Kisalföld logö

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 5°C | 7°C Még több cikk.

Négypárti fórum az új alkotmányról Győrben: `olyan volt, mint a Mónika-show, csak kulturáltan!´

Szakács Imre (Fidesz), Bárándy Gergely (MSZP), Gaudi-Nagy Tamás (Jobbik), Schiffer András (LMP) és Vejkey Imre (KDNP) fejtette ki álláspontját az új magyar alkotmányról a Széchenyi Egyetemen szerdán.

Összefoglaló

Az előre meghirdetett négypárti vitafórumon végül öt párt képviselője jelent meg: Gaudi-Nagy Tamás (Jobbik), Szakács Imre (Fidesz), Vejkey Imre (KDNP), Bárándy Gergely (MSZP), Schiffer András (LMP). Abban a kérdésben nagyjából egyetértettek a megjelent politikusok, hogy szükségünk van egy új alkotmányra. Szakács Imre szerint az a fő szempont, hogy az állampolgárok szeretnék ezt, ezzel a véleménnyel szöges ellentétben áll Schiffer Andrásé, aki úgy véli, hogy a fülkeforradalom nem erre a lépésre adott jogosítványt a kormánynak.

Bárándy Gergely Szente Zoltán kérdésére elmondta, hogy azért nem vesznek részt az alkotmányozásban, mert az összes módosító javaslatukat lesöpörték az asztalról, valamint úgy látják, nagyon szűkszavú, magalkotmány készül.

Gaudi-Nagy Tamás szerint az alkotmányozásból nem lenne szabad pártpolitikai kérdést csinálni. A Jobbik javaslatait is elutasították, mégis benyújtanak egy tervezetet a módosításokra.

Bárándy Gergely szerint fontos lenne megjeleníteni az új alkotmányban az európai közösséghez való tartozásunkat. Vejkey Imre felvetette, hogy az új alkotmány alapja a Lisszaboni Szerződés, erről azonban a többi párt képviselője nem tud részleteket.

Szente Zoltán megkérdezte Szakács Imrét, hogy az Alkotmánybíróság jogköre változni fog-e az új alkotmány alapján. A Fidesz politikusa erre azt felelte, hogy nem tudja a választ, hiszen nem ismeri a szöveget.

A megjelentek kétségtelenül szórakoztató vitafórumon vehettek részt, bár Schiffer András szerint nagyon nehéz olyan személlyel vitatkozni, aki előre megírt szöveget olvas fel – utalva ezzel Vejkey Imre válaszaira.

A hallgatóközönség azonban érdemi kérdésekre nem igazán kapott választ, még egy olyan alapvetőre sem, hogy lesz-e áprilisban Magyarországnak vagy a Magyar Köztársaságnak új alkotmánya.

17 óra 11 perc

Szente Zoltán szerint már csak azért is megérte végighallgatni a vitát, mert "a résztvevők érezhetően többször egymást is meglepték. Igaz, összességében nem lettünk okosabbak".

Hasonlóan érezzük mi is, miközben néhány hallgató arról beszél melletünk, hogy "olyan volt a vita, mint a Mónika-show, csak kulturáltabban".


Négypárti fórum az új alkotmányról Győrben - fotó: Cseh Róbert.


 17 óra 2 perc

Közeleg a fórum vége, Szente Zoltán utolsó kérdése: lesz-e új alkotmány idén áprilisban Magyarországon? Akkor is, ha ezt csak a kormányzó erő támogatja?

Gaudi-Nagy Tamás: "valószínűleg nem lesz, mert előbb új alaptörvényre van szükség".

Szakács Imre: "lesz, mert az ország változásokat szeretne, s ebben a többség egyetért".

Vejkey Imre: "lesz, mert Magyarországnak nincs szüksége sztálinista alkotmányra".

Bárándy Gergely: "lesz, mert Orbán Viktor és a Fidesz úgy akarja. Felhívnám azonban Vejkey úr figyelmét, hogy a sztálinista alkotmányt 1989-ben elvetették".

Schiffer András nem válaszolt a kérdésre, helyette felhívta inkább Vejkey Imre figyelmét arra, hogy "a sztálinista alkotmány a rendszerváltás idején kimúlt".   

16 óra 58 perc

Schiffer András szerint "három hete járjuk ezzel a fórummal az országot, de az alkotmánybíróság kapcsán valóban ma a harmadik Fidesz-álláspont hangzott el, ami egyfelől szórakoztató, de valahol nagyon elszomorító".

