20ig dolgozol, akkor te fél ötig odaérsz az oviba, vagy a napközibe? Vagy ne dolgozzunk?”
 • 29. Agent 2011. június 10. 22:45
  „28, ha reggel nyolcra megyek dolgozni, nem érek haza fél hatnál előbb, mi ebben a meglepő?”
 • 28. Liv66 2011. június 10. 22:26
  „Orrbit .Fél 6-ra mész a gyerekedért minden nap? Megismer még ? Nem kéne ezzel dicsekedni !”
 • 27. Orrbit 2011. június 10. 21:19
  „Amiről nincs fogalma valakinek, azt ne szólja le.
  Se Audis nem vagyok se német, se cigány, a gyermekem pedig oda jár.
  A gyerekek élvezik az iskolát, és a házi után játszanak az udvaron,
  de mutass egy olyan iskolát, ahol fél 6 ig van ügyelet-

  Ez egy igenis jó dolog , régen a textiles oviba a textiles gyerekek, a Volán oviba a volános gyerekek, stb jártak, és azzal akkor senkinek nem volt gondja.
  Igen , minden iskola megválagotja kit vesz fel, egy nem körzetes iskola meg jogosan is teszi .
  Aztán lehet szapulni , az iskolát, szülőket stb”
 • 26. norina 2011. június 10. 20:15
  „Ez nem sznob iskola. Az Audi soron dolgozó gyermeke éppen úgy bekerül, mint a főnöké. A délutáni foglalkozások megvannak, csak nem minden gyerek jár. Vagy egy állami iskolába minden gyerek jár szakkörre? A gyerekek élvezik a játszótéri játékot, és a tanárok odafigyelnek rájuk. Sok helyen az iskola udvaron sem tudja a tanár, hogy hol a gyerek. Volt hogy haza jött busszal az alsós gyerekem, és a tanár észre sem vette.Falusi iskolába! Szóval ne fújjatok a suli ellen, nagyon jó az oktatás, mint a nyelvi, mint a hagyományos, a gyerekek szeretnek oda járni , és a tanárok is nagyon jók.

  Audi iskolás gyerek szülője”
 • 25. fortuna54 2011. június 10. 19:43
  „22.háté. De a te iskoládban is hiányoltad a cigánygyerekeket?Ezt csak azért kérdem mert itt nagyon kiálsz mellettük.”
 • 24. csipkebogyo 2011. június 10. 18:51
  „Azért mielőtt nagyon " kasztosításról " írunk, nézzünk csak meg némely más győri iskolát: pl. Gárdonyiban hol vannak a sanyarú sorsú, cigány, stb gyerekek? Vagy akár a Gyakorlóban, Aporban....
  És szerintem teljesen érthető azon szülők akarata, akik szívesen járatják a gyereküket olyan iskolába, ahol VALÓBAN megtanulják, beszélik majd a nyelvet, és nem kell a gyereknek órák UTÁN, borsos pénzért különórára járni, hogy VALÓBAN tudja ( ne csak tanulja) a nyelvet..... Mondom ezt két érettségin túljutott gyermek után, megfelelő tapasztalatok birtokában.... A mai átlag iskolában a heti egy nyelvóra az idegen nyelv elsajátításához nem elég. Nyelvtanár ismerősöm elmondása alapján siralmas a 8. osztályt végzett gyerekek nyelvtudása...”
 • 23. Agent 2011. június 10. 18:25
  „Az Audi, mivel gondoskodik a saját munkaerő szükségletének utánpótlásáról és a hazai oktatási helyzetet reálisan kezelve látja, hogy az bizony messze nem elégséges minősíégű hosszú távon, hogy megfelelő "emberanyag" legyen kiképezve, beszáll az oktatás minden szintjébe, ennyi a történet és nem több, üdvözlendő és dicséretes.”
 • 22. háté 2011. június 10. 13:36
  „14. fortuna54
  - fogadkozz meg, én abba az iskolába jártam, amit most futtatnak, és nem volt kiemelés.
  Aki kiakart, emelkedni szakkörre járt és képzett tanároktól tanulhatott!
  Egy gyerek sem attól lesz okosabb-tanultabb, hogy kiemelik az iskolát.
  Vajon miért nem reklamálnak, a már működő német nyelvű /sváb/iskolák? - ezzel őket nézik le.
  Szokásos majmolás, s.gnyalás a városvezetés részéről! - amitől, egy gyerek sem lesz okosabb!”
 • 21. Tunde24 2011. június 10. 13:13
  „A pupom ki van az audival,mindenhonnan ez folyik.Vagy audista vagy ,vagy mehetsz a pi...ba.
  Megnézem mit kezdenek a <moderálva> német nyelvel.Lányom aporba angolt-spanyolt tanul,de azzal többre megy.
  Ez van.”
 • 20. kisember1 2011. június 10. 12:57
  „19. igazmondó 2011.06.10. 12:43
  még szerencse, hogy nem áll módodban.”
39 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Római Birodalom nyomai a Káptalandombon is - világörökségi címre pályázik országunk

Az egykori Római Birodalom határvonala mentén megmaradt hazai leleteket is felterjesztik a világörökségi listára. A győri Káptalandomb is szerepel a múlt értékei között. Tovább olvasom