Kisalföld logö

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 0°C | 13°C Még több cikk.

Negyedszázad az anyanyelv szolgálatában

Győr - A jubiláló anyanyelvi táborban 25 év alatt közel 1000 határon túli magyar diák vett részt, akik később a Kárpát-medencei köz- és kulturális élet meghatározó személyiségeivé váltak.
Az országban elsőként biztosított találkozási lehetőséget a Kárpát-medencében élő magyar fiataloknak az a nemzetközi anyanyelvi tábor, amelyet először Sopronban rendeztek meg negyedszázaddal ezelőtt. Később Győr adott otthont a Rákóczi Szövetség és a Radnóti Miklós Társaság által szervezett és támogatott rendezvénynek, ahol a Felvidékről, Kárpátaljáról, Székelyföldről és a Vajdaságból érkezett középiskolások a jubileum alkalmából is összejöttek.


Csaknem ezren voltak itt

– A kezdetekkor vállalt célt, a nemzet- és a magyarságtudat erősítését szolgálják azok a programok, amelyeken az elmúlt huszonöt év alatt közel ezer határon túli magyar diák vett részt – nyilatkozta lapunknak Szabó József, a tábor egyik alapítója, vezetője. – Mindez azért is fontos eredmény, hiszen azokból, akik táborunkban megfordultak, az évek során szűkebb és tágabb környezetük köz- és kulturális életének, értelmiségének meghatározó, formáló személyiségei lettek.


Büszkeség és aggodalom

Az anyanyelvi táborozók új nemzedékét képviseli Kárpátaljáról Bacskai Adrienn, aki érdeklődésünkre elmondta: ajándék, hogy már másodszor vehet részt a gazdag programon.

– Büszke vagyok a magyarságomra, anyanyelvemre. Többen rá akartak beszélni, hogy ukrán iskolában folytassam tanulmányaimat, de úgy döntöttem, amíg lehet, én magyar iskolába járok.

Büszke nemzeti hovatartozása a vajdasági Farkas Árpád is, aki megjegyezte: még akkor is, ha néha érik incidensek emiatt.
– Remélem, hogy az unióban javulni fog a helyzetünk. Az viszont elszomorít, hogy a Vajdaságban csökken a magyarok lélekszáma, és rossz szemmel nézem azt is, hogy közülünk elég sokan tanulják előbb a szerbet, mint a magyart.

Szabó József alapító táborvezető
Szabó József alapító táborvezető

Most nem könnyű magyarnak lenni Szlovákiában

Tankó György a Székelyföldről érkezett, ahol mostanában „nyugodt idők" járnak.

– Történjen bármi, soha nem tagadhatjuk meg őseink örökségét, magyarságunkat. Örömmel élem meg, hogy példájukkal szüleim is erősítenek ebben, és természetesen ez a győri tábor is.
A felvidéki Kovács Karmen úgy fogalmazott: nem könnyű manapság magyarnak lenni Szlovákiában.

– Szeretném, ha nem tartanának bennünket rossznak magyarságunk miatt azon a földön, ahol már nagyapáink is éltek. Ennek ellenére mondom: az embernek nyelvet kell tanulni, például szlovákot, angolt, franciát, hogy a világban mindenütt otthon lehessen.

Büszkék magyarságukra: Farkas Árpád a Vajdaságból, Bacskai Adrienn Kárpátaljáról, Kovács Karmen a Felvidékről, Tankó György Székelyföldről érkezett a jubileumi táborba. Fotó: H. Baranyai Edina
Büszkék magyarságukra: Farkas Árpád a Vajdaságból, Bacskai Adrienn Kárpátaljáról, Kovács Karmen a Felvidékről, Tankó György Székelyföldről érkezett a jubileumi táborba. Fotó: H. Baranyai Edina
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parlagfűtengerek

Győr-Moson-Sopron - Tavaly negyvenkétszer, idén eddig hatszor rendeltek el kaszálást a parlagfüves… Tovább olvasom