Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Négyszázharminchét állás megmarad

Győr - Sikeresnek bizonyult a győri önkormányzat munkahelymegtartó programja, a válságenyhítés érdekében 437 dolgozó állását menti meg a kis- és mikrovállalkozóknak ítélt pályázati keretből. A kezdeményezés egyedülálló, s más önkormányzatok számára is mintául szolgál.

Mint arról korábban beszámoltunk: összesen 150 millió forintos keretet ítél oda az önkormányzat, ebből 125 millió forint sorsáról már döntött az előző közgyűlés során. A mikrovállalkozások 2, a kisvállalkozók 4 munkahely megtartására nyújthatták be támogatási kérelmüket a megyeszékhelyről, s ezzel szerződnek arra is, hogy a kipostázástól számított egy évben megtartják az átlagos statisztikai létszámot (vagyis átlagosan annyi alkalmazottat, amennyit a pályázat benyújtásakor foglalkoztattak). A program az önkormányzatok között egyedülálló, de a központi pályázatokhoz mérve sincs párja. Legfőbb előnye ugyanis a válságenyhítéshez szükséges gyorsaság: a kiírás és az elbírálás között csupán egy hónap telt el. Az is fontos szempont, hogy negyedéves lebontásban előre – és nem utólag – nyújt finanszírozást, a harmadik előnye pedig az egyszerűség, mivel tekintetbe kellett venni, hogy az érintettek nem okvetlenül rutinos pályázatírók.

Simon Róbert Balázs pénzügyekért felelős alpolgármester elmondta: a holnap összeülő ad hoc bizottság átnézi azoknak a kérelmeit, akik a még nyitva maradt 25 millió forintos forrásra pályáztak, ezt 30 kis- és mikrovállalkozás között fogják elosztani. Hogy kik lesznek azok, az véglegesen a jövő csütörtöki közgyűlésen dől el, de az biztos, hogy végül 214 vállalkozás 437 álláshelyét sikerül megtartani. Az alpolgármester hangsúlyozta: a kezdeményezés más önkormányzatok figyelmét is felkeltette, legutóbb Kazincbarcika érdeklődött a győri munkahely-megtartási program sikere iránt.

A Ternyák-Trade is garanciát vállalt az átlagos létszám megtartására.
A Ternyák-Trade is garanciát vállalt az átlagos létszám megtartására.

A Kisalföldi Presztízs Díjjal kitüntetett Ternyák-Trade Kft. 1 millió 373 ezer forintot nyert a pályázaton. Jelenleg 31 alkalmazottja van, decemberben még 34-en dolgoztak a főként konyhabútorairól ismert cégnél. Ternyák László elmondta: a támogatással négy munkahelyet finanszíroz az önkormányzat, ennek következtében a következő egy évben nem lesz szükség elbocsátásokra. Természetesen az építőipari kereslettől függő vállalkozást a válság drámaian érinti.

Pálffy Krisztián, a nevét viselő cukrászat tulajdonosa szerint más egy nagy cég, ahol számokban gondolkodnak és egy öt alkalmazottat foglalkoztató mikrovállalkozás, ahol családias a légkör. Ha egy ilyen összeszokott csapat mellett az ember létszámleépítésről gondolkodik, az már a csőd előjele, ezért a cukrászat mindenképpen a termelési taktikákkal igyekszik alkalmazkodni a nehéz körülményekhez. A cukrászat 684 ezer forintot nyert a pályázaton, ez két alkalmazott háromhavi bérét fedezi.

Olvasóink írták

  • 1. jocó123 2009. június 09. 17:19
    „Az az elszomorító az egészben, hogy ezek a kis- és mikrovállalkozások mindent megtesznek annak érdekében, hogy kibújjanak az adók és járulékok befizetése alól, ilyenkor viszont van bőr a pofájukon, támogatást kérni az ömkormányzattól!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ifjúsági horgásztábor

Győr - Ifjúsági és gyermekhorgászok részére a nyári iskolai szünidő hasznos eltöltését segítendő,… Tovább olvasom