Az LMP frakcióvezetője szerint "ha az emberek az alkotmánybírósághoz futkosnak a kérdéseikkel, akkor ezzel semmi probléma nincs". 

16 óra 56 perc

Ritka pillanat szemtanúi vagyunk: Schiffer András egyetért Gaudi-Nagy Tamással, mivel szerint "a népszavazás jelenlegi formája csak arra jó, hogy orruknál fogva vezessék az embereket". 

16 óra 54 perc

Gaudi-Nagy Tamás szerint "a népszavazás kérdése jelen formában életveszélyes". A Jobbik politikusa szerint az új alkotmányban az idevágó szabályokat mindenképp meg kéne változtani, példaként a 2005-ös kettős állampolgárságról szóló népszavazást említette, ahol szerinte "csalás történt".

16 óra 47 perc

A főszereplők kezében lévő mikrofonok egymásután mondják be az unalmast. Mit mondjunk erre? Az érthetőséget nem igazán szolgálja mindez.

16 óra 44 perc

Szakács Imre szerint "valószínűleg Európában Magyarországon van a legnagyobb hatáskörrel bíró alkotmánybíróság, de azt egyelőre nehéz megmondani, hogy az új alkotmányban mennyire változhat ez a szerep".

16 óra 40 perc

Vejkey Imre válaszában arról szólt, hogy "az LMP anitdemokratikus hozzáállása az új alkotmányról most is bizonyosságot nyert, sőt, Schiffer képviselő úr ezúttal is viccelődött preambulum fontosságával".  

16 óra 37 óra

A nap legkeményebb politikai balhorgát Schiffer András vitte be eddig a KDNP-t képviselő Vejkey Imrének, miszerint "sokat elmond az idézőjeles vitákról, hogy most is papírból olvassa a mondandóját Vejkey úr".

Itt azért a közönség érezhetően el-elnevette magát. 

16 óra 32 perc

Schiffer András szerint a lakosságnak küldött kérdőíveknek akkor lenne értelme, ha a visszaérkezett leveleknek bármilyen hatását jogilag szabályozta volna a Fidesz.

Példaként azt említette Schiffer, hogyha kevés kérdőívet küldenének vissza az emberek, akkor ebből esetleg következtetéseket vonna le a Fidesz az új alkotmány szükségességéről.

Az LMP frakcióvezetője leszögezte Gaudi-Nagy Tamás felvetésére: "nem sértődtek meg, s nem ezért vonultak ki az ülésteremből".  

16 óra 25 perc

"Lázár János szerint három ember írja az alkotmányt, mely remélem nem így van, de összességében jól magyarázza a távolmaradásunkat" - közölte Bárándy Gergely.

"Három hónapig részt vettünk az alkotmányt előkészítő bizottság munkájában, de azt tapasztaltuk, hogy esély sincs a saját elképzeléseink konszenzusos elfogadására" - folytatta Bárándy Gergely, aki azt is hiányolta, hogy a köztársasági államformára és az európai uniós tagságra nincs utalás az új alkotmány tervezett preambulumában.

16 óra 22 perc

Vejkey Imre (KDNP) szerint "megalapozatlan és antidemokratikus lépés, hogy az MSZP és az LMP nem vesz részt az alkotmányozási folyamatban, s ezzel csak hisztériát lehet kelteni". 

16 óra 19 perc

Szakács Imre szerint "a magyar nemzet évezredes értékeinek kell hangsúlyos szerepet kapnia az új alkotmányban".

A győri országgyűlési képviselő cáfolta, miszerint a Fidesz már a napokban benyújtana egy szövegtervezetet az új alkotmányra.

16 óra 16 perc

Szakács Imre "beismerte", hogy rá elsősorban vendégként számítottak a szervezők, mire kiderült, hogy Gulyás Gergely hiányában a pódiumon kellett helyet foglalnia.

A megyei közgyűlés elnöke szerint "nem igaz, hogy a Fidesz öt hétig foglalkozott volna az új alkotmány kérdésével, sőt, 1990 óta minden kormányzó erő akart változtatni a '89-es alkotmányon, csak senki nem kapott olyan választói felhatalmazást erre, mint a Fidesz tavaly".

16 óra 13 perc

Szente Zoltán arról kérdezte Gaudi-Nagy Tamást, hogy király nélküli királysággal vagy Habsburg-restaurációval képzeli-e el a Jobbik az új alkotmányt, mire Gaudi-Nagy Tamás úgy válaszolt: "az államforma másodlagos kérdés, nem ezt kell kiemelni".

