Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 23°C Még több cikk.

Négyszer több pénz jut utakra 2008-ban

Győr - Utakra négyszer, játszóterekre háromszor, létesítmények állagmegóvására kétszer nagyobb összeget szán a győri önkormányzat idén a tavalyinál. A fejlesztések forrása döntő részben az Audi helyi adója.
A győri közgyűlés csütörtökön tárgyalja az önkormányzat idei költségvetését. Simon Róbert Balázs pénzügyekért is felelős alpolgármester hétfőn sajtótájékoztatón számolt be a legfontosabb elemekről. Kiemelte: a büdzsében 41,2 milliárd forint bevétellel és kiadással számoltak, ami 7,4 milliárd forinttal több, mint ami a tavalyi eredeti előirányzatban szerepelt. Miután azonban ebben van egy, az önkormányzati tulajdonú lakásokkal és nem lakáscélú bérleményekkel kapcsolatos, 1,75 milliárd forintos technikai tétel, a valós különbség 5,65 milliárd forint.

A politikus szavaiból kiderült, hogy a differencia döntően az iparűzésiadó-bevétel megugrásának köszönhető.
Míg egy éve 7 milliárd forinttal kalkuláltak, most 14 milliárddal. Az alpolgármester újságírói kérdésre megjegyezte, hogy az eltérést 90 százalékban az magyarázza, hogy január 1-jével megszűnt az Audi Hungaria Motor Kft. adómentessége. Építményadóból 1,66 milliárd, idegenforgalmi adóból 55 millió forintra számít a városháza. Hitelt csak a meglévő fejlesztési hitelkeret terhére kíván igénybe venni Győr, 1,4 milliárd forint értékben, amiből az Új Bácsai út területszerzésére és kivitelezésének megkezdésére, a lakóutcaprogram 2007-ről áthúzódó feladataira, valamint a Szauter utcai beruházás pénzügyi rendezésére költenek. A város magas adóerő-képessége miatti lefölözést 1,8 milliárd forintra taksálták (az elvonás tavaly 1,4 milliárdot tett ki).

Simon Róbert Balázs részletesen beszélt a költségvetési tervezetben szereplő idei fejlesztésekről. Hangsúlyozta: utak karbantartására, fenntartására, felújítására a tavalyi mintegy félmilliárd forinttal szemben 2,2 milliárd forintot szánnak. Ebből a „Közlekedésfejlesztés 2008" elnevezésű program egymaga 1,5 milliárdos tételt jelent. A Graboplast-gyár előtti körforgalom megépítésére 100 millió, a likócsi Audi-csomópont átépítéséhez szükséges területvásárlásokra 30 millió forintot költ a város. A költségvetési tervezetben a Szigetet Révfaluval összekötő híd tervezése is szerepel 45 millióval.

A büdzsében más fejlesztések is találhatók. Így a Széchenyi tér rekonstrukciójának és Újváros rehabilitációjának megkezdése 300–300 millió, a marcalvárosi uszoda tervezése 115 millió, a csapadékvíz-rendezési feladatok folytatása 400 millió, a távfűtött lakások fűtéskorszerűsítése 29,5 millió, a hulladékgazdálkodási projekt 200 millió, míg a városháza villamossági felújítása 100 millió forinttal szerepel benne. Új játszóterekre 143 millió forintot költenének, csaknem háromszorosát a tavalyinak. Városüzemeltetésre 90 millió forinttal jutna több.

Megduplázódik a létesítmények állagmegóvására fordítandó összeg, miközben az intézmények a 2007-esnél 870 millió forinttal többől, csaknem 21 milliárdból gazdálkodhatnak. Idegenforgalmi és városmarketing-kiadásokra 150 millió forint jut. Simon Róbert Balázs országosan is kiemelkedőnek nevezte, hogy sportra a főösszeg 1 százalékát fordítja Győr.

Olvasóink írták

  • 1. Semleges 2008. február 25. 21:08
    „Remélem a Bácsai utat is felújítják végre. Naponta több ezren használják és balesetveszélyesen rosszállapotban van.

    Mondjuk az sem lenne baj, ha végre megépülne az új Bácsai út, melyre állítólag évek óta van terv és pénz, csak éppen valaki(k) akadályozzák a kisajátítási folyamatot.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiemelték a Rábába süllyedt autót

Győr - Szerencsére senki nem ült abban a Hondában, amely hétfőn 17 óra előtt süllyedt el a Rábában.… Tovább olvasom