Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Négymilliárdos töltéserősítés Koroncón

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (Éduvizig) mintegy 13 kilométernyi árvízvédelmi védvonalat épít ki a Marcal folyó és a Bornát-ér mentén Koroncó közelében. Az Új Széchenyi Terv keretében nyert támogatást a fejlesztéshez.


A fejlesztés célja a Marcal jobb parti árvízi biztonságának megteremtése, az érintett települések lakosságának és az ott található javaik védelme az árvizekkel szemben, ezzel a jövőbeni fejlődés lehetőségének megteremtése. A projekt célja, hogy a jó árvízvédelmi gyakorlatnak megfelelően a Marcal jobb parti és a Bornát-ér menti védvonalak biztonságát a szükséges szintre emelje, az árvízvédelmi biztonságot javítsa, biztosítsa a védvonalak megközelítését és a védvonalakon történő folyamatos közlekedés lehetőségét.

A csaknem négymilliárd forint Európai Uniós támogatásból megvalósuló projekt kivitelezési munkáit már elkezdték idén nyáron a kivitelei tervek készítésével. Ősszel kezdődhetnek meg a tényleges kivitelezési munkák. Koroncó és Győr térségében az elmúlt években több alkalommal komoly károkat okoztak az ár-és belvizek. Legfrissebb élményként van előttünk a 2013 júniusában levonuló rendkívüli dunai árhullám, amely az évszázad árvízét okozta a térségben, rongálódást okozva a védvonalakon és utakon, veszélyeztetve az emberi javakat is, mivel a Dunán levonuló árvizek hatással vannak a Rába folyón keresztül a Marcal folyón át a Bornát-érre.

Az árvízi biztonság megteremtése érdekében a Környezet és Energia Operatív Program keretében megvalósuló, a ˝Marcal jobb parti árvízvédelmi részöblözet árvízvédelmi biztonságának javítása˝ című projekt közvetlenül érinti Koroncó bel- és kül, Győr és Tét települések külterületeit. A fejlesztés során a Marcal jobb partján 6.620 méter, a Bornát-ér bal partján 2.732 méter, a jobb partján pedig 2.160 méter hosszan árvízvédelmi töltést újítanak fel, erősítenek meg. Azokon a szakaszokon, ahol a helyi adottságok miatt nem építhető töltés, az úgynevezett ˝magas partok˝ megerősítésével alakítják ki a megfelelő árvízi biztonságot és műszaki védelmet. A kivitelezés során a töltéstestben található zsilipeket felújítják, a szivattyúállásokat korszerűsítik.

Új helyen épül meg a Holt-Marcalt tápláló zsilip. Felújítják a koroncói és a gyirmóti gátőrházat és az árvízvédekezéskor használt informatikai rendszer kiépítettségét is felülvizsgálják, hogy éles helyzetben megfelelően láthassa el feladatát. Itt olyan árvízvédelmi vonal épül, mely mind magassági, keresztmetszeti és altalaj-állékonysági szempontból tökéletesen megfelel minden előírásnak a jelenlegi szabályok szerint.

A csütörtöki nyitórendezvényen a koroncói gátőrháznál felszólalt az Éduvizig igazgatója, Koroncó polgármestere és a kivitelező konzorcium képviselője.


Olvasóink írták

 • 7. joszob 2013. szeptember 21. 21:57
  „"A csaknem négymilliárd forint Európai Uniós támogatásból megvalósuló projekt"”
 • 6. Hedon 2013. szeptember 20. 09:44
  „Úgy tűnik hogy most a vízügyesek a Dunai árvíz jótékony hatását(semmit nem kell alátámasztani, megmagyarázni)
  most elköltenék az árvák könnyét is. Ráadásul szinte csak földmű építésére ez irgalmatlanul sok pénz.

  Nyilván akiket az ár júniusban veszélyeztetett, őket ez most nem érdekli de attól hogy
  valami szükséges még nem kellene aranyárban építeni.”
 • 5. Dwatson 2013. szeptember 19. 21:57
  „Mindössze 12 méternyi töltés épül? 6.620 méter, + 2.732 méter+2.160 méter ?
  Egyszerűbb lenne megépíteni a régóta tervezett zsilipet a Dunára,egyszeriben megoldódna a vízhiány és az árvízveszély is!”
 • 4. Oreg35 2013. szeptember 19. 19:54
  „3 tmm Sajnos az emberek nagy része bedől az ócska ígéreteknek! Pedig ha egy kicsit tájékozódna rájönne, hogy az ígéretekből semmi se vált valóra! Ellenkezőleg...”
 • 3. tmm 2013. szeptember 19. 16:14
  „Ez Magyarország. Itt minden mindig TÖBBE kerül. Szemét dolog, de eccerű polgár ez ellen nem tud tenni semmit, a rinyálás a hozzászólásoknál meg nem segít. Ha lopják a pénzt, lopják, de hagyjanak az eccerű embereknek is belőle. Eddig ment a lopás, lopás, lopás, most meg hogy jönnek a választások, már kicsit kapnak az emberek is belőle. Legalább valami. Nem jó így egyetértek, de pont lesz..ják a fejünket. Legalább most megpróbálják megvásárolni a szavazatokat, így jut is marad is. Csak remélem több esze lesz az embereknek, minthogy még egyszer megszívassák magukat a választásokon.”
 • 2. háté 2013. szeptember 19. 15:10
  „Mi kerül kb: 310.000Ft-ba méterenként? - aranyárban számolnak ezek mindenhol?
  A győri Rába- Mosoni-duna sétány valami <moderálva> ötlete!
  Miért kel a mederbe sétány? <moderálva>”
 • 1. tmm 2013. szeptember 19. 14:13
  „Na ez egy értelmes beruházás, nem mint a győri part szétverése. Tippem szerint ehhez az éduvizig szakembereinek és nem a politikusoknak van köze.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Akciós tűzifa eladó˝ - vádemeléssel zárult a nyomozás a faárus ellen

Vádemelést javasolt a gazdaság tűzifáját jogtalanul értékesítő tolvaj ügyében a Győri… Tovább olvasom