Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Győr-Moson-Sopron - kisalfold.hu

2015. 08. 31. hétfő - Erika, Bella

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Győr hírei, győri hírek > Négyszeres volt a túljelentkezés a győri Audi-iskolába

Négyszeres volt a túljelentkezés a győri Audi-iskolába

Idén januárban négyszeres túljelentkezés volt a tavaly indult győri Audi Iskolába. A diákok tanulmányaik végeztével kettős, magyar és német érettségit is szerezhetnek az intézményben.

Szeghalmi Balázs - 2011.06.10. 04:09
Megosztás: Facebook Twitter E-mail


Tavaly szeptemberben ötvenhárom magyar és öt német diák kezdte meg tanulmányait a valamivel több mint egy éve alapított Audi Iskola első három osztályában.

Az első tanévet a jövő héten fogják befejezni a Szent-Györgyi-iskola kollégiumi épületében.

Az Audi Iskola "különlegességét" többek közt az adja, hogy a német diákok tanterve Baden-Württemberg tartomány és Németország közoktatási követelményeihez igazodik, míg a magyar diákok képzési rendszere a magyar közoktatás szerint történik.


(Élet)képek a győri Audi-iskolából - fotók: Marcali Gábor.

"A diákokat pozitív pedagógiai szemlélettel, szeretve neveljük"

Az első tanév tapasztalatairól és az elkövetkező évek terveiről Hegyesi-Németh Mártával, az iskola tagozatvezetőjével beszélgettünk.

"Az első év rengeteg munkával telt el, de úgy érzem, megérte a sok fáradozás.

Délután fél hatig tart nyitva az iskolánk, s boldogan mondhatom, hogy a gyerekek többsége nem akar hazamenni.

Mindebben biztos szerepe van annak, hogy a diákokat pozitív pedagógiai szemlélettel, szeretve neveljük, azaz nem a hibáikat emeljük ki a tanórák, foglalkozások során, hanem sokkal inkább az erényeikre, a jó megoldásaikra fókuszálunk" - kezdte a kisalfold.hu-nak Hegyesi-Németh Márta.

"A heti óraszám legalább 50 százalékában németül tanulnak a gyerekek"

Az Audi Iskola egyik kétségkívül legnagyobb előnye az, hogy az idegen nyelveket magas szinten sajátíthatják el a diákok itt.

"Minden szülő számára, akit komoly foglalkoztat a gyermeke jövője, úgy hiszem, elengedhetetlenül fontos, hogy a kisfia vagy a kislánya legalább egy, de inkább két idegen nyelvet jól megtanuljon.

A mi iskolánk kiemelten kezeli a nyelvoktatás kérdését, de nem csupán a német nyelv oktatását, hanem az angolét is.

A heti óraszám legalább 50 százalékában németül, illetve idegen nyelven tanulnak a gyerekek, de mint említettem az angol is hangsúlyos szerepet kap a tantervünkben: 3. és 4. osztályban fakultatívan, 5. osztálytól kötelezően történik az angol nyelv oktatása.

Az idegen nyelvek elsajátításánál a fő szempontunk az, hogy a gyerekek ne csupán nyelvvizsgát szerezzenek minél rövidebb idő alatt, hanem valóban tudják és merjék használni megszerzett nyelvtudásukat" - mondta az Audi Iskola tagozatvezetője.

Hegyesi-Németh Márta hozzátette: "az utóbbi egy év bebizonyította, hogy az a sokszínű kulturális közeg, amelyben diákjaink tanulnak, jó hatással van, s fejleszti a gyermekek toleranciáját".


Galéria kép

Négyszeres volt a túljelentkezés az Audi Iskolába idén januárban

A hamarosan egy éves születésnapját idén tavasszal ünneplő iskola népszerűségét jól bizonyítja, hogy az 1. osztályosok idei beiratkozása során négyszeres túljelentkezéssel "kellett szembe néznie" az Audi Iskola tantestületének.

Utóbbi tényt talán nem kell hosszan magyarázni: napjainkban az általános iskolák többségében az induló, elsős osztályok feltöltése évről évre komoly fejtörést okoz az igazgatóknak.