16 óra 7 perc

"Nincs alkotmányozási kényszer, de a történeti magyar alkotmány visszaállításának ideje időszerű" - mondta a Jobbik színeiben Gaudi-Nagy Tamás.

"A Jobbik szerint számos stratégiai kérdés különböző nemzetközi szerződések miatt kikerült hazánk kezéből, így ezért kell visszanyúlni a szentkorona alkotmányához. Április 14-én mi is leteszünk egy koncepciót az asztalra" - szögezte le Gaudi-Nagy Tamás.

15 óra 58 perc

Schiffer András azért késett, mert Pozsonyban tárgyalt a felvidéki magyar pártokkal.

"Azért nem veszünk részt az alkotmányozási folyamatban, mert szerintünk nincs alkotmányozási kénsszer, s ezt már tavaly a kampányban is elmondtuk" - közölte az LMP frakcióvezetője.

"Ettől függelenül alapvető módosításokra szükség van az alkotmányban, s örömmel vesszük, hogy mind a Fidesz, mind az MSZP pár elemet átvett a koncepciónkból" - mondta Schiffer András.

Majd hozzátette: "nem szerencsés eljárás, ha egy párt öt héttel az új alkotmány elfogadása előtt fedi fel elképzeléseit, ez sokkal tisztességesebb lett volna, ha a választási kampányban tette volna meg a Fidesz".

Schiffer szerint "ráadásul a Fidesz több döntése is sértette a jelenlegi alkotmányt, s ez áll elsősorban az októberi kivonulásunk mögött".  

15 óras 52 perc

Bárándy Gergely arra válaszol épp, hogy az MSZP miért tartja távol magát az alkotmányozási párbeszédtől?

"Nem kell, legfeljebb lehetséges új alkotmányt elfogadni. Azért tartjuk távol magunkat, mert a koncepcióval nem igazán értünk egyet, s számos ponton egyelőre sűrű változásokat észlelünk.

Tartalmi szempontból szűkszavú alkotmány készül, de az is szerepet játszik távolmaradásunkban, hogy a jelenlegi alkotmány fékeit már kellőképpen lebontotta a kormány" - mondta Bárándy Gergely.

15 óra 50 perc

Közben befutott Schiffer András és Szakács Imre is a fórumra.

15 óra 46 perc

Szente Zoltán azzal indította a vitát, hogy 1989 óta mostanáig csak konszenzussal lehetett volna újabb alkotmányt elfogadni, most viszont a kétharmados többség révén a kormányzó erő egyedül is képes új alkotmányt alkotni.  

15 óra 43 perc

A vitát Szente Zoltán egyetemi docens, alkotmányjogász vezeti, aki első körben az alkotmányelőkészítésről beszél, illetve arról, hogy valószínűleg meglehetősen rövid idő alatt fogadja majd el a magyar országgyűlés hazánk új alkotmányát.

Ellenpéldaként megemlítette, hogy Svájcban 25 évig is "csiszoltak" az új alkotmányon.

15 óra 42 perc

Kisebb változással kezdődik a fórum: Schiffer András (LMP) egyelőre nem ért ide, míg Gulyás Gergely nem tud jönni, így a Fideszt Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke fogja képviselni.

A KDNP-t Vejkey Imre képviseli.

15 óra 29 perc

A Széchenyi Egyetem E előadója gyakorlatilag teljesen megtelt, de a főszereplők kis késése miatt csúszás várható.

Ha jól látjuk, Gaudi-Nagy Tamás (Jobbik) megérkezett.

Előzetes

A győri Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kara és annak Hallgatói Önkormányzata, a Magyar Jogász Egylet Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezete a házigazdája a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája "Milyen lesz az új Alkotmány?" címmel útnak indított rendezvénysorozata győri programjának.

A  2011. március 9-én, szerdán 15.30 órától a Széchenyi István Egyetem "E" előadótermében tartandó vita vendége lesz Gulyás Gergely (FIDESZ), Bárándy Gergely (MSZP), Gaudi-Nagy Tamás (Jobbik) és Schiffer András (LMP).Ide kattintva tekintheti meg a győri fórumról élő képes közvetítésünket!Gulyás Gergely (Fidesz)
Gulyás Gergely (Fidesz)Bárándy Gergely (MSZP)
Bárándy Gergely (MSZP)Gaudi-Nagy Tamás (Jobbik)
Gaudi-Nagy Tamás (Jobbik)Schiffer András (LMP)
Schiffer András (LMP)A vitát dr. habil Szente Zoltán PhD egyetemi docens, alkotmányjogász, az Alkotmány Kommentárjának egyik szerzője, a Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar Alkotmányjogi és Politikatudományi Tanszékének oktatója vezeti.

