Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Négyéves a győri kamasz

Győr-Moson-Sopron - Illés Gergely tortáját február 29-én négy gyertya díszíti, igaz, már 16 éves. Ez a sorsa azoknak, akik szökőévben látták meg a napvilágot. Gergő családjában szinte már rutinból ünnepelnek így, ugyanis a győri fiú dédnagymamája is anno február 29-én született.
Négy éve, 2004. február 29-én Győrben öt baba látta meg a napvilágot, Sopronban három, de Mosonmagyaróváron, Csornán, illetve Kapuváron nem született szökőévi baba. Különös születésnapot szánt ennek a nyolc babának a sors, ezt pontosan tudja Illés Gergely is, aki bár tizenhat éves lesz, már most fogadást tett arra: pénteken a szüleitől olyan tortát kap majd, amelyen négy gyertya díszeleg. Nem nehéz persze jósolnia, hiszen az „előző", a tizenkettedik születésnapján is három gyertya volt, s mellette a jókívánság: „Boldog harmadik születésnapot!" A kamasz fiú kicsit sem bánja, hogy a sorsa így alakult, valamivel jó, ha kitűnik az ember, mondta, s ő ezt mindjárt a születésnapján elintézte.

Illés Gergely 2008-ban végre születése napján, tehát február 29-én ünnepelhet.
Fotó: H. Baranyai Edina


Gergő a nyolcadik születésnapján értette meg először, mi is az, hogy szökőév, pontosabban szökőévben születni. A két gyertyát akkor még furcsállta, most már nem. Persze minden évben felköszöntik a szülei, de rendre március elsején kell ünnepelniük, ezért is mondta a fiú, hogy ez a tizenhatodik nem olyan lesz, mint volt a tizennegyedik vagy tizenötödik...  Amíg dédnagymamája élt, együtt ünnepeltek, ugyanis édesanyja nagymamája is február 29-én született, így kis túlzással azt is mondhatjuk: náluk ez családi hagyomány.

Arról, hogy hányan élnek a megyében olyanok, akik szökőévben születtek, az előző statisztikai adatokat tudjuk elővenni: akkor tizenegyen voltak, majd megszületett a már említett nyolc 2004-es baba. Csaknem húszan kell hogy legyenek tehát, akik holnap negyedannyi évesek lesznek, mint mi lennénk, ha egy évben születtünk volna velük. Nem véletlenül mondják: ez minden nő álma.

Olvasóink írták

 • 4. Illés Gergely 2008. június 17. 09:52
  „Hát igen..előfordul hogy elírják a cikket, de azért a lényeget mindenki érti. Kilenc éves voltam mikor a dédnagyi elment, de az első két "szülinapot" vele ünnepeltem. Csak a baj még az ,hogy nagyon sokan ezt az egészet azzal eggyesítik ,hogy nem a negyedik szüülinapom van, hanem hogy négy éves vagyok. Ha józan "paraszti ésszel" átgondoljuk, ennek semmi valóság alapja nincs. Amit még hozzá tudnék szólni a cikkhez az az, hogy nem győri vagyok ("négy éves a győri kamasz"), hanem kónyi. A probléma tehát ott kezdődik , hogy az interjú során ezt meg sem kérdezték tőlem.”
 • 3. a Tibi 2008. február 28. 11:55
  „Ekkora zagyvaságot összehozni csak ez a hölgy képes.
  Amugy boldog szülinapot kivánok.”
 • 2. 1 hozzászóló 2008. február 28. 09:07
  „Köszönöm :)”
 • 1. 1 hozzászóló 2008. február 28. 07:54
  „"Amíg dédnagymamája élt, együtt ünnepeltek, ugyanis édesanyja nagymamája is március 29-én született, így kis túlzással azt is mondhatjuk: náluk ez családi hagyomány. ... Csaknem húszan kell hogy legyenek tehát, akik holnap negyedannyi évesek lesznek, mint mi lennénk, ha egy évben születtük volna velük. "

  Tisztelt szerkesztőség!

  Azért az elírásokra, helyesírási hibákra jobban oda kellene figyelni! Tehát nem március 29, hanem február 29; illetve nem születtük volna, hanem születtünk volna.

  Sajnos ez nem az első cikk, ahol találni ilyen hibákat!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alternatív költségvetés a vitára

Győr - Módosító javaslatcsomagot terjeszt a mai győri közgyűlés elé a költségvetés tárgyalásakor az… Tovább olvasom