"Valóban négyszeres túljelentkezés volt a szeptemberben induló első osztályokra; rengeteg szülő szerette volna hozzánk íratni gyermekét.

Elsősorban az Audiban dolgozó szülők gyermekeit vettük fel, de tudtunk helyet biztosítani a német anyanyelvű, kétnyelvű vagy nemzetiségi szülők gyermekeinek, illetve azoknak, akiknek a testvérei már hozzánk járnak" - tudtuk meg Hegyesi-Németh Mártától.

Három év múlva indulhat először a gimnáziumi oktatás


Idén szeptembertől 1.-6. évfolyamon 7 osztály diákjai tanulnak az Audi Iskolában, mely felmenő rendszerben három év múlva gimnáziumi oktatást is biztosít majd tanulóinak.

Minderre a 2011/2012-es tanévben tanuló hatodikos osztály diákjainak lesz lehetősége először.

Mint arról korábban többször is írtunk, a győri közoktatás májusi átszervezése után a Szent-Györgyi Albert Szakközépiskola jelenlegi épületébe költözik az Audi Iskola szeptembertől.

Az átszervezésekről ide kattintva olvashatnak bővebben.Kettős, magyar és német érettségit is szerezhetnek a diákok

Az Audi-iskola három partner, a bajai Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja, az Audi Hungaria Motor Kft. és a győri önkormányzat együttműködésével és közös projektjeként jött létre.

A tervek szerint a magyar diákok az iskola teljes kiépítését követően kettős érettségi keretében magyar és német érettségi bizonyítványt szerezhetnek.


Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

1234 következő >> végére >>> 39 hozzászólás
Moderálásra küldöm 39. vanessa 2011.06.23. 20:27

szép estét!Agent ,Te jól látod, igazad van, szoci érában 8 ora helyett dolgoztak 4 et, de a nyugati cégek ezt nem engedhetik meg, ezt nevezik az itthoniak"!robot melonak"sajnos a magyar mentalitás ilyen, irigy, ha van kalapja az baj ha nincs az a baj.Ezért tart itt az Ország !tonybácsi igazad van)))

Moderálásra küldöm 38. tonybacsi 2011.06.20. 06:47

Én meg azt látom,itt sokan nem jártak ISKOLÁBA

Moderálásra küldöm 37. kisember1 2011.06.16. 14:07

36. lizike74 2011.06.15. 07:57 egyetértek! Mi is felvételiztünk 2 jó-kiváló tanuló gyermekemmel. Mi sem vagyunk audis szülők. Csak tisztességesen neveljük őket és legjobbat szeretnénk nekik. Legyen lehetőségük egyszer nekik válogatni, hogy mit és hol dolgozzanak és hol éljenek.

Moderálásra küldöm 36. lizike74 2011.06.15. 07:57

Nem igaz, hogy csak Audis szülők gyermekei kerültek be az intézménybe. Felvételi vizsga is volt, NÉMETÜL. Kitűnő ill. nagyon jó tanulmányi eredménnyel vmint megfelelő német nyelvi tudással az én gyermekem és más auditól független szülő gyermeke is felvételt nyert az intézménybe. A felvételi követelményekből adódik ,hogy válogatottan jó képességű gyermekek kerültek be ,mivel jelentős terhet jelent a gyermeknek a megnövekedett nyelvi órák száma. Ez sokaknak fáj, vagy azért mert az ő gyermeke nem alkalmas ilyen szintű oktatásban való részvételre (Megértem őket) vagy azért ,mert pedagógusként szenved a tanulni nem akaró(ezekből van ma szép számmal)ill. nem tudó nebulóktól. Sok pedagógusnak osztályonkénti 1-2 lelkes gyermek jelenti a sikerélményt.Sok megsavanyodott életunt ember el akarja venni a kedvét és a lehetőségét a tudásra szomjas jól motivált gyermekektől. Egyébként a jól motiválhatóság is feltétele volt a bekerülésnek! Én nagyon sok sikert és kimagasló eredményeket kívánok az… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 35. norina 2011.06.12. 08:49