A rendezvény célja, hogy az érdeklődők minél teljesebb képet kapjanak az alkotmányozás folyamatáról, céljairól, az előttünk álló feladatokról, illetve az egyes parlamenti politikai erők alkotmánnyal kapcsolatos elképzeléseiről.

A vita részvetői mindannyian az alkotmányozó munkában aktívan közreműködő szakpolitikusok, akik pártjuk képviseletében vázolják fel elképzeléseiket az új alaptörvény egyes meghatározó elemeivel kapcsolatban.

Az előadás kizárólag a Széchenyi István Egyetem hallgatói és oktatói, valamint a jogász szakma meghívott képviselői számára nyilvános, a részvétel előzetes internetes regisztrációhoz kötött, nem hallgatói részvetők esetén az egyéb kategóriát megjelölve.

A regisztrációt ide kattintva tehetik meg!

A rendezvény időtartama várhatóan 1,5 óra, a szervezők kérik, hogy a pontos kezdés érdekében helyüket szíveskedjenek időben elfoglalni.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. Tabornok 2011. március 11. 19:54
  „"Négypárti fórum az új alkotmányról Győrben:"
  A közös bűn tartja őket össze!”
 • 26. Andriola 2011. március 11. 16:58
  „Csak annyit fűznék a cikkhez: "Gratulálok" a Kisalföldnek, amikor az újságban tévesen (Szente Lászlóként) közölték Szente Zoltán nevét... Minősíti az újságot és az újságírót is!”
 • 25. Bors 2011. március 10. 21:27
  „Hurrá lesz újra vármegye élén a megyésISPÁN.
  A megyésispán a középkori magyar közigazgatásban a vármegye élén álló, a király által kinevezett és bármikor felmenthető tisztviselő. Akkor mikor is lesz a koronázás????
  Gyerekek után szavazati jog: akkor bizonyos települések és utcák eldöntik az ország sorsát???”
 • 24. 2semleges34 2011. március 10. 10:24
  „Rommel!Önök és gondolkozási módjuk viszik ide az országot.A harag rossz tanácsadó! 4 év múlva ezek is oda kerülnek!!!!!!!!!”
 • 23. onem 2011. március 10. 09:13
  „hiányos fércmű, hiányzik belőle orbán örökös királlyá választása és a fidesz leválthatatlansága, tessék sürgősen pótolni!!!”
 • 22. háté 2011. március 10. 05:58
  „Finoman jellemezve, szélhámos fityesz-kdnp alkotmány tervezet.
  Miért kellene új, mikor a legjobb alkotmányunk volt 1949-ig.
  miért kellene egy nemzetnek--szövetségi-európai alkotmány?-----a nemztek nem szerződéseket kötnek egymás között?
  Ez egy készülő narancsos <moderálva> alkotmány tervezet, amihez nekünk Magyaroknak van a legkevesebb közünk!”
 • 21. rommel 2011. március 09. 22:13
  „Hát igen,lesz új ALKOTMÁNY!De ne siránkozzatok szoc-lib-árulók annyit, mert már épitik az új börtönöket nektek.ahol megbeszélhetitek hogy kinek mennyi jutott a "léből" és az évekből.És ha 20 év múlva szabadultok sokkal szebbnek látjátok a világot,"lé" nélkül is!Addig is kellemes előzetest...........................”
 • 20. kisokoska 2011. március 09. 21:53
  „Egy alkotmányt egy párt(kettö) nem csinálhat, vagy csak akkor ha népszavazásra bocsájtja . Mivel erről szó sincs, így minden szócséplés merőben haszontalan amit az ellenzék mond. Az, hogy nem lesz bent az államforma kifejezés( lehet még királyság is) , vagy, hogy minden gyerek után szavazati jog lesz adva ez mind azt jelzi, hogy itt többről van szó mint a Szovjet típusú alkotmány lecseréléséről, Itt a Fidesz hatalmának alkotmányos bebetonozása következik. Én szerintem már az is alkotmány ellenes, hogy a gyerekek után is szavazhatnak a szülők, és akinek már nagykorú gyermekei vannak? - azok nem? Szerintem mindenkit akkor illet meg szavazati jog, ha cselekvésének és akaratának teljes birtokában van. Egy gyermek mikor van ebben a stádiumban? Azt szokták mondani : mikor megjön az esze. Ha nem jön meg akkor 18 az tuti. Mit ne mondjak: ez egy ilyen alkotmány lesz, közelítünk Kelet felé, pedig nyugatra kellene tartanunk. Úgy veszem észre, hogy a Fidesz kormányzás alatt sokan lettek agymosottak, akiknek nem kellett 50 évet várni erre. Úgy néz ki, hogy itt eldőlni látszik, hogy ki téveszti meg a másikat.”
 • 19. Komissar 2011. március 09. 21:42
  „10. rommel
  az alkotmány elavult részeit 1990 óta folyamatosan naprakésszé frissítik.
  úgy hogy a vejkei elvtárs rosszul teszi, mikor sztálinista alkotmányt emleget.
  csak az agymosottak ragaszkodnak görcsösen új alkotmányért.
  amivel végleg megássuk sírunkat, őnekik csak a fejbelövés marad.”
 • 18. mir 2011. március 09. 20:44
  „10

