Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Négy szélkerék áll a tucatnyiból

Bőny - A legújabb helyi látványossághoz mostanában gyakran elkerekeznek a bőnyi iskolások. A faluban most a szélkerekek adják a beszédtémát, a lakosok kíváncsian nézegetik az óriási forgókat.

A falutól északra, az M1-es autópálya melletti részen már áll négy szélkerék. A továbbiakban hetente kettőt raknak össze, év végéig elkészülhet a 12 kerékből álló szélerőműpark. A tervek szerint télen lesz a próbaüzem, tavasztól működhetnek élesben. A legközelebbi is egy kilométerre lesz a házaktól, ami az előírt védőtávolság duplája. De most még éjszaka hatalmas kamionokon érkeznek a 110 méter magas tornyok, a 45 méteres lapátok részei Dániából, Német- és Csehországból.

A továbbiakban hetente két szélkereket raknak össze, az év végéig elkészülhet a tizenkét szerkezetből álló erőműpark. Fotó: B. A.
A továbbiakban hetente két szélkereket raknak össze, az év végéig elkészülhet a tizenkét szerkezetből álló erőműpark. Fotó: B. A.

– Már nyolc éve elkezdődött a beruházás előkészítése. Azért húzódhatott a dolog ennyi ideig, mert számos engedély beszerzésére szükség volt, az áramfelvásárlásról és a földtulajdonosokkal is meg kellett egyezni. Ők bérleti díjat kapnak, néhányan az építkezés idején munkát, a falu pedig iparűzési adót remél a szélkerekektől. A megtermelt áramot földkábelen elvezetik, de az is haszna a kerekeknek, hogy környezetbarát szemléletre szoktatnak – szögezte le Muraközi László polgármester és megjegyezte: a beruházó a helybelieknek és a szélesebb nyilvánosságnak később akar részletes tájékoztatást adni az erőműparkról.

– Szépek, csak hasznosak is legyenek. Ráférne az iparűzési adóbevétel Bőnyre, javításra szorulnak például a rossz utak is. A nyugdíjasklubban mindig megbeszéljük a falu dolgait, most a kerekekről volt szó. Nincs senkiben ellenérzés, inkább csak lelkesedés, tetszenek mindannyiunknak – mondta el Varga Mihályné.

Molnár Ferenc szerint már az is látványosság, ahogy összerakják a tornyokat, a lapátokat. Egy kicsit azt fájlalja, nem helybe kerül majd belőlük az energia.

Olvasóink írták

 • 5. lhb 2009. szeptember 23. 08:56
  „Remélem adózni is fog a szélkerék tulajdonosa, mivel Bőnyön semmire sincs pénz, reménykedhetünk, hogy legalább az utakat megcsinálják, s bízhatunk abban, hogy addig nem esik szét senki autója a "jó" minőségű utakon, mire lesz pénz az út teljes felújítására.”
 • 4. Pedró 2009. szeptember 21. 12:24
  „Az ilyen szélkerekekre mondták az okos téti polgárok, hogy ne brummogjanak itt a fülünkbe, nem kérünk belőle. Ha jól emlékszem, ott több szélkereket is állítottak volna mint 12...
  Magyar mentalitás...”
 • 3. fióka 2009. szeptember 18. 20:18
  „és minde egyes megtett fordulat tiszta 23ft-ot termel még így is csak az a baj ,hogy Bőny-nek ehhez semmi köze,pedíg mennyivel szebb lenne azt olvasni.Felállítottak Bőnyön egy szélkereket ami teljes mértékben ellátja a teljes lakosságot+a szomszéd falut is és ezzel is függetlenné válnak az EON-tól.”
 • 2. Agent 2009. szeptember 18. 16:18
  „8 év az engedélyek beszerzésére - ez mondjuk tipikusan magyaros dolog:)”
 • 1. enzof 2009. szeptember 18. 09:33
  „Ez hasznos..
  örülök neki..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két panelpályázatot írt ki a közgyűlés

Százmillió forintos keretösszeggel két panelpályázatot írt ki a győri közgyűlés őszi ülésén. Van új Győrhő-igazgató is. Tovább olvasom