ez az iskola nem is a túl okos gyereket keresi, és neveli, ez nem a Gárdonyi . Itt csak egy lehetőséget kap a gyerek, hogy a nyelvtudást magas szinten megszerezze. Persze emellett a hagyományos oktatás is jó. Itt is vannak gyengébb képességű gyerekek is, mint minden iskolába. De heti 5 német óra után az elsőben, még ha nincs nyelvérzéke is, megtanul a gyerek annyit, hogy meg tud szólalni németül. Igazából nem csak itt van nyelvi képzés, nem tudom miért lovagolnak rajta, mert az a neve Audi Iskola? Szerintem a Mercedes által indított iskola nem zavar senkit, akkor az Audis miért? Akinek meg nem tetszik, az nem viszi oda a gyerekét. ENNYI!

Moderálásra küldöm 34. háté 2011.06.11. 21:40

32.- az audi? - az olcsó munkaerőt, az adó kedvezményeket, munkahelyteremtő támogatást /több millió/fő/ kapott.
Munkahely? - röhögve kifizeti. egyébként semmivel sem korrupt mentesek, mint a hazai hatalmi elit.
Semmivel sem nevel okosabb gyerekeket, mivel az nem vállalat és épület függő.
Igaz a statisztikában-kimutatásokban tuti nyerő lesz, előre leírható.

Moderálásra küldöm 33. Agent 2011.06.11. 05:41

....folytatva, bizony emeli a cég a hazai színvonalat, mivel olyan munkakultúrát, ezzel kapcsolatos know-how-t honosított meg, ami előtte itt bizony ismeretlen volt, többek között ezért is ér a munkaerőpiacon sok pozícióban pár év Audis tapasztalat sokkal többet jelenleg, mint az ilyen-olyan diploma vagy képzés.

Ez ugyanúgy megjelenik a képzésben, versenyhelyzetet alakít ki, amelyből egyenesen következik, hogy a versenytársaknak is igyekezniük kell felvenni a kesztyűt, ha a színen szeretnének maradni, tehát egy ilyen kezdeményezés megjelenése húzza magával az egész "oktatási piac" színvonalát, illetve kiszűri a szakbarbárokat és az életképtelen irányzatokat.

Illetve itt van még az is, amitől a megrögzött beidegződéssel rendelkezők viszolyognak - mégpedig, hogy a cégnél dolgozók nagy többsége büszke arra, hogy ott dolgozhat, szereti azt amit csinál, mindezt annak köszönhetően, hogy a vállalati kultúra, vállalati célok nem csak papíron léteznek, hanem a gyakorlatban is,… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 32. Agent 2011.06.11. 05:22

31 az igaz, hogy amikor az Audi idejött, akkor a Rábának köszönhetően volt jól képzett és németül beszélő munkaerő, viszont azóta nagyot fordult a világ, mivel a hazai szakemberképzés pár kivételtől eltekintve gyakorlatilag vegetál, muszály volt közbelépni a jövő érdekében - egyszerű hasonlattal élve: a világ bármely élvonalbeli focicsapata mögött példaszerű utánpótlásnevelés áll.

Moderálásra küldöm 31. háté 2011.06.10. 23:46

25. fortuna54
-akkoriban a cigány tudta hol a helye, de ha még egyszer elolvasod az írásom, világos belőle /az egyenlő lehetőséget minden magyar gyereknek/ csak megjegyeztem egy fajt.

Olvasom hozzászólásokban, hogy emeli a színvonalat a "cég" - a nagy túrót, a magyar mindig is képzett volt.
Minden hol szerették-szeretik a magyar szakembert, - miért dolgozik a hozzászólok közül is "külföldön" egynéhány?
Miért mondják a multijaitok, - ezért jövünk ide, mert képzett szakembergárda áll rendelkezésre!

Moderálásra küldöm 30. norina 2011.06.10. 23:01

LÍV66-nak. Ha nyolctól 4:20ig dolgozol, akkor te fél ötig odaérsz az oviba, vagy a napközibe? Vagy ne dolgozzunk?


39 hozzászólás1234 következő >> végére >>>
Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...