Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Négyezerrel kevesebb diákbérlet Győrben

A januári áremelés óta mintegy négyezerrel csökkent a megvásárolt diákbérletek száma Győrben, s a 16 ezres forgalom beállni is látszik.
A januári áremelés óta mintegy négyezerrel csökkent a megvásárolt diákbérletek száma, s a 16 ezres forgalom beállni is látszik. Nőtt viszont februárban – méghozzá 15 ezerrel – az elővételben vett jegyek száma: de hogy valóban ez-e az utasok „túlélési taktikája", csak később derül ki.

A győri közgyűlés korábbi döntésének értelmében a nyugdíjas- és a tanulóbuszbérletek ára 1200-ról 1800 forintra emelkedett januártól; az összvonalas 4050 helyett 4650 forintba, az egyvonalas 2975 helyett 3415-be kerül idéntől. A menetjegyek is drágultak: több mint húsz százalékkal. Hogy az áremelésnek milyen hatása van az utasszám alakulására, még konkrétabban, hogy várható-e olyan drasztikus visszaesés, mint amilyen az ingyenes diákbérletek eltörlése után volt néhány éve – erre kérdeztünk rá a Kisalföld Volánnál.

Pócza Mihály vezérigazgató a diákbérletekkel kezdte: azok száma a tavalyi átlagos 20 ezerről januárban 16.870-re, februárban pedig 16.230-ra csökkent. (Csak összehasonlításul: amíg az ingyenes diákutazás létezett, 27 ezres bérletszámot regisztráltak.) Úgy tűnik tehát, ez a négyezres csökkenés állandósul, s bár nem öröm, de ennél akár rosszabb is lehetne a helyzet. Az egy- és összvonalas bérleteknél, amelyekből 9–10 ezer fogy havonta, 300-as a kilengés: volt, hogy ennyivel többet, máskor ennyivel kevesebbet adtak el.

Ennél lényegesen látványosabb az elővételben vásárolt buszjegyek számának alakulása: februárban 15 ezerrel többet vettek az utasok, mint egy hónappal azelőtt. Azt azonban mégsem lehet még egyértelműen kimondani, hogy ez lenne az emberek „túlélési taktikája", vagyis hogy bérlet helyett inkább csak jegyet vásárolnak, s így akár ezreket spórolnak havonta. Életszerű ugyanis, hogy valaki most megvásárolja a jegyet, de csak később használja fel. Az év végén kiderül, így volt-e. Ezzel együtt tény, a havi 131 ezres forgalom mellett több mint tízszázalékos emelkedést jelent a mostani 15 ezres pluszjegyeladás.
 
Az ingyenes diákbérletek megszűnése után ugrásszerűen megnőtt a hamisított bérletek száma, erre akkor a Volán-társaság úgy reagált, hogy szigorította az ellenőrzések számát – ez a feladat a buszsofőrökre hárult (bővebben erről a Százmilliót blicceltek el mostanáig című írásunkban olvashattak – Kisalföld, 2005. április 13.). Azóta sem szűntek meg a próbálkozások: van, aki fénymásolással, más kaparással, átírással próbálkozik: 10–20 hamis bérlet most is fennakad a rostán. Pócza Mihály azt mondja, a január óta érzékelhető változások ellenére is tartják az üzleti tervet, de igazán nehéz a nyári vakáció kezdetekor lesz nekik. Akkor mi is visszatérünk a témára.

– Sudár –

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akció az erdők nyugalmáért

A közelmúltban tartott első akcióban öt szabálysértővel szemben indult eljárás. Az enyhe időjárást, kora tavaszt kihasználva megjelentek a sokorói dombságon, a Bakony kirándulóhelyein és az erdészeti területeken a krosszmotorosok, illetve a terepjárókkal közlekedők. – Évek óta problémát jelent a motorosok megjelenése. Tovább olvasom