  Agymosottkám. 89-ben megszűnt a sztálinista alkotmány de azért csak tapsoljál hangosan meg néha vegyél levegőt.”
 • 17. vendég.lő 2011. március 09. 20:44
  „Miért éppen most kell az új.

  A régi (mostani) alkotmány, lehetővé tette a nemzeti kincsünk (1989-ben a közvagyon - ami ugye nem állami tulajdon - mértéke 97% volt)
  elvarázsolását.

  (Jó volna tudni, mennyi maradt... ha maradt... vagy már csak adósságunk van)”
 • 16. db 2011. március 09. 20:33
  „10. rommel
  Aki új alkotmányt akar az fideszes, hülye vagy ezek keveréke (pl. korcs) vagy megtévesztett állampolgár aki a manipulált fidesz sajtót olvassa. Tehát nincs alkotmányozási kényszer. Szevasz.”
 • 15. pihent 2011. március 09. 20:19
  „Vejkey megdöbbentő volt. Nézzétek meg a videón is! Alig néz fel a papírjaiból, amikor meg felnéz, akkor meg sztálinista alkotmányt emleget.
  Szegény Szakácsot meg rendesen bedobták a nagyágyúk közé, érződött, hogy utolsó pillanatban ugrott be.

  off: oPTiKa!
  A Győrben ugyanolyan helyes, mint a Győrött, a különbség csak annyi, hogy utóbbit tíz győriből kilenc nem használja.”
 • 14. knifemaster 2011. március 09. 18:40
  „Azt nem értem miért nem jó a régi...csak vissza kellene állítani.”
 • 13. Morpheus 2011. március 09. 18:31
  „Hidas: én megkaptam a levelet, de kérdőív nem volt benne :). Neked legalább van mit visszaküldened :).”
 • 12. Abrafax 2011. március 09. 18:29
  „Meg olyan is volt, mint a kocka, éppen csak nem szögletes...”
 • 11. hidas 2011. március 09. 18:24
  „Két napja kaptam meg a kérdőívet, amiben kérik a véleményemet különböző kérdésekről. Még vissza sem tudtam küldeni-gondolom vagyunk így egy páran-és már kész van a FIDESZ alkotmány tervezete!!! Akkor miért kérdeznek, miért néznek már megint hülyének!!!!???? Ha aznap visszaküldöm akkor sem tudják ennyi idő alatt feldolgozni!!! Szégyen amit csinálnak velünk!”
 • 10. rommel 2011. március 09. 18:22
  „Kommunista alkotmányt le kell cserélni ez nem vita kérdés!Aki pedig ezt ellenzi az komunista,liberális ezek keveréke(pl:korcs) vagy megtévesztett állampolgár aki nem rendelkezik elégséges információval ehhez(vagy a manipulált bal oldali sajtót olvassa).Tehát kötelező lecserélni az 1949-es SZOVJET-KOMMUNISTA alkotmányt(gondolom sokan nem tudták hogy a magyar alkotmány a szovjet forditása egy az egyben!!!!!!!!!)”
 • 9. mir 2011. március 09. 17:52
  „Mostanában nagyon kinyílt a kdnp-sek csipája. Köhög a bolha.”
 • 8. kikelet_ 2011. március 09. 17:20
  „fogalmam sincs ki ez a kdnp-s ürge, de akkora magas labdákat adott a többi felszólalónak, hogy még az mszp-s képviselő is könnyen politikai tőkét tudott kovácsolni belőle”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Jobbik a megyei költségvetésről

Takács Krisztián és Kolonics Zoltán, a megyei közgyűlés képviselői (Jobbik) közleményben foglalták… Tovább olvasom